Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Ekologija

09.08.2019

Srbija među 64 zemlje sa niskim stepenom rizika od nestašice vode

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

ČETVRTINA SVETSKE POPULACIJE U OPASNOSTI DA OSTANE BEZ VODE

Sedamnaest zemalja u kojima živi četvrtina svetskog stanovništva u ekstremnom je riziku od nestašice vode, pokazala je lista Svetskog instituta za resurse. Na vrhu liste od ukupno 164 zemlje, kao najugroženije potencijalnom nestašicom vode nalaze se Katar, Izrael, Liban, Iran i Jordan - za koje, prema izveštaju, i najmanja suša može biti velika pretnja jer troše skoro sve dostupne rezerve vode.

U grupi od 17 zemalja koji su, prema istraživanju Instituta (World resources institute, WRI), izložene "ekstremno visokom vodnom stresu" najviše ih je sa Bliskog istoka i iz Severne Afrike. Tu su: Libija, Kuvajt, Saudijska Arabija, Eritreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Indija, Pakistan, Turkmenistan, Oman i Bocvana, kao i San Marino kao jedina evropska zemlja.

Srbija je na 109. mestu svrstana u najbrojniju grupu od ukupno 64 zemlje sa niskim stepenom rizika od nestašice vode.

ŠTA SVE MOŽEŠ U SRBIJI KADA GRADIŠ MINI HIDROELEKTRANU - MIRKO POPOVIĆ I JOVAN RAJIĆ (CRTA)Od bivših jugoslovenskih republika u pogledu vode najbezbednija je Hrvatska koja je na 140. mestu, slede Crna Gora (121) i Slovenija (117).

Bosna i Hercegovina je 97. na listi WRI u grupi zemalja sa "srednje-niskim" rizikom, dok je Severna Makedonija na 52. mestu tabele, u grupi zemalja sa "srednje visokim vodnim stresom".

Prema izveštaju Svetskog instituta za resurse sa sedištem u Vašingtonu, trećina čovečanstva, koje živi u 44 zemlje, suočava se sa "visokim nivoom vodnog stresa".

Među njima je i veći deo južne Evrope - Kipar (19), Grčka (26), Španija (28), Albanija (33) Portugal (41), Italija (44).

Najmanje ugrožene potencijalnom nestašicom vode su Gvajana, Island, Jamajka, Liberija i Surinam koje zauzimaju poslednjih pet mesta na listi WRI.

AJHELMAN: MHE - NAJBOLJI NAČIN ZA KORUPCIJU I PRAVLJENJE NOVCA

Tri načina za unapređenje stanja

U izveštaju se naglašava da širom sveta "vodni stres" može da bude smanjen nizom mera i ukazuje na neke, poput unapređenja efikasnosti poljoprivrede, ulaganja u zelenu infrastrukturu i tretmana vode.

Povećanje efikasnosti poljoprivrede znači da svet mora da osigura da se nijedna kap vode "uludo ne potroši" u proizvodnji hrane.

Poljoprivrednici, kako se navodi, mogu da koriste seme koje traži manje vode i unaprede tehnike navodnjavanja upotrebom preciznog doziranja umesto da preplavljuju svoja polja vodom.

Finansijeri sa svoje strane mogu da obezbede kapital za ulaganja a inženjeri da razviju tehnologije kojima se unapređuje efikasnost u poljoprivredi.

Potrošači pak mogu da smanje gubitke i bacanje hrane, što apsorbuje četvrtinu vode u poljoprivredi.

Druga mera podrazumeva investicije u "sivu i zelenu" infrastrukturu. Naime, istraživanje WRI i Svetske banke pokazalo je da izgradnja infrastrukture (poput cevi i postrojenja za tretman) i zelene infrastrukture (poput močvara i vododelnica) zajedno može pozitivno da utiče i na vodosnabdevanje i na kvalitet vode.

Predlaže se i tretiranje, ponovno korišćenje i recikliranje, s obzirom da svet mora da prestane da otpadnu vodu tretira kao otpad. Tretiranjem i ponovnim korišćenjem stvara se "novi" izvor vode i takođe pomaže smanjenju cene prerade vode, navodi WRI.

U izveštaju se zaključuje da se preduzimanjem mera i ulaganjem u bolje upravljanje vodom mogu rešiti problemi na dobrobit ljudi, ekonomija i planete.

Foto: WRI; Beta
Izvor: Beta 


PREPORUKA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Zelena gerila protiv zelenih kilovata Karlov ugao

PPNS DREN: EKOLOGIJA

 • SMEĆE OD LJUDI (PRIMERI IZ SRBIJE I RUMUNIJE)
 • SIMPOZIJUM SANU: UTICAJ MALIH HIDROELEKTRANA NA ŽVOTNU SREDINU
 • PARKOVI ZA PRIRODU I LJUDE: ĐERDAP
 • VIŠE LASTA = MANJE KOMARACA I MUVA
 • POMOĆ PČELARIMA IZ KIKINDE
 • AMAZONSKO PLEME DOBILO TUŽBU PROTIV VLADE EKVADORA - SAČUVANI MILIONI HEKTARA ŠUME
 • MALEZIJA NEĆE DA BUDE DEPONIJA RAZVIJENIH ZEMALJA
 • RAZLOG GUBITKA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI I IŠČEZAVANJA MNOGIH VRSTA
 • ODBRANIMO REKE STARE PLANINE: RECI NE BANKAMA!
 • PARAZITIRAJU NA ASTRONOMSKIM SILAMA PROMENE KLIME
 • ORGANSKA BAŠTA ZA DECU
 • ЕКОЛОШКА АЗБУКА - ДОБРИЦА ЕРИЋ
 • GORA PROKRČILA STAZU I OČISTILA DEPONIJU NA BEŠNJAJI
 • EPS I FIRME KUMA PREDSEDNIKA DOBILI NAJVIŠE NOVCA ZA MHE U 2018.
 • SMERNICE ZA ODRŽIVO PLANIRANJE I UPRAVLJANJE SLIVNIM PODRUČJIMA MALIH HIDROELEKTRANA U ZAŠTIĆENIM PRIRODNIM DOBRIMA - RUKOVODILAC IZRADE PROJEKTA DR RATKO RISTIĆ, REDOVNI PROFESOR (ZAVRŠNI STRUČNI IZVEŠTAJ)
 • JELKA CRNOBRNJA-ISAILOVIĆ: MHE - OPASNOST ZA VODOZEMCE I GMIZAVCE
 • AKADEMIJA INŽENJERSKIH NAUKA SRBIJE PROTIV STIHIJSKE I NEKONTROLISANE IZGRADNJE MHE SA DUGAČKIM CEVIMA
 • KAKO RADE MALE HIDROELEKTRANE I ZAŠTO SU ŠTETNE?
 • UPITNIK O HEMIKALIJAMA U PROIZVODIMA

DETALJNIJE

 


PREPORUKA PPNS

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


ARHIVA PPNS

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar