Zemlju ostaviti budućim generacijama

Zemlju ostaviti budućim generacijama

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić kaže da su izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu nužne, jer je postojeći zakon zastareo


Prema njegovim rečima, taj posao treba da bude dobro i sveobuhvatno odrađen.

On je agenciji Beta kazao da on lično nije zadovoljan nacrtom izmena tog zakona koji je na javnoj raspravi od 30. jula i treba da traje tri sedmice, jer su predložene izmene i dopune u funkciji određenih interesnih grupa i malog broja investitora u poljoprivredu Srbije, kako bi im se omogućio pristup poljoprivrednom zemljištu.

"Po mom mišljenju potrebno je izvršiti korenite izmene koje bi obuhvatile i stvaranje novog zemljišnog zakonodavstva u kontekstu pridruživanja EU, jer će od septembra 2017. biti omogućen promet nepokretnosti uključujući i poljoprivredno zemlište državljanima EU pod istim uslovima kao i domaćim kupcima, a što ovim predlogom uopšte nije dotaknuto", rekao je Ševarlić.

Prema njegovim rečima, u svetu i zemljama članicama EU postoje različite prakse kada je reč o prodaji poljoprivrednog zemljišta inostranim kupcima, od restriktivne do potpune zabrane.

Kako je naveo, u Izraelu svo poljoprivredno zemljište je u državnim rukama, sa mogućnošću zakupa do 49 godina, dok su neke članice EU imale moratorijum zabrane prodaje tog zemljišta i posle prijema u punopravno članstvo, među kojima je Poljska, dok je Mađarska čak izmenila ustav i zabranila prodaju tog zemljišta svima koji nisu njeni državljani.

"Nažalost, kod nas ne postoji jedinstveni stav po tom pitanju, niti postoje mišljenja o tome pa se bojim da će Srbija po ko zna koji put biti zatečena s tim što joj sledi", kazao je Ševarlić.

On je naglasio i da se on nije saglasan s tim da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini prodaje, jer je to resurs koji treba ostaviti narednim generacijama i da "mi nemamo pravo da odlučujemo u njihovo ime".

Prema njegovim rečima u nacrtu zabrinjava i to što se predloženim izmenama omogućava zakupcima da na drugarskim odnosima, koji nisu jasno definisani, a što je pravno nedopustivo, steknu pravo svojine na državnom poljoprivrednom zemljištu.

"Svi su zainteresovani za uređene zemljišne posede u državnoj svojini, a niko nije zainteresovan da ulaže u uređenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta", dodao je on.

I Vlada u senci Demokratske stranke smatra da je nacrt izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu štetan, jer daje mogućnost kupovine državnog zemljišta stranim državljanima, kao i da se zakup i davanje na korišćenje zemljišta sprovodi bez uobičajene procedure.

Ta vlada je saopštila i da je javna rasprava netransparentna, jer u njoj ne učestvuju stručnjaci da bi mogli da daju kompetentno mišljenje i tako poboljšaju nacrt zakona.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je na prvoj javnoj raspravi održanoj u Beogradu da će se izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu omogućiti efikasnije, racionalnije i pravednije korišćenje državnog zemljišta i da je cilj tog zakona unapređenje stanja u raspolaganju tim prirodnim resursom, i to u interesu razvoja poljoprivrede Srbije.

I pančevački poljoprivrednici su saopštili da su zadovoljni što je država prihvatila njihov osnovni zahtev i u izmenama i dopunama Zakona predvidela da se deo državnog zemljišta proda manjim paorima.

Država je prvi put odlučila da deo poljoprivrednog zemljišta ponudi u otkup malim poljoprivrednicima, koji poseduju najviše do 30 hektara u vlasništvu i koji će moći da kupe najviše do 20 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta pod određenim uslovima.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, nacrt izmena Zakona predviđa i pooštravanje sankcija za uzurpatore državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i lokalne samouprave koje ne poštuju rokove i procedure u donošenju i sprovođenju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Uvode se kazne za uzurpatore u visini trostrukog iznosa najviše postignute prosečne cene zakupa na teritoriji okruga.

Nacrt izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđa da deo (do 30 odsto) državnog zemljišta koji se ne koristi može da se da u zakup velikim investitorima, da poljoprivredno zemljište koje nije izdavano u zakup najmanje tri godine uzastopno može da se da na besplatno korišćenje za period do pet godina, sa mogućnošću produžavanja zakupa do 20 godina, a utvrdiće se i novi period izdavanja zemljišta u zakup. Predlog je da bude produžen sa 20 na 25 godina, a za velike investicije sa 20 na 30 godina.

Izvor: Beta 

PPNS/M. M. ŠEVARLIĆ

 

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari