Miloš Zubac - Hazarske (Album 2020)

Miloš Zubac - Hazarske (Album 2020)

Miloš Zubac, književnik i kantautor iz Novog Sada, objavio je bluz album na srpskom "Hazarske". Za portal PRVI PRVI NA SKALI opisao ga je u dve reči - "dubinski i korenski".

Ovo je treće solo ostvarenje Zupca za godinu i po dana. Prethodni album "Kosovske" sačinjavali su stihovi narodne lirike sa Kosova i Metohije, a objavljen je u aprilu ove godine. Album "Manastiri", realizovan maja 2019. godine, a predstavlja ciklus pesama zabeleženih za potrebe televizijske emisije "Biseri duhovnosti Fruške gore" i "Biseri duhovnosti Vojvodine", na stihove oca Pera Zupca.

Zubac je prepoznatljiv kao nekadašnji vođa sastava "Prkos Drumski" (izdali su sedam albuma), jedan od osnivača i aktera regionalnog kantautorskog i pesničkog kolektiva "Novi Odmetnici" i pokretač regionalnog muzičkog festivala "Poezika", imenovanog po njegovoj zbirci pesama iz 2003. godine. U tandemu sa kantautorom Milanom Koraćem objavio je albume Spektakl (2014) i Serbia (2019).

Rođen je 1976. godine u Novom Sadu, gde se školovao i doktorirao na Katedri za srpsku književnost i jezik. Objavio je pesničke knjige Vilindar (2001), Poezika (2003) i Flor Y Canto (2008). S Danilom Vuksanovićem štampao zbirku prozaida i crteža Duali (2007). Objavio je studije Molitve Desanke Maksimović (2008) i Poetika Duška Trifunovića (2013).

Najnoviji album sadrži ovih devet pesama:

  1. Hazarska 05:12 
  2. Rod i krv 04:22 
  3. Stiglo je doba 03:44 
  4. Vreme nevere 03:17 
  5. San ti čuvaju 03:26 
  6. Slepi bog 04:15 
  7. Blatonoše 03:17 
  8. Oktobarska 05:05 
  9. Čergarska (Mej) 03:56 
Autori muzike su: Miloš Zubac (8), tandem Milovan Đuđić-Miloš Zubac (1, 2, 5, 6, 7) i Milovan Đuđić (3, 4, 9).

Stihovi su napisali: Pero Zubac (1, 2, 4, 5, 6, 7), Miloš Zubac (8) i Ivan Škrabe (3).

Aranžmane je radio Milovan Đuđić.

Album "Hazarske" je sniman u novosadskom studiju Power Jimi u leto ove godine, a dostupan je na adresi Miloszubac.bandcamp.com.


Personal:

  • Miloš Zubac: glas, akustična gitara
  • Milovan Đuđić Džimi: akustična i električna gitara, slajd gitara, national resonator gitara, bendžo, klavir, bas gitara, perkusije, kahon, bubanj, hemond, moog, prateći glas
  • Višnja Vukov: prateći glas
  • Aljoša Molnar: prateći glas
  • Miljan Vukoje: bubnjevi, perkusije
  • Nikola Uzelac: kahon
  • Miloš Nikolić: honki-tonk klavir
  • Mihal Labat: rhodes klavir
  • Vukašin Višković: akustična i električna gitara
  • Mej Zubac: usna harmonika

Motiv na omotu: Crni konj, akvarel Marije Čolić

Dizajn omota: Miloš Zubac

Snimanje, produkcija i mastering: Milovan Đuđić Džimi


O AUTORI

Miloš Zubac: Prozorljivi čovjek za duševnost u kamenu

Književnik, poeta, pjesnik, kantautor... sve su ovo pridjevi koji idu uz ime Miloša Zubca. A onda, kada to izgovorite, čini se da je opet malo da opišu umjetnički opus sjajnog nasljednika oca Pera.

Jer, kada Miloš piše ili pjeva o ljubavi, kao da vas tjera da volite još više. A onda vas, u drugi mah, uvjeri da je moguće i umjetnički nevjerovatno skladno lirske narodne pjesme obojiti bluz tonovima. Kao na primjer, na posljednjem, ovog proljeća objavljenom albumu ,,Kosovske“.

Rođeni Novosađanin do sada je objavio pjesničke knjige „Vilindar“, „Poezika“ i „Flor Y Canto“. S Danilom Vuksanovićem štampao zbirku prozaida i crteža „Duali“, a objavio je i studije „Molitve Desanke Maksimović“ i „Poetika Duška Trifunovića“. Predvodi muzičku družinu Prkos Drumski, a jedan je od osnivača i aktera regionalnog kantautorskog i pjesničkog kolektiva Novi Odmetnici. Po njegovoj zbirci pjesama „Poezika“, nazvan je festival regionalne autorske muzike u Kulturnom centru Novog Sada.

Za upoznavanje sa Miloševom poetikom i senzibilitetom, možda bi idealan način bio uroniti u svijet albuma ,,Male pesme za Draganu“ (2016). Projekat snimljen sa zagrebačkim muzičarom Nevjernom Tomom, duboko je intimno i dirljivo čitanje stihova oca Pera Zubca - posvećenih preminuloj supruzi. Taj katalog satkan od melemnog nedostajanja, je na dlanu pružena i otkrivena duša, mnogih generacija ljudi sa balkanskih prostora.

Naši „Obrtaji“ su dodatni zalog za to upoznavanje sa Zubcem. Kaže da su ga i zabavili i zamislili. U redovima koji slijede pročitajte ko su budući filmski autori sa kojima bi volio da popriča, te koja je to rečenica bila uvijek sposobna da umiri uzburkani, djetinji svijet...

DETALJNO

ARHIVA PPNS

MILOŠ ZUBAC - KOSOVSKE


NEMANJA NEŠIĆ I MILOŠ ZUBAC - LUDI LJUDI



PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html