Studentski kulturni centar: Programi, jun 2016.

Studentski kulturni centar: Programi, jun 2016.

JUN 2016.

Ponedeljak 27. jun, 22:00
Kontakt galerija
Jazz Monday: Bambanda live in SKC - chank

  • Alberto Miorin – gitara
  • Marko Ćurčić - bas
  • Lav Kovač - bubanj

Sreda 29. jun, 21:00
Letnja scena SKC
Koncert: Promocija albuma Druga strana horizonta, grupe Bliks

DETALJNIJE

Utorak 21. jun, 19:00 i 22:00
Đački trg i Veliki park
Svetski dan muzike

Kragujevački Orkestar harmonika nastupiće na Đačkom trgu 21. juna povodom Svetskog dana muzike. Ovaj orkestar, jedan od najboljih svetskih orkestara akordionista, predstaviće se publici dnevnim nastupima, neformalnim razgovorima i druženjem sa publikom. Koncert orkestra zakazan je za 19 časova.

Orkestar harmonika Kragujevac je jedan od najboljih svetskih orkestara akordionista (umetnika na harmonici) u sferi ozbiljne muzike. Čine ga najuspešniji učenici odseka za harmoniku Srednje muzičke škole „Dr Miloje Milojevićˮ, profesori ove škole i studenti Filološko- umetničkog fakulteta u Kragujevcu (FILUM).

Učenici odseka za harmoniku škole „Dr Miloje Milojevićˮ u poslednjih 40 godina osvojili su preko 1000 nagrada, uključujući i pobede na naprestižnijim svetskim takmičenjima.

U želji da, sa vrhunskog školskog, uzdigne nivo sviranja na najviši svetski profesionalni nivo, 2014. g. orkestar je započeo saradnju sa studentima sa katedre za harmoniku. Na ovaj način, putem selekcije najboljih učenika i studenata koji dolaze iz gotovo svih krajeva zemlje i okruženja, a uz iskustvo profesora obe institucije, uspeli su da odgovore na izazove i održe sada već tradicionalno visok koncertni nivo sviranja harmonike kao solističkog instrumenta Odsek harmonike predstavlja sigurno jedan od najviše nagrađivanih odseka svih instrumenata muzičkih škola u našoj zemlji. Za to su zaslužne generacije profesora i učenika koje su u poslednjih nekoliko decenija predano radile na ostvarivanju ovog cilja. Mnogi članovi orkestra su sada među vodećim umetnicima, pedagozima i kulturnim delatnicima u ovoj oblasti širom Evrope i sveta.

Pored akordionista, orkestru se po potrebi pridružuju i umetnici na drugim instrumentima (klavir, domra, violina, viola, udarački instrumenti).

Los Mambo Jambo, bend iz Barselone, je od svog nastanka 2009. godine postao referent rokenrol scene kako Španije tako i Evrope, svojim energičnim nastupom, originalnim repertoarom i karakterističnim zvukom.

22. aprila 2016. izašao je i treći studijski album JAMBOLOGY (Buenritmo Records, 2016). Dvanaest novih pesama punih akcije, igre i već karakteristične egzotike benda.

Los Mambo Jambo nastupaju u tri grada koji predstavljaju okosnicu srpske andergraund scene. U okviru turneje povodom koncertne promocije albuma i povodom Svetskog dana muzike nastupiće 21. juna u Velikom parku u Kragujevcu u 22 časa.

Utorak 21. jun, 20:00
Galerija SKC
Izložba "Dobar glas"

Izložba plakata studenata katedre za Grafički dizajn FILUM-a, pod nazivom "Dobar glas", biće otvorena u Galeriji SKC u utorak 21. juna u 20 časova. Izložbu će otvoriti Slobodan Štetić, red. profesor. Publika će izložbu moći da pogleda do 10. jula.

DOBAR GLAS

Iduće godine Filološko-umetnički fakultet slavi petnaest godina samostalnog postojanja. Najpre je bio sastavljen od tri odeljenja beogradskih fakulteta: Filološkog fakulteta, Fakulteta primenjene umetnost i Fakulteta muzičke umetnosti. Osamostaljivanje nije lako išlo, ali se pokazalo opravdanim. Univerzitet u Kragujevcu je tada dobio novi, jedanaesti samostalni fakultet, i time ojačao za polje filologije i umetnosti.

