Dušanov zakonik - Stojan Jasić (Beograd, 1968)

Dušanov zakonik - Stojan Jasić (Beograd, 1968)

Dušanov zakonik

Donošenje Dušanovog Zakonika uslovili su različiti, ekonomski i društveni momenti. Sredinom XIV veka privremena moć feudalne Srbije dospela je do kulminacione tačke. Osvajanja stranih teritorija imala su za posledicu porast etničke i političke raznolikosti društva feudalne Srbije. Zbog njih se i pravni poredak feudalne Srbije suočio sa novim stranim pravnim primesama. Vladajuća srpska vlastela našla su se otuda u složenoj i delikatnoj političkoj situaciji. Sem toga, odnose između vlastele i eksploatisanog sebarskog stanovništva trebalo je regulisati po jedinstvenim pravnim kriterijumima i jedinstvenim pravnim sredstvom.

Na osnovama dotadašnjeg razvoja, sredinom XIV veka, stekle su se povoljne okolnosti da i vladalac feudalne Srbije cementira i pravno izrazi svoju supremaciju. U suštini ti momenti izazivali su potrebu da se stvori političko spajanje raznorodnih delova državne teritorije i unificiranje pravnog poretka. Tim ciljevima imao je da posluži Dušanov Zakonik.

Donošenju Zakonika prethodili su značajni unutrašnjo-politički akti. Godine 1346. srpska arhiepiskopija proglašena je za patrijaršiju, a kralj krunisan za cara. Izrada Dušanovog Zakonika predstavljala je dopunsku, tj. propratnu pravno-političku aktivnost na liniji tih događaja. Osnovano se misli da je inicijativa za nju data 1347. g. — Materijal za to pruža Dušanovo pismo sačuvano uz Rakovački prepis Dušanovog Zakonika. U izvore Dušanovog Zakonika ubrajaju se: izvesni vizantijski propisi (osobito Vasilike), vladalačke povelje, ugovori sa Dubrovnikom i pravni običaji.

Dušanov Zakonik ulazi u regulisanje kako međusobnih odnosa crkvenih ustanova tako i crkve i države, a brine i o organizacionom jačanju crkve.

Dušanov Zakonik propisuje i sudski postupak i reguliše ga u pogledu njegovog toka, upotrebe izvesnih dokaznih sredstava. Kako u izvesnim materijalno-pravnim tako i u procesnim odredbama, i Dušanov Zakonik ozakonjuje nejednako postupanje s licima s obzirom na njihovu stalešku pripadnost.

Stojan Jasić (Beograd, 1968)


Izvod

43. O nasilju nad baštinom*:

I da nije vlastan gospodin car, ili kralj, ili gospođa carica ikome uzeti baštinu silom, ili kupiti, ili zameniti, osim ako ko sam pristane.

773. O podvođenju:

Vlastela i vlasteličići, koji dolaze na dvor carev, ili Grk, ili Nemac, ili Srbin, ili vlastelin i drugi koji
bilo, ako dovede sa sobom razbojnika ili lopova, da se onaj gospodar kazni kao lopov i razbojnik.

*Baština — Nasleđe

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html