Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Događaji

02.11.2016

XXV Internacionalni festival umetnika harmonike

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://tijana.rs/ http://prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo.html

Jubilarni 25. Internacionalni festival umetnika harmonike u Kragujevcu traje od 2. do 10. novembra, a nastupaju pobednici najprestižnijih svetskih takmičenja iz Rusije, Finske i Kine.

Svi koncerti održavaju se u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije od 20 časova, a ulaz je besplatan.

- Ovaj festival je visoko pozicioniran u svetu harmonike, jer je koncipiran tako da tokom festivala, koncerte imaju pobednici svih internacionalnih takmičenja prethodne i ove godine, a njegova jedinstvenost ogleda se i u tome što je do sada kroz svaki festival neki od umetnika radio sa našim učenicima iz Muzičke škole i studentima Filoško umetničkog fakulteta, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Govoreći o edukativnom značaju Festivala, Bjeletić ističe da su ovim festivalom uspostavljeni parametri, visoki kriterijumi i kritička svest i da se zbog toga on u potpunosti uklapa u strategiju razvoja kulture u gradu.

- Svi mladi umetnici sa velikim zadovoljstvom kada pobede na nekom takmičenju iščekuju poziv da dođu u Kragujevac i nastupe na ovom festivalu. Od svojih početaka 1988. godine do danas, nemamo nijednog svetski priznatog umetnika koji nije u svojim mlađim danima nastupao u Kragujevcu i koji se sa posebnim emocijama odnosi prema našoj zemlji i našem gradu, kaže Milan Tomić, direktor festivala.

Radi veće posećenosti i medijske pažnje, festival će se od ove godine održavati u novembru, a ne julu mesecu, pa će zbog toga izostati škola harmonike, jer je teško organizovati učenike i studente kojima je redovna nastava u toku, objasnio je Tomić.

Prvo veče 25. Internacionalnog festivala umetnika harmonike biće posvećeno profesoru Vjačeslavu Semjonovu, nosiocu počasnog zvanja narodnog umetnika Rusije, koji ove godine puni 70 godina i obeležava 50 godina rada. U njegovu čast, dela umetnika izvodiće studenti sa akademija iz zemalja bivše Jugoslavije: Ljubljane, Pule, Sarajeva, Skoplja, Cetinja i sa kragujevačkog FILUM-a. Na koncertu nastupaju i Vjačeslav Semjonov sa svojim studentom u duetu.

PRILOG RTK

U četvrtak 3. novembra nastupa Lav Lavrov iz Rusije, pobednik Svetskog kupa u Finskoj 2015. godine, 4. novembra Hanzi Vang iz Kine, pobednik takmičenja u Kastelfidardu, 5. novembra Vladimir Stupnikov iz Rusije, pobednik Svetskog trofeja u Švajcarskoj 2015. godine, 7. novembra Jane Valkeajoki iz Finske, pobednik takmičenja u Arasateu 2015. godine, 8. novembra nastupa Arsenij Strokovski iz Rusije, pobednik takmičenja u Klingentalu 2016. godine, 9. novembra Jianan Tian iz Kine, pobednica Svetskog trofeja i takmičenja u Kastelfidardu 2016. godine, a poslednje večeri festivala 10. novembra koncert će imati Ajdar Salahov iz Rusije, pobednik takmičenja u Moskvi 2015. godine.

Organizator festivala u Kragujevcu je Muzički centar Ad Libitum, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i grada Kragujevca.

Ad Libitum i Muzička omladina Beograda, organizuju festival i u Beogradu - od 6. do 11. novembra. Predviđeno je održavanje "okruglih stolova" u okviru svakog koncerta na kojima će učenici i studenti biti upoznati sa dostignućima srpske škole za harmoniku. Učesnici iz inostranstva održaće i niz predavanja.

GRAD KRAGUJEVAC SAJT, FB STRANA

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar