Deseta konferencija ’Evropa bez GMO’ (Brisel, 6. i 7. septembar 2023)

Deseta konferencija ’Evropa bez GMO’ (Brisel, 6. i 7. septembar 2023)

Deset konferencija "Evropi bez GMO" zakazana je u Briselu, a biće organizovana 6. i 7. septembra.

Evropska unija je na ivici promene paradigme u pogledu svog pristupa genetskom inženjeringu u poljoprivredi. Većina genetski modifikovanih organizama (GMO) i njihovih proizvoda na evropskom tržištu verovatno više ne bi bila obeležavana, sledljiva i pojedinačno procenjenog rizika da su Evropski parlament i Savet usvojili predlog Komisije EU nove uredbe o biljkama dobijenim određenim novim genomskim tehnikama, hrani i hrani za životinje.

Dok dve institucije ne započnu da razmatraju ovaj predlog, konferencija "Evropa bez GMO" (GMO-free Europe) će pomno ispitati njegov uticaj na životnu sredinu, poljoprivredne prakse, tržište hrane, poljoprivrednike i prava potrošača.

Organizatori konferencije pozivaju političare, naučnike, poljoprivrednike, nevladine organizacije, kompanije i institucije da se pridruže ovoj razmeni kritičkih stavova.

Ključno pitanje skupa biće: Kako možemo uticati na političku debatu i procese donošenja odluka u Briselu i u glavnim gradovima Evrope?

Organizatori najavljuju obraćanja evropskih, nacionalnih, regionalnih, opštinskih i lokalnih saradnika iz cele Evrope. Diskusija će biti fokusirana na tri foruma:

  1. Novi GMO narativ Komisije – njegove naučne i praktične osnove;
  2. Sledljivost i označavanje radi transparentnosti, upravljanja ekonomskim i ekološkim rizicima i odgovornosti;
  3. Uticaj nove uredbe na razvoj i kontrolu prehrambenih sistema i poljoprivrednih praksi uključujući patente.

U okviru desete konferencije "Evropa bez GMO" biće održana javna sednica u četvrtak 7. septembra od 15 do 18 časova. Sednica će se održati u Evropskom parlamentu, čiji će domaćin biti Zelena grupa. Interni sastanci i radionice planirani su za 6. septembar.

Pridružite nam se u oblikovanju Evrope bez GMO - poručuju organizatori.

Sa devete konferencije (Berlin, 2018)

Više od 200 učesnika iz regiona bez GMO širom Evrope, kao i gosti iz Severne Amerike, Azije, Novog Zelanda i Afrike (ukupno 35 nacija) sastali su se u Berlinu 2018. godine kako bi razgovarali o novim i starim izazovima genetskog inženjeringa u poljoprivredi, kao i okruženje u celini.

Tada su okupljeni smatrali da je olakšanje to što je Evropski sud pravde odlučio da svi oblici genetskog inženjeringa, uključujući CRISPR-Cas i druge oblike takozvanog "uređivanja gena", potpadaju pod evropsku direktivu o GMO. Ovo zahteva procenu rizika i posebno odobrenje za svaki GM proizvod, sledljivost i obeležavanje.

Međutim, učesnici su se složili da nove GM tehnologije zahtevaju posebnu pažnju i debatu i dodatnu procenu rizika. Nova generacija GMO, "genski pogoni", dizajniranje promena genetskog sastava čitavih vrsta, uključujući njihovo potencijalno izumiranje, stvaraju veliku zabrinutost. Takvi organizmi za pokretanje gena (GDO) ne bi trebalo da se puštaju u životnu sredinu nigde u svetu, složili su se učesnici.

Mreža 64 regionalne vlade bez GMO, domaćin drugog dana Konferencije, usvojila je Berlinsku deklaraciju, koja poziva na evropski i globalni moratorijum na genetske pogone i zahteva da nacionalne vlade, kao i EU, pokrenu ovo pitanje na sastanku Konvencije o biološkoj raznovrsnosti.

ARHIVA PPNS BERLINSKA DEKLARACIJA 2018: NASTAVITE SA OBAZRIVIM PRISTUPOM PREMA GMO


Berlinska deklaracija 2018: Nastavite sa obazrivim pristupom prema GMO
Prilikom predstavljanja deklaracije, predsednica mreže dr Beatriks Tapeser je rekla:

"Nastavimo sa pristupom iz predostrožnosti i zadržimo naš put bez GMO, koji je tako dobro služio evropskim regionima tokom protekle decenije. Potrebno je više javnih ulaganja u poljoprivredu koju ljudi zaista žele".

Beni Herlin iz organizacije "Sačuvajmo naša semena" (Save Our Seeds), koji je organizovao deo konferencije za NVO, dodao je:

"Debata o GMO, uključujući nedavna obećanja ’novog’ genetskog inženjeringa, nisu samo pitanje bezbednosti i predostrožnosti. Spor oko ovih tehnologija je u vezi sa vrstom poljoprivrede koju želimo za budućnost: multinacionalnu industrija vođena tehno-inovacija ili agroekologiju koju vode mali poljoprivrednici".

"Srbiju bez GMO" na ovom skupu predstavila je prof. dr Tatjana Brankov sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, stručni konsultant udruženja PRVI PRVI NA SKALI. 

Kako je za portal PPNS tada rekla, razgovori su protekli u vrlo prijateljskoj atmosferi, uz puno korisnih saveta i najavljenu podršku u daljim aktivnostima. Na sajtu evropskih regiona bez GMO objavljena je prezentacija "Srbija bez GMO", čime je postala globalno dostupna.


ARHIVA PPNS SRBIJI BEZ GMO PODRŠKA NA KONFERENCIJI EVROPSKIH REGIONA U BERLINU

Srbiji bez GMO podrška na konferenciji evropskih regiona u Berlinu
Foto: 2018.
Izvor: GMO Free Regions


ARHIVA PPNS EKOLOŠKI RIZICI OD BILJAKA PROIZVEDENIH NOVOM GENOMSKOM TEHNIKOM

Ekološki rizici od biljaka proizvedenih novom genomskom tehnikom

 

IZ ARHIVE PPNS INOVACIJE U PREHRAMBENOM SISTEMU: POLJOPRIVREDA KAO SEKTOR GLOBALNE INDUSTRIJSKE EKONOMIJE; GMO; ORGANSKA PROIZVODNJA - PROF. DR TATJANA BRANKOV

Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
PREPORUKA PPNS

O GMO

  • Pesticidi u zemljištu i u vodi - primer glifosat
  • Sedam pitanja i odgovora na temu genetički inženjering
  • Veštačko meso, GMO, korona – postoji li veza?
  • Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
  • Korporativno ozelenjavanje

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

  • Kragujevac bez GMO 2022 - rezime projekta
  • GMO i životna sredina - prof. dr Jelena Bošković (VIDEO)
  • Organska proizvodnja i biodiverzitet - dr Vladan Ugrenović (VIDEO)
  • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta  (VIDEO)
  • Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)
  • GMO, balast moderne poljoprivredne proizvodnje - Bogdan Cekić (VIDEO)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

  • Prehrambeni suvеrenitet treba da bude strateški cilj Srbijе
  • Prof. Tatjana Brankov: Srbiji treba ombudsman za snabdevanje hranom
  • Brnabić: Biotehnologija ključna za medicinu, poljoprivredu i prehrambenu industriju - biće među prioritetima nove vlade
  • Samodovoljnost u proizvodnji hrane na Zapadnom Balkanu
  • Rio Tinto "brani" Srbiju od GMO?

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

  • Odluke EK o GMO/NGT su samo političke, a ne naučne
  • Prvi zakon EU o zemljištu izazvao oštre podele
  • EK za reviziju pravila o GMO jer zakon iz 2001. ’nije pogodan’; na potezu EP i članice EU
  • Pesticidi u konvencionalnoj i organskoj poljoprivredi
  • Genetički inženjering u poljoprivredi i namirnicama; "Bio" - bez GMO, je odgovor za krizu

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

  • GMO kukuruz povod za "rat" SAD i Meksika
  • Brazil odobrio uzgoj i prodaja HB4 - GMO sorte pšenice
  • Kineski naučnik koji je stvorio prve GMO bebe izašao iz zatvora i vraća se na naučnu scenu
  • DW: Nemački pesticidi truju Argentinu
  • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

  • Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom
  • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
  • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
  • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
  • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
Detaljno: OVDE

GMO: VIDEO

  • In memoriam: Arpad Pustaji (1930-2021)
  • Argentinsko loše seme
  • Seme pobune
  • Vikiliks: Rat, laži i videotrake
  • Rat za seme
  • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUB

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html