Nema GMO u analiziranim uzorcima hrane u Srpskoj

Nema GMO u analiziranim uzorcima hrane u Srpskoj

Republička uprava za inspekcijske poslove u prošloj godini prilikom uvoza vršila je uzorkovanje različitih vrsta uvezene hrane radi analiza na prisustvo genetički modifikovanih organizama (GMO) i svi uzorci su ocenjeni kao ispravni, odnosno nije utvrđeno prisustvo GMO, rečeno je u Upravi.

Uzeto je ukupno 37 uzoraka koji su dostavljeni na analizu Poljoprivrednom institutu Republike Srpske.

Reč je o uzorcima riže, sojinog brašna, soje za ljudsku ishranu, sojinog mleka, kukuruznog griza, grickalica na bazi kukuruza, začina na bazi soje i drugo, poreklom iz Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Holandije, Kine.

U proteklim godinama vršeno je ispitivanje različitih grupa hrane na prisustvo GMO - kukuruzna krupica i brašno, kukuruzne pahuljice i slične mešane žitarice, pekarskih proizvoda koji sadrže kukuruz kao što su keks, grickalice, smoki, konditorski i slični proizvodi, a analize uzoraka vršila je referentna laboratorija Evropske unije u Italiji i rezultatima je potvrđeno da su svi uzorci bili uredni.

Prema Zakonu o GMO Republike Srpske, u Srpskoj nije dozvoljena proizvodnja i promet hrane koja sadrži GMO, te se, s obzirom na ovu zakonsku odredbu, u domaćoj prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji ne proizvode sirovine i gotovi proizvodi koji sadrže ove organizme.

Potencijalni rizik predstavljaju namirnice koje se uvoze, te republička inspekcija za hranu prilikom uvoza vrši uzorkovanje namirnica za laboratorijske analize zdravstvene ispravnosti, a kod proizvoda za koje postoje sumnje na genetičke modifikacije zahteva ispitivanje na njihovo prisustvo, navode iz Uprave.

Iz Agencije za bezbednost hrane BiH rečeno je da do ovog trenutka, Agenciju nisu obavestili inspekcijski organi u BiH, koji su nadležni za službene kontrole hrane, da se na tržištu BiH nalazi genetski modifikovana hrana. 

Foto: Glas Srpske
Izvor: Srna 

2012: INSTITUT DOBIO OPREMU ZA UTVRĐIVANjE GMO U HRANI 


PREPORUKA PPNS 

U Republici Srbiji aktuelno je 139 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Sjenice 20. decembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

  • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (135)
  • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)

Tekst Deklaracije o GMO su jednoglasno usvojili odbornici u 135 opština i gradova ili 80% od ukupno 169 gradova i opština u Srbiji - bez podataka za Kosovo i Metohiju.

U 135 opština i gradova koji čine sadašnju SRBIJU BEZ GMO se nalazi:

  • 77,2% ukupne teritorije Srbije
  • 84,5% ukupnog stanovništva u 2014. godini
  • 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda - po Popisu 2012. godineNapomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije


OPŠTINE I REGIONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari