Pčelaru uništeno 131 pčelinje društvo - sumnja u totalni herbicid

Pčelaru uništeno 131 pčelinje društvo - sumnja u totalni herbicid

U selima Opštine Bačka Topola: Negoševo, Pobeda, Gunaroš, Orahovo, Utrine, Brazilija u četvrtak 31. avgusta došlo je do trovanja i velikog pomora pčela. Više od hiljadu društava pčela je apsolutno uništeno u toku prethodnog dana, a ova agonija potrajaće još nekoliko dana.

Pčelari su zvali inspekcije i nadležne institucije, ali su dobili odgovor da nema dovoljno inspektora da bi neko izašao. Građani sumnjaju da je uzrok totalni herbicid "agro kvatro" sa kojim je zaprašivana ambrozija koja je trenutno u cvetu. 

PPNS/SAVETI VETERINARA - DVM MIKI BOJOVIĆ: TROVANJE PČELA

- Pretpostavljamo da je uzrok zaprašivanje ambrozije u cvetu s opasnim hemikalijama. Šteta koja nam je napravljena je neprocenjiva. Zvali smo razne inspekcije. Ili nisu nadležni, ili su na odmoru, ili nemaju dovoljno kadra. Ostavljeni smo na cedilu. Postavlja se pitanje šta je s medom u košnicama - da li je i on zatrovan. U toku prvog dana, od kada traje pomor, u potpunosti je uništeno više od hiljadu pčelinjih društava. Sve sam uradio po standardima. Tri godine sam ulagao i finansijski i vremenski i sada sam na početku. Ne znam da li ću imati snage da krenem iz početka, rezignirano zaključuje Radomir Ivković, pčelar iz Njegoševa.Navedeni "agro kvatro" je herbicid sa liste registrovanih sredstva za zaštitu bilja. Kao aktivnu supstancu sadrži glifosat IPA (48g/l), a njegova formulacija je - SL (rastvorljivi koncentrat, koncentrat za rastvor). Proizvodi se u Kini (Bejing NAB), a predstavnik te firme u Srbiji je Veloluks iz Novog Sada, stoji u dokumentu Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede. "Agro kvatro" je u Srbiji registrovan 2009. godine, a registracija važi deset godina.

LISTA REGISTROVANIH SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Ekipa Zelene patrole je na licu mesta, a detaljnijih informacija o ovom slučaju biće i na portalu PPNSFoto: Zelena patrola

Obrada: Portal PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari