Predstavi ’I konje ubijaju, zar ne?’ (S. Makedonija) gran-pri Joakimfesta

Predstavi ’I konje ubijaju, zar ne?’ (S. Makedonija) gran-pri Joakimfesta

Gran-Pri 16. Međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfest za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi „I konje ubijaju, zar ne?“ Narodnog pozorišta iz Bitolja (Severna Makedonija), za neusiljeno, moderno iščitavanje dela Horasa Mekoja, stoji u saopštenju žirija, u sastavu: rediteljka i koreografkinja Nada Kokotović (Hrvatska), predsednica žirija, glumica Jasmina Dimitrijević (Srbija) i pesnikinja Radmila Petrović (Srbija).

To je suptilno i dramatično prevođenje plesnog zadatka aktera koji zalogom svog života pokušavaju spasiti golu egzistenciju u metaforu ratova, razaranja i gradnje porušenih mostova. Budućnost je otvorena. Moramo se nadati boljem. Predstava „I konje ubijaju, zar ne?“ je snažan pozorišni čin koji probija filmsko platno i dolazi do gledaoca u svojoj punoj istinitosti, saopštio je žiri.

Specijalna nagrada grada Kragujevca dodeljuje se Marjanu Nećaku za izuzetan muzički koncept u predstavi „Samo glas“ Makedonskog narodnog pozorišta iz Skoplja (Severna Makedonija).

„Samo glas“ očarao nas je muzikom koja je razigrana, produžena ruka dubokog glasa otuđenosti. Ovo je retko delo u kojem je muzika punopravni partner i glumcu i tekstu i režiji i scenografiji i filmu. Dominantni partner, zakljuio je žiri koji je sve odluke doneo jednoglasno.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari