Stižu prvi domaći životinjski proizvodi sa znakom ‘Bez GMO’

Stižu prvi domaći životinjski proizvodi sa znakom ‘Bez GMO’

STANDARD: "DUNAV SOJA" OD APRILA

Meso, jaja i mleko životinja koje su hranjenje nemodifikovanom sojom nosiće tu oznaku

BEOGRAD - U Srbiji će se od aprila u prodavnicama naći i prvi artikli sa oznakom „Dunav Soja“ - proizvodi kvaliteta „Bez GMO“ koji su domaćeg porekla.

Donošenje ove oznake priznalo je i podržalo Ministarstvo poljoprivrede. „Dunav Soja“ je strogo kontrolisan standard koji omogućava označavanje prehrambenih proizvoda (mesa, jaja, mleka) koji su dobijeni korišćenjem genetski nemodifikovane soje evropskog porekla.

- „Dunav Soja“ je evropski standard koji prati i kontroliše sve učesnike u celom tržišnom lancu soje, od proizvođača soje, otkupljivača-silosa, prerađivača, proizvođača stočne hrane, farme životinja - svuda se kontroliše da li je reč o domaćoj genetski nemodifikovanoj soji i tek takav kontrolisani krajnji proizvod (jaja, meso, mleko) može da nosi oznaku „Hranjeno sojom kontrolisanog porekla i kvaliteta Dunav Soja“ - objasnila je Marija Kalentić, regionalna direktorka organizacije „Dunav Soja“.

Iz Ministarstva poručuju da će ovo našim proizvođačima doneti i prednost na stranim tržištima. Ova oznaka se godinama primenjuje u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, a mogućnost njene primene nedavno su dobile i Srbija i Bosna i Hercegovina.

- Mi smo podržali razvoj regionalnog sistema oznaka „Dunav soja“, ali je preduslov za to bila saradnja svih ministarstava poljoprivrede koja pripadaju zemljama dunavskog regiona. One su još 2013. godine usaglasile stavove o zajedničkom označavanju proizvoda bez GMO - rekla je Rozmari Mec iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. 

Izvor: Kurir 


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari