Univerzitetska galerija: Veče posvećeno Vladimiru Veličkoviću

Univerzitetska galerija: Veče posvećeno Vladimiru Veličkoviću

Veče sećanja na nedavno preminulog akademika Vladimira Veličkovića, biće organizovano u Univerzitetskoj galeriji u četvrtak 24. oktobra od 18 časova.

O jednom od najeminentnijih srpskih slikara, počasnom doktoru Univerziteta u Kragujevcu od 2006. godine, govoriće:

  • dr Irina Subotić, prof. emeritus Univerziteta u Novom Sadu, 
  • dr Jelena Šalinić Terzić, profesor Filološko-umetničkog fakulteta, dobitnik nagrade za crtež iz Fonda Vladimira Veličkovića, i 
  • Nevena Martinović, istoričar umetnosti, kustos Galerije Rima.

U muzičkom delu programa nastupiće studentkinje: flautiskinja Jovana Mršulja i pijanistkinja Nevena Gligorić, u klasi prof. Karolja Maročika.

Veče priređuju Centar za naučno-istraživački rad SANU i Univerzitet u Kragujevcu, u saradnji sa Galerijom Rima.

Prvu izložbu Veličkovićevih radova Galerija Rima je priredila 2010. godine. Usledile su izložbe 2014, 2017 i 2018. godine, dok je u međuvremenu, u izdanju Rime, objavljeno šest monografija posvećenih stvaralaštvu Vladimira Veličkovića. Tokom decenije poznanstva i saradnje odnos ove galerije i umetnika bio je izgrađen na profesionalnom poverenju koje je vremenom preraslo u iskreno prijateljstvo. Veličković je, poput svih umetnika i intelektualaca svetskog renomea, bio otvoren za razgovore sa publikom i kolegama, a posebno raspoložen da pomogne mladim umetnicima. Organizacija njegovih izložbi i rad na publikacijama posvećenim njegovom stvaralaštvu, utoliko su bile važnije što su značile priliku da se sa njim učestalo druži i razgovara, da se od njega uči - o umetnosti i životu. Njegova umetnost već je utabala staze u večnost, a u Galeriji Rima zauvek će nedostajati zajedničko vreme provedeno u društvu čoveka takvog duha kakav je bio Vladimir Veličković, poručuju organizatori. 

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari