Ekomar: Loša ekološka slika jezera u Šumaricama

Ekomar: Loša ekološka slika jezera u Šumaricama

Udruženje Ekomar objavilo je da rezultati bioloških analiza (fitoplanktona) pokazuju da je voda jezera u Šumaricama u avgustu 2022. godine V klase, dakle lošeg ekološkog potencijala.

Prema kriterijumu Svetske zdravstvene organizacije koji za procenu uzima broj ćelija cijanobakterija po mL u vodi koja se koristi za sport i rekreaciju, voda akumulacije Šumarice pripada srednjem nivou zdravstvenog rizika, pojašnjava Ekomar.

Prisustvo i povećanje brojnosti Cyanobacteria (vrsta Chrysosporum bergii, Aphanizomenon flos-aquae), a posebno prisustvo invazivne cijanobakterije Raphidiopsis raciborskii u akumulaciji Šumarice zahteva posebnu pažnju. Sve cijanobakterije čije je prisustvo zabeleženo potencijlno produkuju cijanotoksine koji mogu da ugroze kako živi svet u vodi (beskičmenjake, ribe), tako i decu i ljude koji koriste te organizme u ishrani, ali i vodu za različite sportsko-rekreativne aktivnosti, stoji u obaveštenju Ekomara.

Udruženje dalje pojašnjava da se cvetanje cijanobakterija javlja u uslovima povećanih koncentracija nitrata i fosfata. U jezeru su koncentracije nitrata povećane. Mesecima se u jezero uliva kanalizaciona voda. Problem kolektora u naselju iznad jezera nije rešen. Očekujemo da Grad, JKP Vodovod i kanalizacija, SD Radnički učine sve da ne dođe do trajnog ugrožavanja ovog vodenog ekosistema. Krajnje je vreme da se shvati da zagađenje mora da se zaustavi i da rešavanje ulivanja kanalizacionih voda u jezero mora da bude prioritet.

Ekomar je uradio analizu na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu po standardima i metodama predviđenim Pravilnikom o parametrima ekološkog i hemijskog statusa površinskih voda i parametrima hemijskog i kvantitativnog statusa podzemnih voda ("Sl. Glasnik RS", br. 74/2011).

Istraživanje je deo projekta "Ekološka slika jezera u Šumaricama" koji je podržan od strane Grada Kragujevca za 2022. godinu.

Foto: Ekomar
Snimak ekrana: SPD Radnički

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html