Bajerov ’heroin’ iz 1898.

Bajerov ’heroin’ iz 1898.

Heroin je prvi put proizveden 1898. godine od strane nemačke farmacetuske kompanije Bajer, danas jednog od vodećih proizvođača lekova u svetu. Naziv heroin je odabran zbog samih efekata leka, pošto bi se korisnik nakon njegove upotrebe osećao kao "heroj". Reklamiran je kao zamena za morfijum i kao lek protiv kašlja koji ne izaziva zavisnost.

BAYER – PRIČA O ASPIRINU I HEROINU 

Izvor: ABC.amarilisonline

* * *

Feliks Hofman, hemičar koji je radio za nemačku hemijsku kompaniju Bajer možda je najpoznatiji po tome što je izmislio aspirin 1897. godine.

Nakon što je uspostavljen pouzdan proizvodni proces novog sredstva protiv bolova, stigao je na tržišta širom sveta, a Hofmanu je obezbedio naučni pijadestal u vekovima koji slede.

Međutim, to dostignuće je zamalo palo u senku drugog Hofmanovog otkrća - heroina. Samo 11 dana nakon što je shvatio kako da sintetiše aspirin, Hofman je otkrio hemijski proces za proizvodnju nelegalnog narkotika, koji će Bajer uskoro predstaviti javnosti kao lek za suzbijanje kašlja i lek za zavisnike od morfina.

Bajer je ga je prodavao od 1898. do 1910. kada su njegova štetna svojstva postala očigledna. Bajeru je to nanelo štetu u javnosti posle čega je proizvodnja prestala, a heroin proglašen nezakonitim.

10 ISTORIJSKIH ČINJENICA O DROGAMA KOJE RETKO KO ZNA - A TREBALO BI

Izvor: 24sata

* * *

Promena naziva kompanija, ili udruživanje koristi se i da bi se prikrila kontroverzna prošlost današnjih najvažnijih kompanija proizvođača GM hrane.

Ove kompanije su bile uključene u delovanje protiv ljudskog života i ozbiljne ekološke katastrofe. Tako su Monsanto, Ciba-Gajgi i Dau, proizvodili dihlor-difenil-trihloretan (DDT) i druge ekstremno štetne pesticide, defolijante i hemikalije kao što su želatinozni gazolin, polihlorovani bifenil, agent orandž. Farben-Hehst, BASF, Bajer, Agfa su proizvodili gasne otrove i prisiljavali logoraše Aušvica (83.000 logoraša) na rad!

Preživeli logoraši se još uvek parniče sa kompanijom IG Farben. Junion karbid korporejšn (koja se višegodišnjim prodajama i spajanjima transformisala u Dau i Aventis, odnosno Bajer) je odgovorna za smrt nekoliko stotina i patnje 140.000 ljudi. Tragedija se dogodila nakon izlaganja metil-izocianatu 1986. godine. Vitaminski kartel Ron-pulen (sada Aventis), Roš i BASF su finansijskim špekulacijama oštetili američko tržište za 5-6, a svetsko za preko 20 milijardi US dolara. U ime odštete EU je u septembru 2001. godine, Roš isplatio 462, BASF 296, a Ron-pulen pet miliona evra...

HRANA BUDUĆNOSTI ILI BIOTERORIZAM - DR TATJANA M. BRANKOV PAPIĆ

* * *

Heroin was commercially developed by Bayer Pharmaceutical and was marketed by Bayer and other companies (c. 1900) for several medicinal uses including cough suppression. 

BEFORE PROHIBITION: IMAGES FROM THE PREPROHIBITION ERA WHEN MANY PSYCHOTROPIC SUBSTANCES WERE LEGALLY AVAILABLE IN AMERICA AND EUROPE

Izvor: University at Buffalo - The State University of New York

IAN SCOTT TRACES THE HUNDRED-ЅEARS HISTORЅ OF HEROIN, FROM COUGH MEDICINE TO UNDERNJORLD NARCOTIC

Izvor: History Today

THE PHARMACEUTICAL COMPANY BAYER COINED THE NAME “HEROIN” AND MARKETED THE DRUG AS A NON-ADDICTIVE COUGH MEDICINE

Izvor: Today I Found Out
 

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html