Procene i upravljanje rizicima kod GM poljoprivrednih kultura - Aleksej Tarasjev

Procene i upravljanje rizicima kod GM poljoprivrednih kultura - Aleksej Tarasjev

Kratak sadržaj:

U ovom radu razmatra se procena rizika i upravljanje rizicima poljoprivrednih kultura koje mogu biti korišćene u ljudskoj i životinjskoj ishrani, a koje su dobijene metodama savremene biotehnologije, te stoga predstavljaju genetički modifikovane organizme (GMO). Razmatraju se i postojeće definicije GMO (definicija iz dokumenata EU, iz Kartagenskog protokola o biološkoj sigurnosti i iz Codex Allimentarius-a) i njihova primenjivost na neke od najsavremenijih tehnologija ukrštanja biljaka. Daje se i pregled najnovijeg razvoja metoda procene rizika i upravljanja rizicima, kako po zdravlje ljudi, tako i po životnu sredinu na međunarodnom nivou (u okviru rada FAO UN, stručnih tela Evropske unije kao i radnih grupa pri Sekretarijatu Konvencije o biološkoj raznovrsnosti). Analizira se i stanje u toj oblasti kod nas na osnovu iskustava iz realizacije međunarodnih projekata stvaranja potencijala i rada Nacionalnog saveta za biološku sigurnost, koji u Srbiji ocenjuje procenu rizika i predložene mere za upravljanje rizicima koje su dati u prijavi. Posebno je nezadovoljavajuće stanje postojeće legislative u Srbiji, koja je usvajanjem Zakona o GMO 2009. godine pod krajnje čudnim oko-lnostima i bez poštovanja pravila struke i međunarodnih standarda postala istovremeno i restriktivna i krajnje nebezbedna.


Izvor: Researchgate

U Republici Srbiji aktuelno je 139 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Sjenice 20. decembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

  • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (135)
  • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)

Tekst Deklaracije o GMO su jednoglasno usvojili odbornici u 135 opština i gradova ili 80% od ukupno 169 gradova i opština u Srbiji - bez podataka za Kosovo i Metohiju.

U 135 opština i gradova koji čine sadašnju SRBIJU BEZ GMO se nalazi:

  • 77,2% ukupne teritorije Srbije
  • 84,5% ukupnog stanovništva u 2014. godini
  • 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda - po Popisu 2012. godineNapomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije
 

OPŠTINE I REGIONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari