Bdenje i Veliki školski čas 2014

Bdenje i Veliki školski čas 2014

Ovogodišnji Veliki školski čas, po scenariju Vidosava Stevanovića i u režiji Ružice Cice Lukić, biće izveden kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama u utorak 21. oktobra od 11 časova.

Autor muzike je Zoran Hristić, a nastupiće dramski umetnici: Zlata Numanagić, Marija Vasiljević, Tanja Bošković, Isidora Rajković, Darija Nešić, Kristina Simonović i Saša Pilipović.

Umetnička manifestacija "Bdenje" počinje dan ranije od 20 časova u Spomen-muzeju 21. oktobar.

Na programu je promocija knjige "Veliki školski čas" koja sadrži izbor iz trideset poema izvedenih 21. oktobra u kragujevačkim Šumaricama od 1971. do 2013. godine. Učestvuju autor Aleksandar B. Laković i urednik Zoran Petrović.

U muzičkom programu biće priređen koncert studenata i profesora katedre za solo pevanje FILUM-a. Predstaviće se svi studenti sve tri klase Katedre za solo pevanje, a takođe i dvoje profesora Marina Trajković-Bidžovski i Vojislav Spasić. Kao gosti, nastupiće "Kragujevačka banda".

Iste večeri biće otvorena i izložba akvarela "Otvorena pesma" Tomislava Petranovića. O izložbi će govoriti muzejski savetnik Jelena Davidović.

* * *

OTVORENA PESMA

Tragediju stanovnika Kragujevca 21. oktobra 1941. godine uzdigli su mnogi književnici, muzičari i likovni umetnici do univerzalnih refleksija o stalnoj borbi između dubokih, mračnih ponora destrukcije u ljudskom duhu i svetlih, blistavih predela čovekoljublja i empatije. Kreativnost i umetnost su, sigurno, jedan od načina da ovo drugo prevlada.

I Tomislav Petranović je jedan od umetnika koji se tim nastojanjima pridružio. Ovaj stvaralac rođen je 1934. godine u selu Prvči kraj Gradiške (Hrvatska). Završio je Višu pedagošku školu u Zagrebu. Petranovićevo slikarstvo, lirsko po karakteru, se odlikuje snažnom imaginacijom ukorenjenom u pejsažima rodnog kraje koje nastanjuju fantastične predstave iz drevnih predanja.

Mapa "Otvorena pesma", poklon umetnika Muzeju "21. oktobar", nastala je je između 1982. i 1983. godine i rađena je kombinacijom tuša i akvarela. U njoj je Petranović sintezom reči, linije i boje je dao neobičan prikaz oktobarskih događaja. O njegovom stvaralaštvu kritičari su govorili da u sebi sadrži mnogo poetskog naboja, a listovima mape taj poetski duh dobio je novi zamah.

Svako delo sadrži insert neke od najpoznatijih poema na temu kragujevačke tragedije, od kojih su mnoge bile izvedene na manifestaciji "Veliki školski čas". Iz stihova, ispisanim ustavom, po uzoru na srednjevekovne rukopise, izviru likovne kompozicije. Zastavice, vinjete, inicijali napuštaju svoju prvobitnu funkciju iluminacija, šire se, obuhvataju ceo tekst i sa njim se stapaju. Linija, vodeći likovni element otima se redu i pokorava vlastitoj logici nasuprot svečanom, strogo uređenom tekstu stihova.

Ilustracije, ili bolje reći, likovno tumačenje stihova poema o kragujevačkom oktobru ispričana kroz motive iz narodnih priča, legendi i pesama, koje je umetnik poneo iz detinjstva i ovde materijalizovao osobenim likovnim jezikom. Na Petranovićevim akvarelima lete bića zastrašujućeg izgleda, gradovi i naselja nestaju u opštoj kataklizmi, a sa druge strane pojavljuju se rajske ptice na užarenom nebu i nežni, sneni renesansni likovi žena da spoje vreme i događaje. Fantazmagoričnu ikonografiju i neobična storenja iz legendi, ali i iz dalekih, teško dostupnih predela sopstvene mašte umetnik je stavio u službu ličneenigmatike, počinje da prepoznaje i povezuje i posmatrač.

Petranovićevom rukom pažljivo ispisani stihovi: Duška Radovića, Ljubivoja Ršumovića, Jure Kaštelana, Milovana Vitezovića, Mire Alečković, Pere Zubca, odjekuju snagom pesničkih duhovai kreativna snaga reči i slike stapaju se u neprekinutu celinu koja zaokuplja i oko, i misao, i emocije.

Jelena Davidović, istoričar umetnosti

OKTOBRU HODODARJE – OKTOH 2014.

LITERARNI I LIKOVNI KONKURS SPOMEN-PARKA

FB DOGAĐAJ 


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html