Studentski kulturni centar: Programi, septembar 2016.

Studentski kulturni centar: Programi, septembar 2016.

SEPTEMBAR 2016.

Petak 2. septembar, 22:00
Letnja scena SKC
Koncert: Jure Pukl i Sava Miletić NY Project

Jure Pukl je nagrađen slovenačkom najvećom nacionalnom nagradom za umetnost (Nagrada Presernovega sklada 2015) i predstavlja jednog od najvažnijih profilisanih i kreativnih saksofonista mlađe slovenačke džez generacije. Pukl dobija univerzitetsko obrazovanje u inostranstvu, studira klasični saksofon na bečkoj muzičkoj akademiji, i džez saksofon u Beču, kao i na Hag konzervatorijumu. Pukl zatim dobija stipendiju na Berklee College of Music, gde nastavlja studije sa majstorima kao što su Joe Lovano i George Garzonea. Magistrirao je u Gracu. Tokom studija Pukl je nastupao i snimao intenzivno, bavio se svojim projektima, i radio sa brojnim velikim muzičarima kao što su Maceo Parker, Branford Marsalis, Dave Liebman, Esperanza Spalding, Bijau Iyer, Jeff „Tainˮ Watts, Damion Reid, Rodney Green, Charles Altura, Joe Sanders, Aaron Goldberg, Marcus Gilmore, Jeremy Pelt, Jamire Williams, Howard Curtis, Johnatan Blake, Renato Chicco, Boško Petrović, Miles Griffith, Jason Palmer i orkestrima kao što su Big Band RTV Slovenia, European Jazz Orchestra, European Movement Jazz Orchestra, Vienna Saxophone Quartet, Nouvele Cousine i mnogi drugi. Intenzivno obilazi SAD, Aziju i Evropu i nastupa u dvoranama kao što su Blue Note, Smalls Jazz Club, The Jazz Gallery, Ronnie Scotts, The Vortex, Pizza Express, Porgy & Bess, Stadtgarten i festivalima kao Moers Jazz Festival, Vienna Jazz Festival, Muenster Jazz Festival, Berlin Jazz Festival, Jazz a Vienne, da pomenemo samo neke. Njegova muzika je osvojila brojne nagrade; između ostalog, 2005. prva nagrada žirija i najbolji sastav po glasanju publike na Jazzon Međunarodnoj muzičkoj radionici i festivalu u Novom Mestu, Slovenija. U svojim autorskim projektima, kao što je Virus kvintet (koji dobija odlične kritike, između ostalog, na uticajnom Allaboutjazz veb portalu) Pukl se posvećuje savremenim interpretacijama džeza. Ono što stvara je jedinstvena vrsta modernog džeza, avangarde, fri džeza i impresionizma savremene muzike u izvođenju sa velikim znanjem i ljubavlju, dajući značaj za proučavanje odnosa između članova grupe. Objavio je 7 albuma pod svojim imenom. Poslednja dva su snimljena u Njujorku sa nekim od najboljih muzičara i dobili su odlične recenzije širom sveta. Učestvovao je kao član sastava na još 40 drugih albuma.

Sava Miletić – rođen 1980. godine u Kragujevcu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu, odsek klasični klavir u klasi Ružice Milovanović. Kada je bio na drugoj godini u srednjoj školi, počeo je da ide na privatne časove kod našeg poznatog džez pijaniste Miloša Krstića. Zatim se upisao na ugledni džez univerzitet u Gracu (Austrija), gde su mu profesori bili: Renato Chicco, Harald Neuwirth, Stjepko Gut, Fritz Pauer, Uli Rennart i drugi sjajni muzičari i profesori. Svirao je sa poznatim austrijskim gitaristom Karl-om Ratzer-om, sa našim poznatim trubačem Stjepkom Gutom. Imao je čast da svira na workshop-u sa muzičarima kao što su: Billy Hart, Ron Mcclure, Bob Mintzer... Nastupao je u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, SAD, Indoneziji u zemljama bivše Jugoslavije. Svirao još sa: David Murray, Luis Bonilla, Don Menza, Howard Curtis, Uwe Plath, Joris Dudli, Christian Havel, Bastian Stein, Uli Langtauler, Adam Klem, Jaka Kopac, Ivan Ivanov, Jure Pukl, Dušan Novakov, Anđelko Stupar, Janko Novoselić, Elvis Penava, Robert Jukic, Milan Jukic, Milan Nikolić i drugi. Završio je master studije u januaru 2009. Trenutno živi u Beogradu i jedan je od najmlađih profesora na FMU, gde predaje klavir na džez odseku. U septembru 2015. snima u Njujorku svoj prvi autorski album sa muzičarima:Tivonn Pennicot – tenor saksofon, Matt Breuer – kontrabas, Donald Eduards – bubanj i na dve kompozicije alt saksofonista Luka Ignjatović.

Luka Veselinović – basista i kontrabasista, rođen je u Rijeci. Trenutno živi u Zagrebu. Nakon studiranja na filozofskom fakultetu u Rijeci, kao samouki muzičar pohađa mnoge džez radionice u Hrvatskoj i van nje, gdje je imao priliku učiti od Reggie Workman, Anders Jormin, Jason Lindner, Eric Harlandai, Franco D’andrea i drugih. 2004. odlazi u Zagreb gde sa Daliborom i Markom Matoševićem osniva Band Labyrinth, te 2008. snimaju istoimeni džez album za Dallas Records. Na albumu su gostovali Saša Nestorović, Matija Dedić I Kristian Terzić. Uskoro počinje svirati sarađivati i sa drugim muzičarima. 2005, postaje član banda Massima Savića sledećih 7 godina. U međuvremenu svira, snima, sarađuje na različitim projektima. Neki od tih su: Marko Ramljak Band – Rebaltadura – Dallas Records 2008. Kristian Terzić – Kristian Terzić – Alerion Records 2011. Labyrinth – Labyrinth – Dallas Records 2008. Ripple Effect, Jazz Revelation Records, 2012. Adiou – Recpect – Tribute To Damir Dičić, Croatia Records, 2008. MERITAS – Unplugged, Menart, 2007. DETOUR – TV Aquarius Records, 2009. CONNECT – U Drugom Stanju – Menart, 2008. BRUNO KRAJCAR – Mate balota, Cantus, 2008. MASSIMO – Vještina 2, Aquarius Records, 2006. MASSIMO – Apsolutno uživo, Aquarius Records, 2005, i drugi… 2011. dobija stipendiju na petonedeljnom seminaru od Berklee College of Music, te odlazi na studije u Boston gde je imao priliku da radi i svira sa profesorima kao npr: Lyne Carrington, Darren Barrett, Tiger Okoshi, John Lockwood, Bruce Gertz, Barry Smith, Dave Santoro … Za vreme studija u Bostonu snimio je svoj prvi album Magnetic Whale i započeo muzički pojekat pod nazivom Veselino Jazz Project.

Peđa Milutinović – rođen 1990. godine u Kragujevcu. Pohađao privatne časove za džez bubanj kod prof. Dušana Ivaniševića. Prva muzička iskustva sa bendom stiče sa 15 godina, sa članovima sastava Oktava, muzičke škole u Kragujevcu. Nakon toga se seli u Beograd i započinje saradnju sa fank bendom Rich Bitch. U Beogradu upoznaje brojne muzičare sa džez scene, i ubrzo ostvaruje saradnju sa istima u džez klubovima Ptica i Čekaonica. 2012 godine postaje član Maks Kočetov kvarteta i Vasil Hadžimanov Band-a.

Imao je čast da svira sa velikanima strane i domaće scene: Bob Mover, Joe Cohn, Peter Mihelich, Stjepko Gut, David Jarh, Jure Pukl, Milan Nikolić, Predrag Revišin, Vanja Kevrešan, Sava Miletić ...

Subota 3. septembar, 22:00
Letnja scena SKC
Koncert: Stray Dogg

Stray Dogg će promovisati album Come Along Wind u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu u subotu 3. septembra u 22 časova.

Sredinom oktobra 2015. beogradski sastav Stray Dogg objavio je treći studijski album Come Along Wind tačno tri godine od uspešnog i hvaljenog Fire’s Never Wrong. Dužu diskografsku pauzu između albuma Almost 2011, Fire… 2012) grupa je prekinula novim izdanjem sa osam pesama, koje Dušana Strajnića i bend na više načina približavaju svetu koji su svojom muzikom definisali Elliot Smith i Nick Drake. Prvi singl i video s albuma je pesma No One But You.

Bend je svirao na svim većim festivalima u regionu (Exit, Lake Fest, Love Fest, Sea Rock, Americana Night festival, Indirekta, MENT), ali i rasprodao svoje koncerte u „Amerikani” i Velikoj sali Doma omladine Beograd, malu salu Lisinskog (Zagreb), KIC Budo Tomović u Podgorici... Svirajući melanholični indi rok, privukli su pažnju i inostranih izvođača, pa su tako usledile i saradnje sa američkim kantautorom Devendrom Banhartom (pesma Time) kao i Lizom Hanigan, sa kojom su snimili obradu pesme Courting Blues (Attic Sesion). Stray Dogg, kao jedan od pionira novog amerikana talasa, nastavlja da svira po Srbiji i regionu, ali i da probija te granice, svirajući ove godine svoje prve turneje po ostatku Evrope.

Come Along Wind može da bude sedenje u četiri zida i razgovor dok se problem ne reši ili bar pokušaj komunikacije kada reči nedostaju. Za nekog drugog, ova muzika i stihovi će biti čisti eskapizam i putovanje u nepoznato… One koji muziku slušaju zatvorenih očiju neke od ovih pesama mogle bi da odvuku čak i na tamnu stranu. Ovo je i album o bolu, odlasku, pokušaju da se preboli i da se živi dalje, ali i sebično uživanje u malim stvarima.

Cena ulaznice je 400 dinara.

STRAY DOGG BLOG, FB STRANA, JUTJUB, BENDKEMP

Utorak 6. septembar, 20:00
Galerija SKC
Izložba Transfiguracije, autorke Anite Bunčić

Izložba Transfiguracije, autorke Anite Bunčić biće otvorena u Galeriji SKC u utorak, 6. septembra 2016. u 20h. Izložbu će otvoriti Tatjana Milosavljević, muzejski savetnik istoričarka umetnosti. Publika će izložbu moći da pogleda do 30. septembra 2016.

Anita Bunčić - Transfiguracije

Svojom genezom likovni idiom Anite Bunčić pripada tradiciji apstraktnog ekspresionizma. Na prethodnim izložbama se moglo naslutiti da joj je potreban još veći format, još širi zamah četkom za potpuno oslobođen likovni iskaz, kako bi svoj akumulirani energetski, kreativni potencijal sažela u jedinstven likovni znak.

Radni video zapis o nastajanju ove serije slika - crteža - poliptiha, diptiha velikog formata u okviru izložbe, objašnjava magiju, ritualne postupke u transponovanju stvaralačke energije u likovno delo. A transformacija se odvijala sama od sebe - simultanom akcijom uz visok stupanj koncentracije i osećaja za izbalansirani pritisak tela, četke u odnosu na tvrdu podlogu pri nanošenju unapred odabranih boja. Skoro doslovno, umetnica slika telom, intuitivno, celim svojim bićem, bez svesne kontrole koristeći pri tom i iskustva borilačkih veština. Rezultat ovakvog - akcionog, gestualnog pristupa - su izrazito dinamične kompozicije, koje nam prenose energiju umetnice kroz boju, pokret masa, ritam poteza, ubedljive su metafore ljudske i umetničke slobode, kojima Anita Bunčić, kroz sve svoje stvaralačke akcije i teži.

Vera Vitorović

BIOGRAFIJA

Anita Bunčić, rođena 1976. Diplomirala slikarstvo 2000. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mome Antonovića. Magistrirala 2003. godine na istom fakultetu u klasi prof. Slobodana Roksandića. Član ULUSA od 2001.godine. Živi u statusu slobodnog umetnika.

Samostalne izložbe:

  • 2016. „Transfiguracije”, Galerija ’73, Beograd 
  • 2015. „Transformacije”, Umetnički centar Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ 
  • 2012. „Usijanje”, Blok Galerija, Novi Beograd
  • 2012. „Usijanje”, Savremena galerija Narodnog muzeja, Kragujevac
  • 2010. „Čudni atraktori”, Galerija Doma kulture Studentski grad, Beograd
  • 2009. „Let”, Galerija Stara kapetanija, Zemun
  • 2008. „Neba”,Galerija SULUJ, Beograd
  • 2003. „Skok” ( magistarska izložba), Galerija FLU, Beograd
  • 2002. „Kreuzungen”, Galerija „Offener kreis”, Salzburg
  • 2002. Galerija „Cite internationale des arts”, Pariz

Izlagala na preko pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu ( Francuska, Bugarska, Mađarska).

Nagrade, stipendije i rezidencije:

  • 2000. Nagrada za slikarstvo Fondacije Galerije Pero
  • 2000. Nagrada za pejzaž iz Fonda „Marić”
  • 2002. Stipendija Republičke Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka
  • 2002. Cite internationale des arts, Pariz
  • 2006. Internacionalni simpozijum „Modifikovani morski pejzaž”,Palanga, Litvanija

Otkup: Wiener Stadtische 2012. godine

ANITA BUNČIĆ SAJT, SAATCHI ART  

  

Utorak 13. septembar, 20:00
Kontakt galerija
Izbor iz Zbirke grafika Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac

Studentski kulturni centar Kragujevac u saradnji sa Narodnim muzejem Kragujevac predstaviće izložbu Izbor iz Zbirke grafika Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac u KONTAKT Galeriji SKC. Otvaranje izložbe zakazano je za utorak 13. septembara 2016. u 20 časova.

Izložba Izbor iz Zbirke grafika predstavlja jedan segment velike izložbe koju Narodni muzej Kragujevac organizuje pod nazivom - Zbirka grafika Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac.
Ovom izložbom i velikim katalogom Zbirke, kragujevački Muzej i Odeljenje za istoriju umetnosti nastavljaju predstavljanje i publikovanje bogate Istorijsko-umetničke zbirke - već su publikovani Katalog Vajarske zbirke, katalog Zbirke Crteža, Katalog Stalne postavke uz prateće izložbe.

Ova izložba predstavlja presek Zbirke grafika uz predstavljanje najznačajnijih imena i dela umetnosti grafike na prostorima bivše Jugoslavije, kao i izbor stranih umetnika.

Zbirka sadrži preko 400 grafika, u mapama i kao pojedinačne radove, od ukupno - 120 umetnika – hronološki pokriva perod od sredine 19. veka, kroz ceo 20. vek sa naglaskom na 60-te, 70-te godine, kao i 90-te godine i početak 21. veka.

Pored autora iz Srbije, zastupljeni su i umetnici iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, ali i iz Nemačke, Rusije, Italije, Poljske, Slovačke ...i, naravno, kragujevački autori.

U Kontakt Galeriji SKC biće izložen Izbor iz Zbirke grafika - 12 autora sa 26 radova.

Autor kataloga i izložbe je Tatjana Milosavljević, muzejski savetnik istoričar umetnosti.

Publika će biti u prilici da izložbu pogleda do 6. oktobra 2016.
 
  

Petak 16. septembar, 19:00
Kutija šibica
Ciklus: Politički film, projekcija sa diskusijom – Crveni i crni

Crveni i crni, SFRJ, 1985, 136 min
režija: Miroslav Mikuljan
igraju: Bekim Fehmiu, Milan Strljić, Olivera Ježina, Fabijan Šovagović
jezik: srpski
predstavlja: Tadej Kurepa

Prvim antifašističkim ustankom na svetu smatra se štrajk oko 2000 rudara na području Labina u Istri, koji je počeo 2. marta 1921. u znak protesta zbog terora italijanskih fašista nad sindikalistima.

Štrajk je bio neposredna reakcija na zauzimanje i spaljivanje zgrade radničkog odbora u Trstu od strane fašističkih odreda i brutalno prebijanje sindikalista iz rudnika Raše. Iako su na nivou Italije fašisti na vlast došli 1922. godine, početkom 1921. su već uveliko divljali i učestvovali u državnom projektu italijanizacije slovenskog stanovništva u Istri i delovima Dalmacije koje je Italija aneksirala 1918. nakon Prvog svetskog rata i raspada Austrougarske monarhije.

Rudari su odmah na početku štrajka zauzeli rudnike i formirali „crvene straže“ kako bi se zaštitili od fašističkih odreda. Nedugo zatim su pod sloganom „Rudnik je naš!ˮ proglasili rudarsko-radničku samoupravnu Labinsku republiku, u kojoj su organizovali radničku vlast i samostalno nastavili proizvodnju u rudniku. U prvoj polovini aprila 1921. godine italijanska uprava u Istri je poslala vojne jedinice i fašističke odrede koji su slomili žestoki otpor rudara i u krvi ugušili Labinsku republiku. Italijanski upravitelji Istre aktivno su učestvovali u dovođenju fašista na vlast i stoga se ustanak istarskih rudara ispravno smatra prvim antifašističkim ustankom na svetu. Ovo je film o njima.

Ulaz je besplatan!

Utorak 20. septembar, 20:00
Kontakt Galerija
Koncert studenata harmonike – FILUM

U utorak 20. septembra u prostoru Kontakt galerije Studentskog kulturnog centra nastupiće studenti Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu, odseka za harmoniku.

Miloš Mladenović
Klasa: mr Vojin Vasović

  • J. S. Bah - Preludijum i fuga A - dur
  • S. Gubajdulina - Svetlost i tama
  • Kusjakov - Sonata br. 1 Finale

Danilo Mitić
Klasa: mr Predrag Kostović

  • J. Gancer - Verzija in G
  • D. Skarlati - Tokata d-mol
  • Kusjakov - Likovi odlazećeg vremena; izbor stavova

Miloš Mladenović

  • V. Vlasov - Koncertni triptih
  • O. Urbano – Trileri i grupeta
  • F. List - Mađarska rapsodija br. 11

Sreda 21. septembar, 17:00
Kontakt Galerija
Multiverzitet: Radionica za gitariste sa Nikolom Stajić

SKC Kragujevac u saradnji sa organizacijom Multikultivator iz Beograda predstavlja muzičku radionicu za gitariste koju će voditi Nikola Stajić – gitarista, aranžer, kompozitor i promoter Godin Guitars. Radionica će biti održana u sredu 21. septembra u Studentskom Kulturnom Centru Kragujevac od 17 časova.

Nikola Stajić, stipendista Delta Fondacije, do pre nešto više od godinu dana još uvek je bio student Berkli koledža. O njegovim uspesima tokom studija ali i u profesionalnim vodama nabolje govore njegova postignuća: brojne internacionalne kolaboracije uključujući saradnju sa izuzetnim Tomijem Emanuelom, izrada modela gitare koja nosi njegovo ime (Godin Guitar) kao i majstorski čas koji je sredinom avgusta Nikola Stajić održao na Berkli koledžu samo su neka od njih.

Nikola će sa polaznicima radionice staviti fokus na „konverzacijuˮ među muzičarima, razvoj i realizaciju ideja i stvaranje ličnog izraza, odnosno autentičnost. Radionica je namenjena pre svega mladim gitaristima uzrasta od 16 do 20 godina, ali se mogu prijaviti i oni koji se ne uklapaju u ovaj starosni okvir.

Polaznici radionice mogu biti svi pasionirani gitaristi bez obzira na formalno muzičko obrazovanje. Učešće na radionici je besplatno, broj učesnika je ograničen, a prijava je obavezna.

Formular za prijavu na radionicu Nikole Stajića može se preuzeti u atačmentu. Popunjene prijave treba poslati do 17. septembra na office@multikultivator.org.rs.

Multiverzitet je dinamična platforma za neformalno muzičko obrazovanje koju je Multikultivator razvio u saradnji sa BIN – Berklee International Network.

Četvrtak 22. septembar, 22:00
Letnja scena SKC
Koncert: The Cave Children

The Cave Children je psihodelični pop rok bend iz Atine koji čine Vassilis Vlahakos (vokali/gitara), Vassilis Nitsakis (bas gitara), Dimitris Stergiou (bubnjevi) i Orestes Benekas (klavijature).

Bend je nastao 2013. godine u periodu ekonomske krize u Grčkoj, što je uticalo da se fokusiraju na stvaranje sanjive pop muzike kao beg od svakodnevnice. Nakon kretanja po andergraund krugovima u Atini, bend 2015. izdaje album prvenac Quasiland, koji je dobio pozitivne kritike u štampi kao što su NME, Shindig!, Happy Magazine. Ubrzo slede brojni nastupi po Grčkoj i Kipru, a najzapaženiji su oni sa Allah Las, Lana del Rey, Radio Moscou, Ought... U planu je da krajem 2016. izbace nov materijal, a bend se trenutno nalazi na svojoj prvoj evropskoj turneji u okviru koje će posetiti i Srbiju.

Za ljubitelje bendova The Beatles, Tame Impala, Temples
 

Sreda 28. septembar, 20:00
Kontakt Galerija
Književno veče: Ezopide, Nenad Glišić

U tumačenju zbirke Ezopide posebno je preporučljivo da se krene od naslova; pozivanje na najstarijeg i najznačajnijeg među retkim basnopiscima nije samo ukazivanje na uticaj i odavanje počasti starom majstoru. Ne, to je istovremeno izraz ubeđenja da se prave umetničke pojave javljaju i traju nezavisno od ovozemaljskih i ovovremenih sudija. Vreme, koje nije isključivo ovozemaljsko, a uz to je i, iz naše perspektive – večno, ono je najbolji sudija. Vreme je presudilo da rob nepoznatog porekla postane jedno od najslavnijih i najslavljenijih imena istorije književnosti čiji moral je postao osnova morala civilizacije, dok je to isto vreme odlučilo da njegov „vlasnik“ ostane anoniman sledeća dva i po milenijuma, iako su u vremenu u kome su živeli sigurno imali potpuno drugačiji ugled.

Povrh toga, legenda kaže da je Ezop, posle oslobođenja ubijen od strane građana Delfa zbog slobodoumlja. Danas, mi isto tako ne znamo ko su bili ti stanovnici Delfa. Senka stvaraoca ih je sve nadvisila, a vreme ispravilo nepravdu.

Poruka ove knjige je slična naravoučeniju koje možemo izvući iz ovih kratkih legendi koje se vezuju za Ezopa. Autor knjige Ezopide odaje počast velikom Ezopu na metaforičnosti, na sjajnoj sposobnosti da u likovima životinja, u kratkoj formi, da izvanredan pregled tadašnjeg, ali i univerzalnog, stanja duha u društvu u kome postoji ropstvo i nejednakost. S tim što, za razliku od velikog prethodnika, kod Glišića ljude ne personifikuju samo životinje, već i stvari, pojave, pa i drugi ljudi, to jest njihove društvene uloge. Ono što je kod Ezopa životinja, kod Glišića je uloga, persona, maska, koja se u današnjim prilikama nosi po službenoj dužnosti.

Naslov nam ukazuje još na nešto: ukoliko ovaj konstrukt postavimo kao anagram, dobijamo reč „epizodeˮ, koje predstavljaju kratke priče. Kada se te kratke priče poređaju u odgovarajućem redosledu dobije se znatno šira slika stvarnosti.

Ezop je svoje basne pisao na pesku, poslovično nepouzdanoj podlozi za gradnju i pisanje. Glišić hoće da ih piše na papiru. Ja srdačno preporučujem ovu knjigu da se nađe u svom štampanom obliku.

Damir Nedić

Nenad Glišić rođen je u Kragujevcu 1972. godine. Do sada objavio osam pesničkih knjiga, jedan roman, a ovo mu je druga zbirka kratkih priča.

 

Petak 30. septembar, 20:00
Kutija šibica
Ciklus: Politički film, projekcija sa diskusijom – U lavirintu laži

U lavirintu laži, Nemačka, 2014, 124 min
režija: Giulio Ricciarelli
igraju: André Szymanski, Alexander Fehling, Friederike Becht

jezik: nemački
titl: srpski
predstavlja: Tadej Kurepa

Film U lavirintu laži govori od događajima koji su prethodili prvom suđenju na tlu Nemačke za zločine počinjene u koncentracionom logoru Aušvic. Ovo suđenje počelo je tek 1963. godine usled organizovanog i sistematskog napora nemačkih institucija koje su pokušale da zataškaju zločine nacista iz Drugog svetskog rata.

Početkom 60-ih mladi zapadnonemački pravnik otvara istragu i započinje mukotrpno putovanje kroz „lavirint lažiˮ u kome je skriveno postojanje logora smrti i zločina nad milionima civila. Posle nekoliko godina istraga je završena i počelo je suđenje u Frankfurtu, uprkos ogromnom društvenom i političkom protivljenu širom Zapadne Nemačke.

Prvo suđenje za zločine u Aušvicu održano je u Poljskoj 1947, ali u Zapadnoj Nemačkoj nakon „denacifikacijeˮ koja je završena 1948. godine, ovi (i ne samo ovi) stravični zločini bivaju gurnuti u zaborav i sistematski zataškani.

Suđenje u Frankfurtu 1963. značajno je doprinelo formulisanju pitanja „Tata, šta si ti radio za vreme rata?" koje su krajem 60-ih milioni mladih postavili svojim roditeljima, u godinama društvenih previranja i rasta antisistemskih pokreta širom Zapadne Nemačke.

Petak 30. septembar, 22:00
Kontakt Galerija
Koncert: Hašima

Hašima je muzički sastav koji je nastao sa idejom da koncept slobodne improvizacije primeni u okviru tipičnog džez kvarteta. Improvizacije gravitiraju oko autorskih tema benda kao i specifičnih aranžmana kompozicija koje pokušava da na svoj način donese i predstavi slušaocima. Bend ima specifičan akustični kvalitet: kontrabas, tenor saksofon, bubnjevi i poluakustična džez gitara. Četiri različita instrumenta i senzibiliteta pronalaze se u formi ogoljenoj od tradicionalnih stilskih obeležja sa sadržajem inspirisanim dalekim napuštenim ostrvom u Japanu – Hašimom.

  • Tenor saksofon: Srđan Mijalković
  • Poluakustična gitara: Igor Mišković
  • Bubnjevi: Aleksandar Hristić
  • Kontrabas: Vanja Todorović

Ulaz: 200 dinara

 

Traje:

  • Izložba: Transfiguracije - Anita Bunčić, Galerija SKC
  • Izložba: Izbor iz Zbirke grafika Odeljenja za istoriju umetnosti Nardonog muzeja Kragujevac, Kontakt galerija

Bliže informacije o programima SKC-a možete dobiti putem telefona 034/336-122 i 335-050.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html