Studentski kulturni centar: Programi, februar 2016.

Studentski kulturni centar: Programi, februar 2016.

FEBRUAR 2016.

  • 15. 2. - 21. 2.

Ponedeljak 15. februar, 20:00
Kutija šibica
Tribina 140 godina Crvenog barjaka

Pre 140 godina u Kragujevcu je održana manifestacija koja je u istoriji ostala upamćena pod imenom "Crveni barjak". Tog februarskog dana 1876. godine radnici i drugi progresivni ljudi izašli su na ulice da odbrane pobedu na izborima koju su osvojili socijalisti u nastajanju. To je, istovremeno prva značajna pobeda mladog radničkog pokreta koja je u kasnijim istorijskim periodima bila interpretirana u skladu sa uzusima svojih vrednosti.

Kakav je značaj ove manifestacije danas? Na ovo pitanje odgovor će pokušati da daju Milenko Srećković, novinar, publicista i aktivista i Tomislav Nikolić, bivši urednik novina "Radnik". Razgovor vodi Nenad Glišić.

Petak 19. februar, 20:30
Sala PMF
Predstava "Sanatorijum"

Nakon kraće pauze, glumački ansambl Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Kragujevac ponovo će nastupiti na matičnoj sceni i kragujevačka publika će imati priliku da, po četvrti put, pogleda predstavu „Sanatorijum, po tekstu „Fizičari“ Fridriha Direnmata a u režiji Miroslava Petrovića.

U predstavi „Sanatorijumˮ uloge tumače: Stefan Pavlović, Dragana Miletić, Pavle Tasić, Nina Nedeljković, Miloš Milojević, Jana Mijailović, Nikolina Bojović, Dušan Nedeljković i Aleksandar Petrović.

Autorsku ekipu predstave čine i stalni saradnici Akademskog pozorišta SKC-a: Katarina Lazarević, Lazar Jagličić, Đorđe Ćirković, Nemanja Ignjatović, Marija Gavrilović, Jovana Nedeljković.

Ulaz – 150 dinara.

  •  8. 2. - 14. 2.

Ponedeljak 8. februar, 22:00
Kontakt galerija
Džez veče

Džez standarde izvodi mlada džez pevačica Gorica Šutić uz pratnju Ace Pejčića na klaviru, Pavla Popova na kontrabasu i Nikole Radojičića na bubnjevima.

Ponedeljak 8. februar
Remont, Beograd: Galerija SKC Kragujevac predstavlja
Izložba REstruktura - Od centra ka centru

Autori: Draga Jovanović, Uroš Pavlović, Vladimir Ranković, Vesna Ilić Darijević, Milica Antonijević i Ivan Arsenijević

Izložba najnovije produkcije umetnika koji žive i rade u centralnoj Srbiji je prva izložba koja se realizuje u okviru projekta REstruktura - Od Centra ka Centru (Studentskog kulturnog centra Kragujevac, Kulturnog centra Požega i Remont asocijacije). Projekat je nastao iz potrebe da se redefinišu, restruktuiraju pozicije savremenog umetničkog stvaralaštva koje nastaje van Beograda sa namerom da se ukaže na činjenicu da sam kvalitet i inovativnost nisu označeni geografskim područjem, ali da svakako postoji hendikep, odnosno, niz problema u plasiranju i vidljivosti savremene umetničke prakse koja nastaje van najvećeg kulturnog središta.

U selekciji Galerije SKC iz Kragujevca promovišu se i mapiraju tekuće tendencije i primeri savremenog umetničkog stvaralaštva u Srbiji i užeg regiona. Izborom recentnih radova umetnika iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka i Požege preispituju se odnosi nastali na liniji umetnik-centar-periferija, ali i skreće se pažnja ka uočavanju i afirmisanju stvaralačkih praksi koje egzistiraju izvan Centra.

Na izložbi u Remontu predstavljaju se radovi Drage Jovanović i Vesne Ilić Darijević iz Čačka, Uroša Pavlovića iz Požege, Milice Antonijević iz Kraljeva, Vladimira Rankovića i Ivana Arsenijevića iz Kragujevca.
Zastupljeni autori pripadaju mahom mlađoj generaciji umetnika koja je nakon školovanja u većim centrima život i rad nastavila u svojim matičnim sredinama.

Iz teksta Ivana Arsenijevića

Sreda 10. februar, 20:00
Kutija šibica
Predstavljanje časopisa „Mamacˮ
Govore: Ivana Maksić, Nikola Đoković i Predrag Milojević

„Mamacˮ je nastao kao posledica jasno profilisanih stavova o društvu. Nedostatak društvene kritike, medijske kritike, kritike vladajuće ideologije, kao i nedostatak relevantnog kritičkog propitivanja onog što se smatra literarnim kanonom, dovelo je do potrebe za pokretanjem novine koja bi obuhvatala čitavu ovu problematiku. Format novina smo odabrali zato što smo hteli da se distanciramo od privilegovanih pozicija u uredništvima svih periodika i književnih listova u Srbiji, koji su mahom nastali na čistom ideološkom konformizmu i pokušaju da se sačuva beneficirana pozicija kako za određene krugove autora tako i za uredničke „timoveˮ koji ne žele jasno da profiliraju sadržaje brojeva koje objavljuju, pa tako književni i kulturni časopisi postaju svojevrsne svaštare, odnosno bolje reći ideološko-književne kupusare bez iole kritičkog odnosa prema literarnoj tradiciji koja se prečesto izjednačava sa nacionalnom i nacionalističkom, kao i bez autorskih tekstova koji se ne bi sveli na proste prikaze knjiga, ili pokušaje neutralnog kvaziteorijskog zahvatanja u polje društvene kritike koje se međutim zaustavlja na prvim preprekama dugova prema onima koji se unapred doživljavaju kao večni autoriteti. Sa druge strane, „Mamacˮ je, takođe, hteo da izlazi u formatu novina, jer je tako bolje usmeren prema drugom polju ideološke manipulacije - medijima, koji su usled cenzure i autocenzure, zatrovani jeftinim senzacionalizmom, etnošovinizmom, klerofašizmom i dnevnim hvalospevima kapitalističkom sustavu, što sve nameće potrebu artikulacije dnevne doze „kioskˮ kritike, kao i artikulisanja glasova i pogleda koji su ostali potpuno nevidljivi u javnom polju, zagušeni viškom kakofoničnih šumova.

Petak 12. februar, 22:00
Kontakt galerija
Koncert: Ilija Ludvig i Lira Vega

Lira Vega je bend koji postoji od kraja XX veka, u početku četvoročlana rok postava, vremenom evoluira u duet koji prošle godine izdaje treći studijski album „Duhovi”. Bend Zoje Borovčanin i Vladimira Đorđevića iza sebe ima skoro dvodecenijsko iskustvo i „uprkos nevelikom broju izdanja, predstavlja trajnu vrednost domaće alternativne scene”.

Album je sniman u studiju Šamarčina u Vrbasu, Domu kulture Studentski Grad i Višoj elektrotehničkoj školi u Beogradu 2014, a miksan u studiju Digimedia, u proleće 2015. godine. Produkciju su uradili Boris Mladenović i Vladimir Đorđević, mastering Radan Đorđević, a gosti u pesmama su: „Novo Meksiko” – Dejan Vučetić (Darkvud dab), programiranje i sintisajzer, i Nebojša Mrđenović, violončelo, „Ničiji mesec” – Robert Telčer (Veliki prezir, Partibrejkers), solo gitara.

Beogradski kantautor Ilija Ludvig zasijao je na sceni 2007. godine, pojavivši se na kompilaciji „Jutro će promeniti sveˮ. Danas je - sudeći prema najavama njegovih sve češćih nastupa - andergraund kralj Beograda!

„Ilija svira gitaru i peva, ima stendap nastup tokom koncerta, izražava se i kroz pesme i vizuelno, angažovan je u borbi protiv svih nepravdi ovog sveta i voli da pokaže koliko mu je stalo do svakoga u auditorijumu. Ilija je pesnik, zabavljač, muzičar. I Vudi Gatri, i Skriming Džej Hokins, i Bili Breg, i Lu Rid.ˮ

Što se tiče zvaničnih izdanja, Ilija je zastupljen na kompilacijama „Pesme ispod pokrivačaˮ (2013) i Jason Molina Tribute: Just Be Simple (2014).

Subota 13. februar, 20:00
Kutija šibica
Veče ljubavne poezije

Uoči svetskog Dana ljubavi, po deseti put će biti održano Veče ljubavne poezije. Uz zanimljive i drage goste, pesnikinje i pesnici Književne radionice SKC će nastaviti niz koji ovu manifestaciju čini jednom od najdugovečnijih na lokalnoj pesničkoj sceni.

TRAJE

Izložba Convergence-PHX-BG

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 


ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html