Stvaranjem novog fakulteta sa tri odseka, njegovim akreditovanjem i značajnim mestom u kulturi prestonog Kragujevca, tada mladi nastavnici i saradnici, uz pomoć iskusnih profesora angažovanih sa drugih fakulteta, krenuli su u stvaranje istorije visokog školstva, pre svega Šumadije, ali i Republike Srbije.

Jedan od odseka ovog fakulteta jeste i Odsek za grafički dizajn, koji je kasnije proširen na katedre: za grafički dizajn, slikarstvo i unutrašnju arhitekturu. Na izložbi DOBAR GLAS želeo sam da predstavim dvadesetak radova koji su nastali u okviru Katedre za grafički dizajn, na predmetu Plakat. Iako je u navedenom periodu nastalo nekoliko hiljada plakata, izbor je adekvatan prostoru i predstavlja samo plakate koji su izlagani na značajnim međunarodnim izložbama, bijenalima, trijenalima, kao i oni koju su ovenčanim značajnim profesionalnim nagradama. Studenti su svoje plakate izlagali na preko pedeset međunarodnih manifestacija. Bili su finalisti velikih konkursa, poput onog Tearas Gauda u Španiji ili Magdalene u Sloveniji. Čak šest puta su svojim plakatama dobili nagrade na „Sterijinom pozorjuˮ i time dokazali da postojanje Filološko-umetničkog fakulteta u celini ima svoje mesto u mreži univerziteta, u Kragujevcu, u Srbiji, ali i u Evropi. Izbor koji sam napravio za ovu izložbu sadrži i plakat koji je dobio i prestižnu nagradu Hugo Bos, svetskog modnog magnata. Ne postoji značajniji jubilej na planetarnom nivou koji nismo obeležili serijom plakata koji su, kasnije, svoju verifikaciju sticali pred strogim međunarodnim žirijima na gotovo svim kontinentima.

Osim priznanja iz celog sveta, Sterijinih nagrada, koju priželjkuju svi glumci, prostora u svetskim galerijama, katalozima i monografijama, većina učesnika ove izložbe ima svoje mesto u svetu grafičkog dizajna. Mnogi od njih su danas i univerzitetski nastavnici i saradnici. Oni svoj talenat, veliko znanje i iskustvo prenose na mlade i time nastavljaju da grade jednu novu školu koja polako nalazi svoje mesto u svetu: Školu kragujevačkog plakata.

Ovom prilikom moram da pomenem Jovanu Janković, Vladimira Petrovića, Ivana Mišića, doc. Nemanju Dragojlovića, Borka Nerića, Vladimira Milanovića, ass. mr Irenu Knežević, Anu Pešić, Jakova Jakovljevića, Jovanu Aranđelović, Aleksandra Mijailovića, Anu Mijailović i Minu Bakližu. Oni svojim talentom pronose DOBAR GLAS o Srbiji, Kragujevcu i Filološko-umetničkom fakultetu.

Slobodan Štetić, red. profesor 

GALERIJA PPNS

Petak 24. jun, 19:00
Kontakt Galerija
Književno veče – Rock and Roll, Živko Ivković

Knjiga koja se pred vama nalazi sačinjena je od tekstova koji su u nekoliko prethodnih godina objavljivani na sajtu Prozaonline. Njihov autor i promoter je rok kritičar Živko Ivković.

Kao i što naslov knjige to nagoveštava glavna preokupacija autora jeste rokenrol tako da članci u knjizi najvećim delom pominju upravo taj muzički pravac, sa povremenim izletima, pre svega, u džez tematiku.

Urednik knjige, Zoran Ilić

Jedan od tih malobrojnih stvaralaca u ovoj specifičnoj oblasti kulture nesumnjivo je šabački rokenrol pisac Živko Ivković, čije delovanje jasno pokazuje da nije važno odakle delujete, nego na koji način to učiniti. Njegove recenzije i prikazi nisu samo proširene informacije, nego utemeljeni i obrazloženi autorski stavovi zahvaljujući kojima se može steći jasan i koristan uvid u diskografska ili literarna ostvarenja koja su predmet njegove, na završetku čitanja njegovih tekstova vrlo verovatno i vaše, pažnje, kao i brižljive lične i još brižljivije profesionalne procene.

Iz recenzije Aleksandra Žikića

Živko Ivković, rokenroler i jedan iz grupe književnih stvaralaca, rođen je 1952. godine u Šapcu. Godinama izvan svih krugova i klanova živeo je (a i danas je tako) za rok muziku i pedantno je prikupljao sve vezano za šabačku rok scenu. Vlasnik je gotovo kompletne domaće rok literature (ali i svetske), uz pristojnu kolekciju isključivo muzičkih rok izdanja na svim nosačima zvuka. Prvi rok roman, od do sada pet objavljenih, "In the Smoke" (nezavisno izdanje) publikovan je 1999. godine. Kuriozitet je svakako da je ovaj roman napisao još u osamdesetim, tako da svoje prvo izdanje doživljava (uz dodatno poglavlje) tek 1999. godine.

Polovinom iste godine Ivković završava pisanje kompletne i sveobuhvatne lokalne rok enciklopedije, prve ne samo na našim prostorima, nego i u Evropi, a radni naslov "Od Čivija do Goblina" ostao je nepromenjen. U njoj pisac, uz ulogu ključnog svedoka gotovo svih tih rok zbivanja, dokumentovano, uz mnoštvo fotografija i izbledelih plakata iskrenim rok pristupom revnosno beleži i prati nastanak i dalji razvoj šabačke rok scene. Rok roman "Rock Boots 69." (izdanje Kulturnog centra Šabac, 2001. godine) donosi, po ocenama kritičara, sve draži srednjoškolskog doba...

Naredni roman koji je proizašao iz rok pera Ivkovića je "Who Knows", delo koje ga svrstava u najaktivnije i najznačajnije domaće rok pisce. Knjiga nas vodi na hipiodiseju drumovima Evrope... klošari, kamiondžije, hipiji, usamljene JU gastarbajterke... (Rok Ekspres). Ovim, ali i narednim rok romanima "Breath" (2003. godine) i "San Francisco Dream" (izdanje Kulturnog centra Šabac, 2005. godine), postaje blizak Keruaku i njegovim bitničkim on-the-road romanima.

Njegovi romani, netipični u nas i za naše književno podneblje, pripadaju do sada zapostavljenoj kategoriji rok romana. Ivković se bavi i bluzom, tako da 2002. godine objavljuje knjigu "Lonesome Blues Story" (izdanje Jazz & Blues Socciety). U godini obeležavanja šezdesetogodišnjice džeza u Šapcu, 2004. godine, tim povodom Ivković je nagradio publiku knjigom "Šabac u senci džeza 1934-2004" (izdanje Kulturnog centra Šabac, 2004. godine). Sva Ivkovićeva hronološka dela poput navedenih ostaju izuzetno zahvalan materijal, ali mogu poslužiti i kao polazni osnov za proučavanje istorije urbanih muzičkih pravaca Šapca.
Sa Ivanom Glišićem, najuspešnijim SFRJ pank-andergraund književnim stvaraocem, koautor je "Šabačkih grafita" (izdanje Kulturnog centra Šabac). Ivković je do sada pisao za "Ju rok magazin", "Glas Podrinja", "Šabačku reviju", "Podrinjski telegraf", časopis "Ispod duge" i jedini jugoslovenski rok-magazin "Rok Ekspres". 2006. godine izlazi drugo dopunjeno izdanje šabačke rok enciklopedije Od Čivija do Goblina. Ova knjiga je propraćena sa dva audio CD albuma na kojima su snimci oko četrdeset šabačkih rok sastava u razdoblju od 1969. pa sve do 2006. Godine 2008. je publikovan njegov šesti rok roman "Canned Heat". To je još jedna rok priča, viđenje zlatnog perioda godina za koje nikad neće biti dovoljno književnih strana. Najnoviji on the road rock roman je naslovljen sa "Early This Morning..." publikovan je 2010. izdavač je Kulturni centar Šabac. Njegova knjiga "Ohne Filter" objavljena je 2012. godine, izdavač je Kulturni centar Šabac.

Od 2010. piše i za Nocturne music magazine, kao i za veb-sajt Prozaonline.

Petak 24. jun, 19:00
Sala PM
Dečiji koncert folklora

U petak 24. juna sa početkom u 19 časova, u Svečanoj sali PMF održaće se Dečiji koncert folklora Akademskog folklornog ansambla Svetozar Marković. U programu koncerta predstaviće se Dečiji ansambl, Drugi ansambl, kao i mlađi članovi Pevačke grupe Studenac, a sve u pratnji Narodnog orkestra Svetozar Marković.

Traje:

Izložba "Nova fotografija 7"
Kontakt Galerija

* * *

Ponedeljak 13. jun, 22:00
Kontakt galerija
Koncert: Jazz Monday

Thrill Seeking Polymers je trio koji inspiraciju za svoju muziku nalazi u spoju ruralne muzike sveta (Afrika, Indija, Balkan...) i džeza, a sve to kroz prizmu matematike, simbolike i filozofije...Muzičari koji čine ovaj sastav važe za virtuoze na svojim instrumentima, te je njihova muzika balans predefinisanog i improvizacije...

Aca Pejčić je rođen 1985. godine u Kruševcu. Preko očeve harmonike upoznaje lepotu šlagera i evergrin muzike i od tada počinje njegova muzička pustolovina. Upisuje Muzičku školu „Stevan Hristićˮ u Kruševcu, gde uči harmoniku i uzima privatne časove klavira, nakon čega upisuje srednju muzičku – teoretski odsek. U prvoj godini otkriva džez i počinje da se zanima za srodne muzičke pravce. U završnoj godini sa Art Funk Jazz Band-om doživljava svoj prvi javni nastup. 2004. dolazi u Kragujevac, gde upisuje Muzičku akademiju – Odsek za opštu muzičku pedagogiju. U Kragujevcu upoznaje Sašu Rankovića i kasnije Maksa Kočetovog, koji ostavljaju veliki uticaj na njegov muzički razvoj. Od 2006. godine aktivan je na kragujevačkoj muzičkoj sceni i svirao je na raznim projektima: Heart Discount Jazz Band, Non-Resident Trio, This & That Quartet, Lazy Cats, Fitnes, Bliks, Kočetov kvintet, Esoteric Oil Lamp... Takođe nastupa u raznim džez postavama u Kruševcu i Beogradu.

Jovan Jovanović (1984. Paraćin) bas gitaru svira od svoje šeste godine, kao druga generacija basista u svojoj porodici. Formalno samouk, muzičko iskustvo stiče svirajući razne žanrove i snimajući kao studijski muzičar.

Saša Ranković (1976. Kragujevac) bubnjeve svira od svoje 16. godine počevši sa časovima kod Slobodana Stojanovića – Kepe (Smak), a zatim kod Miroslava Karlovića – Karla u okviru džez odseka Muzičke škole „Stanković” u Beogradu, gde pohađa i časove teorije džeza. Svirao je i sarađivao sa mnogim rok i džez muzičarima na različitim projektima i deset godina vodio školu bubnjeva u Kragujevcu. Radi kao profesor filozofije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u Kragujevcu. Svira u nekoliko kragujevačkih bendova kao i sa Rambom Amadeusom, Stoiksom i drugima.

Sreda 15. jun, 14:00
Pešačka zona
BUS TURNEJA Kreativnog kursa gitare

SKC i Kreativni Kurs Gitare organizuju 15. juna koncerte, predavanja, radionice i časove gitare u Pešačkoj zoni u Kragujevcu. Svako će, bez obzira na godine ili predznanje, imati mogućnost da se upozna sa kulturom ovog popularnog instrumenta. Autobus koji obilazi gradove je velika pokretna učionica, biblioteka i bina za svakog ko želi nešto novo da nauči ili isproba na različitim gitarama.

Program u autobusu, kao i na bini ispred, počeće u 14 i trajaće do 21 čas, a sastoji se od:

  • besplatnih časova gitare, radionica i predavanja
  • koncerta polaznika Kreativnog kursa gitare
  • koncerta učenika Muzičke škole
  • koncerta Gitar art festivala

Projekat realizuje Guitar art festival sa partnerima, a pomogli su ga: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Porše Ada SEAT, Arriva, Erste Banka, American Corners Serbia, Turistička organizacija Herceg Novi i Lyra Style muzički instrumenti.

Četvrtak 16. jun, 19:00
Kutija šibica
Predstavljanje romana "10 pozitivnih ptica" Srećka Gujaničića

O romanu govore Srećko Gujaničić, autor, i Ivana Mladenović, profesor srpskog jezika i književnosti. Roman je napisan na osnovu istinitih ispovesti osoba zaraženih virusom HIV-a i osoba obolelih od AIDS-a.
Na konkursu za „Najbolji neobjavljeni romanˮ, koji je raspisala Izdavačka kuća Arte iz Beograda, ovaj roman je izabran u 11 rukopisa koji ulaze u poslednji krug izbora rukopisa koji će biti nagrađen.

Petak 17. jun, 19:00 i 21:00
Kontakt galerija
FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN – ciklus: Komedije

Leto kuca na vrata i vreme je za opuštanje uz filmove koji će vas dobro nasmejati. U okviru programa Francuski filmski karavan, koji se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu, kragujevačka publika biće u prilici da vidi novi ciklus filmova pod nazivom Komedije. Filmovi će biti prikazani u KONTAKT Galeriji SKC-a, u petak i subotu, 17 i 18. juna 2016. u terminima od 19 i 21 č. Ulaz za sve projekcije je besplatan. Program Francuski filmski karavan se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu. www.institutfrancais.rs

19:00

Gazele (Francuska, 2014, 99’)
Režija: Mona Ašaš
Igraju: Kamij Šamu, Odri Flero, An Broše,...

Mari i Erik imaju po 30 godina i zajedno su još od srednjoškolskih dana. Tek što su potpisali ugovor o kupovini njihovog prvog zajedničkog stana, Mari obuzima vrtoglava sumnja. Susret sa tamnim smeđokosim mladićem požuriće njenu odluku: Mari napušta Erika da bi uronila u more zadovoljstva i slobode. Ali otkriće svet bez milosti: ljudi gledaju na samice u njenim godinama kao na robu sa greškom. Vođena novim prijateljicama, Mari će naučiti da shvata svoj celibat kao priliku za sebe, priliku iz koje bi mogla da izađe jača i konačno spremna da bude srećna.
Zabranjeno za mlađe od 12 godina.

21:00

Vikendi (Francuska, 2014, 90’)
Režija: An Vilasek
Igraju: Karen Vijar, Noemi Lvovski, Žak Gamblen,...

Ponekad je samo malo dovoljno da pokvari vikend na selu. Bezazlen nesporazum na parkingu supermarketa, pogrešan refleks, i eto kako se sve poremeti. Ništa više ne ide kako treba za Kristin. Žan je ostavlja. Njeni svakidašnji prijatelji, Silvet i Ulrih, sada su malo manje njeni prijatelji. Sve je otišlo dođavola. Ali život je uvek pun iznenađenja. Ljubavi i raskidi u životu dva para, vreme vikenda.
Zabranjeno za mlađe od 12 godina

Subota 18. jun, 19:00 i 21:00
Kontakt galerija
FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN – ciklus: Komedije

19:00

Kapris (Francuska, 2015, 100’)
Režija: Emanuel Mure
Igraju: Viržini Efira, Anais Demustje, Loren Stoke,...

Kleman, učitelj u osnovnoj školi, puca od sreće : Alisija, slavna glumica kojoj se divi više od svega, postaje njegova devojka. Sve se komplikuje kada on upozna Kapris, mladu devojku, neobuzdanu i bez mere u ljubavi, koja se zaljubljuje u njega. U međuvremenu, Toma, njegov najbolji prijatelj, zbližava se sa Alisijom…

21:00

Kraljica Montreja (Francuska, 2013, 87’)
Režija: Solveg Anspak
Igraju: Florens Loare-Kaj, Dida Jonsdotir, Ulfur Egison,...

Početak je leta i Agata se vraća u Francusku, svojoj kući u Montreju. Mora da se vrati svom poslu režiserke ali i da prežali svog naglo preminulog muža. To bi joj možda lakše pošlo za rukom kad ne bi svuda vukla pogrebnu urnu i smislila šta će da uradi sa njegovim pepelom ! Neočekivani dolazak u njenu kuću jednog para sa Islanda, jednog morža i jednog komšije koga je uvek želela a nikad nije uspela da osvoji daće joj snage da ponovo uzme svoj život u svoje ruke…

Traje:

  • Izložba grafika Danje Tekić – Galerija SKC
  • Nova fotografija 7 – Kontakt galerija

Utorak 7. jun, 20:00
Kontakt Galerija
Izložba - Nova fotografija 7

Grupna izložba "Nova fotografija 7" je otvorena u Kontakt galeriji SKC u utorak 7. juna. Objedinjuje radove 29 autora, a izabrane fotografije, kao i na prethodnim izložbama (od 2010. godine i izložbe Nova fotografija 1), postavljaju ključna pitanja o izgledu ili značenju medija. Izložba je otvorena do 30. juna.

I dalje u ovom procesu nema diskriminacije jer sve je vredno fotografisanja, a svaki metod je dobrodošao.

Kao sedma izložba po redu, Nova fotografija 7 predstavlja autore na samom početku obrazovanja kao i umetnike sa ustanovljenim umetničkim karijerama. Ma koliko bili različiti, svi autori koriste medij kao sredstvo istraživanja ili eksperimentisanja: Mihajlo Vučinić, Lazar Sekulić, Darja Balšić, Katja Bondarenko, Tijana Manić, Jelena Stevanović, Tatjana Petrović, Slavka Nikolić, Rea Vasić, Luka Dragović, Natalija Biščić, Valentina Čukić, Katarina Petrović, Bojana Sapun, Violeta Tešić, Dušan Popović, Goran Zlatković, Hana Jovanović Jocić, Tijana Kačarević, Ljiljana Božović, Milan Aleksić, Mihailo Vasiljević, Andrija Rančić, Vesna Mićović, Brigita Bauer, Branka Nedimović, Dirk Gebhart, Benjamin Beker i Tijana Pakić Feterman.

Različiti teme i pristupi fotografisani subjekat transformišu u nešto više od njegove svakodnevne funkcije, a imajući u vidu da ne postoji stvar koja nije fotografisana i da ne postoji stvar koja nije fotogenična. Samim tim ne postoji jasno odredište šta je vredno fotografisanja ili suprotno  šta nije. Medij fotografije upravo zato treba posmatrati kao mogući nadrealni načina izraza. Počevši od okruženja onakvog kakvo ono jeste, fotografija ima moć da obične i očigledne detalje pretvori u nešto posebno a često i fascinantno.

"Nadrealizam leži u osnovi fotografskog poduhvata: u samom stvaranju duplikata sveta, stvarnosti drugog stepena, koja ja uža ali dramatičnija od stvarnosti kakva se opaža prirodnim posmatranjem. Šta bi moglo da bude nadrealnije do predmeta koji u suštini proizvodi samog sebe?"

Zajedno, ovi autori istražuju prostore između apstrakcije i reprezentacije, dokumentarne i konceptualne prakse, analogne i digitalne tehnike; i tako podržavaju ideju da medij fotografije, u svim svojim oblicima, jeste moćno oruđe individualne umetničke prakse.

Svi učesnici su profesori, saradnici i studenti Nove akademije umetnosti. Violeta Tešić, Master studije (tekst) Borko Nerić, Doktorske studije (plakat). Kustos izložbe prof. Vesna Mićović.

Sreda 8. jun, 19:00
Kutija šibica
Predstavljanje knjige – Balade nad Ja, Žarko Veljković

"U ovom dakle, terapeutskom odnosu pesnika i njegove pesme, mi možemo zaključiti da pesnički materijal koji je pred nama nije poezija za ljude koji su rešili probleme i postali srećni u životu. Ovo je poezija za intelektualce u egzilu, za ponižene i uvređene, za ostrašćene jer su osujećeni, i to u svakoj nameri da budu prepoznati u svojoj osobenosti ili bar jednostavnosti svojih ljudskih htenja. U naizgled neosunčanim Zemljinim predelima privida u kom pesnici povučeno pišu i maštaju – Sunce postaje sve bliže." (iz recenzije mr Nataše Milović)

Žarko Veljković je rođen 1976. godine u Beogradu. Po obrazovanju klasični filolog, a po vokaciji indoeuropeista, slavista, srbista, romanista, balkanski paleolingvista, etimolog-onomastičar i genealog. Objavio nekolicinu naučnih radova i članaka iz pomenutih oblasti. Profesor, predavač i mentor, saradnik na projektima vezanim za klasičnu starinu i arheologiju, prevodilac. Zapravo pesnik. Balade nad Ja je njegova prva zbirka, pre svega misaone poezije. (biografija preuzeta iz knjige Balade nad Ja)

Četvrtak 9. jun,19:00
Kutija šibica
Predstavljanje knjige – Eho srca, Aleksandra Obradović Čirkin

"Pesnikinja definiše svoj stvaralački credo: pisati iskreno, dakle autentično i proživljeno... Da, reći će ona, rečeno je sve o ljubavi, ali niko nije rekao na njen način ono što je obojeno baš njenim emocijama. To je njeno pravo da svoju ljubav, svoje biće, svoja ushićenja i patnju saopšti baš na svoj način i bude svoja po cenu rizika da se ponavlja, da nije u duhu modernog doba. No, zar se život ne ponavlja, zar se Sunce ne vraća, zar trava ne niče iznova... Ali, čovek koji je snagom volje prebrodio bol, savladao lekcije života koje nas opet vraćaju sebi, kreativnom poimanju sebe, stvaranju novog sebe, to je ono što označava pobedu nad haosom života, ništavilom i prazninom suštinskog nepostojanja, gubljenja posebnosti." (iz recenzije mr Milice Jeftimijević-Lilić)

Aleksandra Obradović Čirkin je rođena u Beogradu 1967. godine. Eho srca je njena druga zbirka pesama. Živi i radi u Austriji.

Petak 10. jun, 21:00
Bašta SKC
Koncert: Špajz i Larska

Špajz vam poklanja veliki rokenrol koncert, a nastupiće i kragujevački sastav Larska. Ulaz je slobodan.

Početkom januara 2015. Luka Stoisavljević (bas/vokal) i Dušan Lazić (bubnjevi) počinju sa stvaranjem autorske muzike, kasnije se bendu pridružuje Filip Stanković (bas), čime novonastali trojac, koji čine dve bas gitare u eksperimentu sa gitarskim efektima, energičnim ritmom i vokalom, dobija karakterističan zvuk, slušaoci će najverovatnije čuti slučnosti i različite uticaje bendova i žanrova, grunge, stoner, alternativni rok, new wave.

* * *

MAJ 2016.

Sreda 4. maj, 21:00
KONCERT: SEINE (IVAN ŠČAPEC)
SKC

DETALJNIJE 

Ponedeljak 9. maj, 22:00
Kontakt Galerija
Koncert: Jays Jazz

U ponedeljak 9. maja u 22 časa, u okviru programa Jazz Monday, nastupiće niški sastav Jays Jazz.

Jays Jazz je fjužn-džez-rok sastav nastao u Nišu 2013. godine kao sešn trio. Članovi, koji ga i danas sačinjavaju, su se okupljali i uz fank i džez standarde i razmenjivali svoja muzička iskustva. Lagano su se razmenjivale i ideje, pa je došlo do stvaranja novih aranžmana i originalne autorske muzike. Jays Jazz je do sada nastupao po brojnim klubovima širom zemlje. Treba napomenuti zapažen nastup na Nišvil džez festivalu 2014. godine, Sound and Vision festivalu 2015. Trenutno Jays Jazz radi na finaliziranju snimanja svojih instrumentalnih kompozicija.

Jays Jazz čine: Lazar Petrović - gitara, Čedomir Ilić - bas gitara, Zlatko Ilić - bubnjevi.

Ulaz je slobodan.

JAYS JAZZ FB STRANA, JUTJUB

Petak 13. maj, 22:00
Kontakt Galerija
Koncert: Quantum Field

U petak 13. maja od 22 časa u SKC će se predstaviti džez sastav Quantum Field koji će koncertno promovisati svoj album The truth.

Novosadski sastav Quantum Field je oformljen na inicijativu novosadskog bubnjara Miljana Vukoja, uz pomoć nekoliko prijatelja sa sličnim muzičkim afinitetima. Sastav je nastao iz težnje članova da se muzički izraze kroz autorsko stvaralaštvo. Svoj izraz traže u različitim muzičkim stilovima, povezanim improvizacijom kao kvintesencijom njihovog muziciranja. Album prvenac su snimili 2015. godine u muzičkom studiju Road kod tonskog snimatelja i producenta Dragana Alimpijevića, a zvanično izdanje je ugledalo svetlost dana u produkciji izdavačke kuće Studentski kulturni centar Novi Sad.

Quantum Field: Vojislav Savkov - tenor saksofon, Ivan Blanuša - alt saksofon, Marko Labat - klavijatura, Robert Fišer - bas gitara, Saša Ignjatović - perkusije, Miljan Vukoje - bubnjevi.

Ulaz je slobodan.

Subota 14. maj, 18:00
Sala PMF
Godišnji koncert folklora Akademskog folklornog ansambla Svetozar Marković

U subotu 14. maja Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković obeležiće 39 godina postojanja tradicionalnim godišnjim koncertom. Koncert će se održati u Sali PMF sa početkom u 18 časova.

Ansambli - prvi, drugi, dečji i Aansambl veterana - prikazaće deo svog bogatog repertoara folkornih igara, a sve u pratnji Narodnog orkestra Svetozar Marković. Takođe, kroz zvuke odabranih izvornih pesama publici će se predstaviti ženska i muška pevačka grupa Studenac.

Ponedeljak 16. maj, 22:00
Kontakt galerija
Koncert: Jazz Monday - The Sound of John Zorn

Ovaj džez ponedeljak biće posvećen Džonu Zornu, američkom kompozitoru, multiinstrumentalisti, producentu...

Utorak 17. maj, 20:00
Kontakt Galerija i Galerija SKC
Izložba: Obale i reke, Plakati iz Rusije, Sekcija plakatista Društva moskovskih umetnika

Izložba "Obale i reke. Plakati iz Rusije" Sekcije plakatista Društva moskovskih umetnika biće otvorena u utorak 17. maja u 20 čaova u oba galerijska prostora SKC.

Izložba se bavi relacijama ljudskih vrednosti i kratkoročnih političkih ciljeva, kroz metaforu obala koje se polako menjaju i toka reka koji se brzo obnavlja. Sa jedne strane izloženi su plakati koje su napravili svedoci i učesnici istorijskih događaja, a sa druge oni koji su nastali u znak sećanja na te događaje. Na taj način se naglašava veza između generacija ruskih umetnika i tumače i procenjuju istorijski procesi. Izložba se sastoji od osam logički povezanih delova: Početak, Ništa nije zaboravljeno, Miru-Mir, Vlast i narod, Prvi u kosmosu, Izazovi, Sačuvajmo, Razmišljanja.

Kustosi izložbe su: S. Bulkin, K. Zajnjetdinov, E. Mihejeva, I. Milunović, a projekat je realizovan u saradnji Sekcije plakatista Društva moskovskih umetnika, Partnerstva plakatisov, Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo, Narodnog muzeja Kraljevo i Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Kraljevgrad”.

U sredu 18. maja u 11 časova biće organizovano javno vođenje kroz izložbu, a kustosi izložbe, Evgenija Mihejeva i Sergej Bulkin, predstaviće publici i svoje radove koji nastaju kroz višegodišnji zajednički projekat pod nazivom The Bukheevs.

Izložba će biti otvorena za posetioce i tokom manifestacije Noć muzeja, u subotu 21. maja u periodu od 18 do 24 časa.

Sreda 18. maj, 19:00
Kutija šibica
Književno veče: Po sećanju se hoda kao po mesečini, Vesna Kapor

"Tvrdnju da, onaj ko oseća, bar ponekad, zna da je postojao, podiže kao zastavu jedna od junakinja priča Vesne Kapor. Posebnost priča iz knjige Po sećanju se hoda kao po mesečini, duboko određena stvarnosnim mogućnostima i nemogućnostima iz naslova, suštinski određuje i njihove čitaoce – kada krenemo da hodamo, i po sećanju, i po mesečini, krećemo se po pravom svetu, onom u kome se može postojati." N. Šaponja

Knjiga je dobila nagrade "Miloš Crnjanski" i "Laza Kostić".

Petak 20. maj, 20:00
Sala PMF
Predstava: Mučenici, Akademsko pozorište SKC Niš

Pobednici Zlatne kulise, Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Niš, ponovo će nastupiti pred kragujevačkom publikom sa predstavom Mučenici, po motivima teksta Hrista Bojčeva, „Pukovnik pticaˮ.

U isturenom odeljenju psihijatrijske bolnice, koja je smeštena u napuštenom manastiru, lociranom usred neke klisure, po nalogu matične ustanove, među desetak interesantnih, ali bezopasnih slučajeva, dolazi mlad i energičan lekar specijalista sa zadatkom da očuva trenutno stanje kako pacijenata, tako i same bolnice. Zaplet počinje kada u dvorište manastira padnu paketi humanitarne pomoći koji, pored mleka u prahu i čokolade, sadrže i vojne unoforme...

  • Režija: Dušan Ščepihin
  • Igraju: Miloš Unić/Adriana Ostrugnaj, Nemanja Dimitrijević/Julija Petković, Petar Ščepihin, Aleksandar Stevanović, Milica Kostadinović, Darko Radojević, Dušan Ščepihin.

Ulaz je slobodan.

Petak 20. maj, 22:00
Kontakt galerija
Koncert: Cockblockers

DETALJNIJE 

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html