Više od igre - košarkaši posetili Biblioteku

Više od igre - košarkaši posetili Biblioteku

Nakon sedamnaestog trijumfa u sezoni, a u okviru interne klupske akcije "Više od igre" u kojoj mesečno posećuju kragujevačke institucije, deo prvotimaca i članova mlađih kategorija KKK Radnički posetio je Narodnu biblioteku "Vuk Karadžić".

Košarkaši su obišli više odeljenja ovog hrama knjige u Kragujevcu za koji su najpre doznali da je mesto osnivanja Narodna biblioteka Srbije 12. jula 1838. godine, kako dokazuju dokumenta predočena na skorijem predavanju "Narodna biblioteka Srbije nije nastala 1832. godine u Beogradu", održanom upravo na galeriji gde je započeta poseta.

Posetom Galeriji zatvorena je izložba "Vukova putovanja" sa čijim su se radovima upoznali košarkaši u društvu Tatjane Jankovića, bibliotekara domaćina ispred Biblioteke.

kkk-biblioteka 1

Košarkaši su potom videli Odeljenje kataloške obrade, a od rukovodioca Odeljenja Jasne Vukićević saznali su da se preko tog odeljenja vrši nabavka knjiga i njihova bibliografska obrada u sistemu COBISS za celu Biblioteku i sve ogranke.

kkk-biblioteka 2

Odeljenje za naučni rad sa čitaonicom, zainteresovalo je studente iz redova košarkaša, a posebno je bio zanimljiv obilazak Odeljenja stare i retke knjige. Rukovodilac ovog odeljenja Biljana Jakovljević predočila je (ne)restaurirane i retke knjige - čija je vrednost bibliofilska, ili je posebnom čini nečiji autograf, posveta i slično.

kkk-biblioteka 4

Mladi sportisti su saznali, pored ostalog, da Biblioteka ima sedam legata - a u jednom od njih, u kući koju je prof. Jovan Mirković zaveštao Biblioteci smešteno je Dečje odeljenje, prema njegovoj zamisli. Narodna biblioteka poseduje dosta rukopisne zaostavštine, kao i sopstvenu izdavačku delatnost (časopis za književnost, umetnost i kulturu "Koraci" i list "Kragujevačko čitalište"), a stara se i o radu zavičajnih stvaralaca, kako onih iz prošlosti, tako i savremenika.

kkk-biblioteka 3

U razgovoru sa košarkašima, bibliotekari su istakli da imaju izuzetno kreativnu saradnju sa sportistima, pa su podsetili da su prvi inovirani program obeležavanja Svetskog dana knjige radili sa sportistima - u okviru programa "Tajm-aut za čitanje", "bibliotekari" su bili članovi kluba američkog fudbala, odbojkaši, karatisti, Čavić, Udovičić...

Na kraju posete košarkaši su boravili u Američkom kutku, gde su od rukovodioca Ivane Nikolić i saradnika Miloša Novakovića doznali za programe koji se svakodenvno organizuju u tom prostoru. 

kkk-biblioteka 5

Na kraju ovog upečatljivog druženja, članovi KKK Radnički pozvali su gradske bibliotekare da budu gosti na završnim utakmicama u hali Jezero 12. marta i 9. aprila i da prisustvom uveličaju pohod kragujevačkih košarkaša ka tituli prvaka u sezoni 2015/2016.

Foto: KKK Radnički/Zoran Đorđević 

kkk-nap

KKK RADNIČKI SAJTFB STRANATVITERJUTJUB 


ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html