Brankov: Seme - poslednja linija odbrane prehrambenog suvereniteta, GMO neodvojiv od celokupne agrarne politike

Brankov: Seme - poslednja linija odbrane prehrambenog suvereniteta, GMO neodvojiv od celokupne agrarne politikeNacrt Studije o ekonomskom i društvenom razvoju Srbija 2040. predstavljen je na Forumu Grana za Evropu u Vrdniku.

Učesnici su razgovarali o genetski mogifikovanim proizvodima (GMO) i zadrugarstvu, saopštili su organizatori foruma.

Učesnici foruma otvorili su pitanje strateškog odnosa države prema GMO proizvodima i upozorili na obavezu Srbije da prilagodi svoje zakonodavstvo radi članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, na putu evrointegracija, navodi se u saopštenju.

Na skupu je rečeno da Srbija ima komparativnu prednost na svetskom tržištu jer može biti konkurentna u malom segmentu organske i integralne proizvodnje.

Docent Ekonomskog fakulteta u Subotici Tatjana Brankov rekla je da je pitanje da li će Srbija 2040. biti prehrambeno suverena država i dodala da suština te suverenosti mora biti pravo svakog naroda da utvrdi sopstvene poljoprivredne i prehrambene sisteme, fokusirajući se na proizvodnju, a ne na interese velikih korporacija i trgovinskih lanaca.

Ona je kazala da za svaku državu seme predstavlja "poslednju liniju odbrane prehrambenog suvereniteta" i da je pitanje odnosa prema GMO "neodvojivo od celokupne agrarne politike".

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji Miladin Ševarlić rekao je da se Srbija dobro kotira kao izvoznik genetski nemodifikovane soje i kukuruza, ali da ima najniži razvoj stočarske proizvodnje.

"Umesto da imamo robu bez GMO na tržištu, mi smo prokockali taj period", rekao je Ševarlić.

Učesnici foruma ocenili su da je, u kontekstu strategije razvoja poljoprivrede i ukrupnjavanja poseda, potrebno reafirmisati zadrugarstvo.

Forum Hrana za Evropu organizovali su Ekonomski institut i Društvo agrarnih ekonomista Srbije.

Izvor: B92

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari