Donošenje inicijative o Vojvodini kao zoni bez GMO

Donošenje inicijative o Vojvodini kao zoni bez GMO

U petak 13. jula 2012. sa početkom na Odeljenju za organsku proizvodnju i biodiverzitet održan je skup povodom donošenja inicijative o Vojvodini kao zoni bez GMO.

Skup je održan uz prisustvo predstavnika: Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad (Borislav Kobiljski direktor, Mirjana Milošević koordinatora za naučno-istraživačku delatnost, Janoš Berenji generalni sekretar VODOP i Janko Červenski rukovodilac Odeljanja za organsku proizvodnju i biodiverzitet), Vojvođanskog društva za organsku poljoprivredu Subotica (Tomislav Sudarević predsednik VODOP i Valeria Balint član Predsedništva VODOP), Serbia Organica Beograd (Nada Mišković predsednik), GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH ACCESS Program podrške povećanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (Marija Kalentić), Organic Control System Subotica (Nenad Novaković direktor), Udruženja TERRA’S Subotica (Snježana Mitrović direktor) i Privredne komora Vojvodine (Đorđe Bugarin predsednik Udruženja poljoprivrede PKV).

Konstatovano je da je prisustvo transgenih useva u Vojvodini detektovano u više navrata uključujući i sezonu vegetacije 2012. godine. U takvim uslovima je nemoguće ispoštovati zahteve organske poljoprivrede (koja se strogo distancira od GMO), ugrožena je proizvodnja hrane bez GMO za domaće tržište i za izvoz kao i proizvodnja i izvoz sertifikovanog sortnog semena sa garantovanim odsustvom primesa GMO. Na skupu je jednoglasno pokrenuta inicijativa o Vojvodini bez GMO. Dogovoreno je da će se naredne aktivnosti u cilju ostvarivanja inicijative preduzeti po principu korak-po-korak pri čemu je prioritet objektivno obaveštavanje na svim nivoima počev od nadležnih organa vlasti do javnog mnjenja.

Izvor: nsseme.com  PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari