Ni Nemačka neće GMO

Ni Nemačka neće GMO

Nemačka je izvestila Evropsku uniju da će zabraniti uzgoj kultura koje sadrže genetski modifikovane organizme (GMO) u skladu sa novim propisima Unije kojim se članici daje mogućnost da odluči da li hoće ili neće GM kulture na svojoj teritoriji. U Nemačkoj su jednodušno protiv GMO, ali još nije odlučeno da li će zabrana biti na saveznom nivou ili će ih donositi pokrajine. Nemačka je još jedna u nizu zemalja ili teritorija EU koje su obavestile Komisiju da ne pristaju na uzgoj GM kultura. I Srbija je najavila da neće dozvoliti gajenje GM kultura na svojoj teritoriji.

Ministar poljoprivrede Nemačke Kristijan Šmit (Christian Schmidt) obavestio je Evropsku komisiju da Nemačka neće dozvoliti gajenje GM kultura, prenela je agencija Rojters koja je imala uvid u Šmitovo pismo Komisiji.

Novi zakon EU usvojen proletos otvorio je put za odobravanje gajenja novih GM kultura u EU nakon višegodišnjeg zastoja. Međutim, tom direktivom takođe se članicama daje pravo da zabrane GM kulture čak iako su odobrene kao bezbedne od strane Evropske komisije.

Prema tom propisu, članice EU moraju do 3. oktobra da obaveste Komisiju da li žele da iskoriste mogućnost i ne dozvole novoodobrene GM kulture na svojoj teritoriji ili delu teritorije. I zemlje koje to ne urade do 3. oktobra moći će da dobiju odobrenje za zabranu GMO, ali po složenijem postupku uz, pored ostalog, obrazloženje svoje odluke.

GM kulture naširoko se gaje u obe Amerike i Aziji, a u Evropi je mišljenje o njima podeljeno - Britanija nema ništa protiv GMO, dok su Francuska i Nemačka među zemljama koje se protive.

Šmit je obavestio Komisiju iako nacrt nemačkog zakona kojim se zabranjuje GMO još nije prošao kroz parlament i teško da će biti odobren do 3. oktobra.

U Nemačkoj se svi slažu da treba zabraniti GMO, ali postoji neslaganje da li ga treba zabraniti na saveznom ili na nivou pokrajina.

Kako je prenela agencija Hina, portparol Komisije Enriko Brivio (Enrico) rekao je da je Komisija do 28. septembra dobila zahteve za izuzeće od uzgoja GMO od Hrvatske, Austrije, Mađarske, Poljske, Estonije, Letonije, Francuske, Grčke i Litvanije, dok je Belgija zatražila izuzeće za svoju južnu, frankofonu regiju Valoniju, a Velika Britanija za Škotsku, Vels i Severnu Irsku.

Podele oko GMO izazov za jedinstveno tržište

Podela Evrope na zagovornike i protivnike GM kultura predstavlja izazov za jedinstveno evropsko tržište i verovatno će biti teško zaustaviti širenje semena koje sadrži GM na zemlje koje su navodno bez GMO, upozoravaju sa britanskog ekološkog sajta Ekolog (The Ecologist).

Sa tog sajta ukazuju i da članice EU mogu same da odluče da li će GM kulturu dozvoljenu na nivou EU odobriti na svojoj teritoriji, ali da za promet GM kultura za koje je proverama potvrđeno da su bezbedne nemaju tu mogućnost.

Kako se pojašnjava, kada GM kultura dobije dozvolu za korišćenje u hrani ili hranivu u Evropi, članica će moći da odluči da ne želi da se koristi u njenom lancu ishrane. Međutim, ta članica će morati da pokaže da je njena mera u skladu sa propisima EU, uključujući sa principima unutrašnjeg tržišta i sa međunarodnim obavezama EU čiji su integralni deo obaveze iz članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

S obzirom na veliku prekograničnu trgovinu semenom, biljnim kulturama, hranom, hranivom i poljoprivrednim proizvodima u EU, koja se u okviru jedinstvenog tržišta odvija bez kontrola na granicama, biće teško ostati zemlja bez GMO, a jedinstveno tržište će se naći na ispitu, smatraju stručnjaci.

I Srbija je najavila da neće dozvoliti uzgoj GM kultura na svojoj teritoriji. Takođe je najavila izmene zakona o GMO, pre svega u cilju bolje zaštite i obaveštenosti potrošača.

Foto: gmo-free-regions.org
Izvor: EurActiv.rs

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari