Evropski parlament odbio prodaju GMO kukuruza

Evropski parlament odbio prodaju GMO kukuruza

Evropski parlament izglasao je prigovor na odobrenje za stavljanje na evropsko tržište proizvoda od GMO kukuruza
 

Reč je o kukuruzu biotehnološke kompanije Sindženta. Odobrenje se ne odnosi na uzgoj, već na prodaju hrane i stočne hrane koja sadrži taj kukuruz.

"Protivim se ovom odobrenju jer je većina građana EU i Hrvatske protiv GMO proizvoda. Osim toga, taj kukuruz je otporan na herbicide iz klase glifosata što znači da njegov uzgoj povećava upotrebu kontroverznog herbicida. Parlament je dosad izglasao prigovor na svako novo odobrenje GMO hrane od strane Komisije jer smatramo da je sistem odobrenja nepravedan", kazala je tim povodom evrozastupnicima Biljana Borzan, kako je saopšteno iz njenog kabineta.

Prema istraživanju koje je kancelarija euvrozastupnicima Borzan sprovela u Hrvatskoj, 73,4 odsto ispitanika izjavilo je da ih zabrinjava GM hrana. Da nemaju problema sa GM hranom izjavilo je 15 odsto ispitanika, dok ih 11,6 odsto nije moglo dati definitivan odgovor.

"Ti podaci pokazuju da je hrvatska javnost vrlo negativno raspoložena prema GM hrani i svi koji ih predstavljaju to bi trebalo da poštuju. Utoliko mi nije jasno zašto su predstavnici Ministarstva poljoprivrede nedavno glasali uzdržano kada se u Komisiji odobravao uzgoj novih GMO kultura. Dobila sam veliki broj poruka zabrinutih građana, sve sam ih uputila na ministra poljoprivrede jer su po njegovim uputstvima glasali službenici", pojasnila je.

Kod odobrenja svakog novog GMO na tržištu EU države glasaju preko svojih službenika u Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu unutar Komisije, ali im je potrebna kvalifikovana većina, što je otprilike 20 država. Od 2003. države nikad nisu uspele da prikupi kvalifikovanu većinu "za" ili "protiv" i Komisija u tom slučaju mora preseći i doneti odluku.

Hrvatska je do sada bila u grupi zemalja koje su glasale protiv odobrenja. No u martu, pri glasanju o odobrenju GMO sorte kukuruza (Bt11 Singenta i 1507 Dupont Pioneer) i reautorizaciji postojećeg GMO semena Mon 810 (Monsanto) za uzgoj, predstavnici ministarstva poljoprivrede su bili uzdržani.

"Kada to odobrenje dođe na dnevni red Parlamenta, glasaću za prigovor na odluku Komisije jer je moj posao da EU radi za ljude, a oni očigledno ne žele širenje GMO kultura. Pozivam predstavnike ministarstva poljoprivrede da se tako postave kada sledeći put budu glasali", poručila je Borzan, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Seebiz 
 

PODSEĆANJE PPNS 


PREPORUKA PPNS 

U Republici Srbiji aktuelno je 139 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Sjenice 20. decembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

 • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (135)
 • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)

Tekst Deklaracije o GMO su jednoglasno usvojili odbornici u 135 opština i gradova ili 80% od ukupno 169 gradova i opština u Srbiji - bez podataka za Kosovo i Metohiju.

U 135 opština i gradova koji čine sadašnju SRBIJU BEZ GMO se nalazi:

 • 77,2% ukupne teritorije Srbije
 • 84,5% ukupnog stanovništva u 2014. godini
 • 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda - po Popisu 2012. godineNapomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije


OPŠTINE I REGIONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

 • Sekula
  06.04.2017

  Kakva farsa. Šta su sve ljudi spremni da urade za pare. Da pobiju pola čovečanstva i da mirno spavaju...

Dodaj komentar

Facebook komentari