Nema otrova (GMO, glifosat) u srpskom pivu?

Nema otrova (GMO, glifosat) u srpskom pivu?

U ministarstvu poljoprivrede kažu da pet godina nije bilo nikakvih problema sa kvalitetom i ispravnošću domaćeg pića. Sprovodi se nekoliko kontrola godišnje, najčešće leti.

Pivo u Srbiji je zdravstveno ispravno i nema ostatke pesticida, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, čija je inspekcija nailazila na nepravilnosti samo u domenu deklaracija, pišu "Večernje novosti" povodom skandala u Nemačkoj o "otrovu u pivu".

Kada je pre nekoliko dana osvanulo istraživanje Instituta za životnu sredinu iz Minhena, da 14 nemačkih piva ima povećane količine glifosata - pesticida koji se koristi za uništavanje korova, asocijacije pivara u ovoj zemlji su se pobunile i rekle da se to dešava svuda u svetu, tvrdeći da "pronađene količine ne mogu uticati na zdravlje ljubitelja piva".

"Nekoliko puta godišnje radimo proveru kvaliteta, a naročito u vrelim danima, kada je kvarljivost piva najveća. Svi su odgovarali kvalitetu i bezbednosti, samo je njih 12 imalo problem sa deklaracijom. Nije bio naznačen rok upotrebe ili količina alkohola. To su bile manje nepravilnosti. U 2014. u dva proizvoda procenat alkohola nije odgovarao deklaraciji. Stalno se menja i usaglašava pravilnik o deklarisanju, pa su i pivari zbunjeni", kaže za beogradski dnevnik Svetlana Nol, načelnik Odeljenja za kontrolu vina, rakije, alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Nol kaže da je Srbija zemlja lepih i kvalitetnih piva, i da su pivari otišli najdalje sa bezbednošću u procesu proizvodnje jer imaju mnogo strože parametre u odnosu na druge.

U našoj zemlji ima 25 fabrika piva, neke ovo piće proizvode dok ga druge uvoze, a ovde filtriraju i pakuju.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji se u 2015. godini proizvelo skoro 2,2 milijarde litara piva od ječma, i 179 miliona piva sa surogatom, materijom koja može u određenom procentu da zameni ječam, a to je kukuruzna krupica. Nezvanično, piva je proizvedeno više od toga a tu su i male pivare koje prave pivo od kuvanog slada, dokuvavaju i prodaju nefiltrirano gusto pivo, sa ostacima kvasca. To pivo ima izuzetno kratak rok trajanja, a čim on istekne, pivo se "oseća" i ne ide u promet.

GMO i kancerogeni "glifosat"

Problem sa pronađenim pesticidima u nemačkom pivu vraća nas na problem gentski modifikovanih organizama. Upravo "glifosat" je sastojak poznatih "totalnih herbicida" koji se koriste kod GM biljaka kako bi pobio sav ostali "korov". GM biljke su napravljenje da budu otporne na njega. I da sama GM žitarica kao sirovina za pivo nije problematična (što je pitanje), ovaj herbicid jeste jer ga je i Svetska zdravstvena organizacija označila kao kancerogen (mada se u Srbiji legalno prodaje).

Foto: AP
Izvor: Mondo, Novosti 

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

 

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari