Predlog prodaje PKB - gubljenje nacionalnog suvereniteta

Predlog prodaje PKB - gubljenje nacionalnog suvereniteta

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, Miladin Ševarlić izjavio je da danas da je Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) najveća kompanija agrobiznisa u Evropi, da zato mora da bude pod posebnom pažnjom države i javnosti i da se vidi šta je javni interes u prodaji te kompanije.

On je na konferenciji za novinare koju su organizovali Samostalni i Nezavisni sindikat PKB-a kazao da još nije sasvim jasno šta je javni interes i zašto Grad Beograd treba da prodaje PKB, za koji je, kako je rekao, i bivši predsednik Svetske banke kazao da ni u Americi nema takvog primera.

Ševarlić je naglasio da bi na osnovu modela koji Grad Beograd predaže, sve agrobiznis kompanije u Srbiji koje su predmet privatizacije, trebalo da prodaju lokalne samouprave na čijoj su one teritoriji.

"Slažem se da PKB treba da doživi promene, ali ne na ovakav način. Samo oni koji ne znaju ništa o agro biznisu ili možda imaju neke druge namera, mogu da predlože ovakav način privatizacije", kazao je Ševarlić.

Po njegovim rečima, ukoliko se PKB privatizuje na predloženi način, Srbija može da se oprosti od celokupne proizvodnje semena što je ocenio kao "uništavanje semena života".

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević najavio je ranije za septembar javni poziv za kupovinu dela zemljišta PKB-a i rekao da se prodaje deo poljoprivrednog zemljišta i stočni fond, a da je cilj te odluke poboljšanje proizvodnje u PKB-u, jer ta korporacija beleži minus iz meseca u mesec.

Ševarlić je rekao da ukoliko država želi da nešto proda, to treba da bude nekorišćeno poljoprivredno zemljište, ali se za to niko ne interesuje jer su veliki troškovi za pripremu takvog zemljišta za ponovno korišćenje. On je zato ukazao da bi se pri razmatranju otuđenja zemljišta PKB-a, trebalo zapitati koliko je samo koštalo pretvaranje Pančevačkog rita u plodno zemljište.

"Predlog prodaje PKB-a je primer gubljenja nacionalnog suvereniteta. Nijedna vlast u svetu ne bi dozvolila da se na predloženi način prodaje nešto ’na tacni’, u blizini glavnog grada i što omogućava prehrambenu sigurnost", kazao je on.

Ševarlić je naglasio da bi se privatizacijom PKB-a zbog njegove veličine praktično onemogućio uticaj države na kreiranje agrarne politike, posebno za proizvodnju goveda i svinja.

Predstavnici Samostalnog i Nezavisnog sindikata PKB-a iz Padinske Skele izjavili su danas da se protiv PKB vodi negativna kampanja i iznose neistine da bi se opravdala najavljena prodaja.

Oni su na konferenciji za novinare kazali da nisu tačne tvrdnje o tome da PKB posluje s gubitkom, već je 2014. dobit te kompanije bila 230 miliona dinara iako iz gradskog budžeta korporacija nije dobila ni dinara. PKB i sada posluje pozitivno i izdržava se isključivo od svog rada, rekli su sindikalci.

Po njihovim ocenama, model privatizacije koji je predloži Grad Beograd najviše šteti budućnosti zaposlenih u PKB i njihov zajednički stav je da država treba da ostane većinski vlasnik PKB-a (51 odsto), da se besplatne akcije podele zaposlenima, a ostatak da se iznese na tržište. Rekli su i da nemaju ništa protiv toga da država postavi stručni menadžment.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kazao je da PKB u svakoj varijanti treba da ostane u većinskom vlasništvu države, ali i da ta kompanija nema nikakve šanse ako ostane samo primarni proizvođač.

Agroekonomista Milan Prostran je kazao da PKB ne trebe prodavati na brzinu u uslovima krize javnih finansija, dodavši da bi po njegovoj oceni od jednog dela PKB-a trebalo napraviti naučno-istraživački centar, dok bi drugi deo trebalo da ima komercijalnu svrhu.

Prostran je kazao da je iskustvo Srbije s privatizacijom negativno, i da je u tom procesu poljoprivreda prošla najgore od svih, iako je to, kako je rekao, "najrealniji sektor privrede".

On je kazao da bi Srbija trebalo da iskoristi pozitivne primere, među kojima Mađarske i Hrvatske, u vezi sa velikim poljoprivrednim kompanijama.

Analitičar Đorđe Vukadinović kazao je da je prodaja PKB pitanje od nacionalnog značaja i da, po starim običajima, "ako neko nije lud ili je kockar, zemlju prodaje samo ako ga je snašla neka velika nevolja".

On je ocenio da se samo izmišljaju ekonomski argumenti za prodaju PKB, i to ocenio kao "uvredu za zdrav razum".

PKB iz Padinske Skele zauzima ukupno 30.000 hektara i obrađuje 22.000 hektara.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je ranije da PKB iz Padinske Skele nije profitabilno preduzeće i da duguje 60 miliona evra, te se zato ide na privatizaciju. Naglasio je da se neće prodavati građevinsko zemljište te firme, i rekao da će biti maksimalno zaštićena prava oko 2.000 zaposlenih u PKB-u.

Autor: M. Ž.
Izvor: Beta

PPNS/M. M. ŠEVARLIĆ

 
PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari