U Velikom parku ukradeno više sadnica, uništen gradski mobilijar

U Velikom parku ukradeno više sadnica, uništen gradski mobilijar

JKP Šumadija je saopštilo da je tokom prethodnog vikenda ukraden veliki broj sadnica sa cvetnih površina u gornjem delu Velikog parka, kao i sa leve i desne strane na ulazu u park.

Iščupano je 55 komada sezonske rasade cveća - begonije i vinke. Nestalo je 15 mini okruglih hrizantema, 10 komada cinerarije, tri okrugle mini tuje, jedan indijski jorgovan, devet komada hortenzije i 10 komada ukrasnog šiblja, objavilo je JKP.

- I pored nastojanja da prostor u Velikom parku uredimo i oplemenimo kako bismo ga učinili što lepšim i prijatnijim za šetnju i boravak naših sugrađana, već četvrti put se susrećemo sa ovakvim vandalskim činom krađe. Još jednom apelujemo na naše sugrađane da ne uništavaju zelenilo jer time ne samo da narušavaju estetski izgled parka, već čine i materijalnu štetu što spada u kategoriju krivičnog dela, stoji u jučerašnjoj objavi Šumadije.

Istovremeno, Grad Kragujevac saopštava da je preduzeo mere za sprečavanje daljeg uništavanja Kreativnog parka.

Kreativni park će ubuduće biti zatvaran svakog dana u 22 časa, dok će gradska Komunalna milicija pojačati nadzor ovog prostora koji je namenjen za igru, rast i razvoj naših najmlađih sugrađana.

- Radi bezbednosti, u Kreativnom parku će na mestima gde je sada nema, biti postavljena odgovarajuća led rasveta, pored ostalog je rekao Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

On je, nakon pritužbi građana da je deo sprava u potpunosti uništen i neupotrebljiv, obišao park zajedno sa predstavnicima SPD Radnički i Komunalne milicije.

Tokom noći u Kreativno parku se okupljaju društveno neodgovorni pojedinci zbog čega će Komunalna milicija pojačati kontrolu ovog prostora, a da ukoliko uoči maloletna lica pozvaće policiju.

- Ako je reč o maloletnim licima tražićemo građansku odgovornost roditelja, a ukoliko su u pitanju punoletna lica podizaćemo prekršajne i krivične prijave zbog uništavanja javne svojine. Grad Kragujevac investira milionske iznose u izgradnju novih dečijih igrališta i otvorenih terena za male sportove i mi moramo da sprečimo da isto toliko novca izdvajamo za obnovu istih tih igrališta. U narednom periodu Kreativni park će se zatvarati u 22 sata, a kao hitnu meru opredeljeno je pola miliona dinara, kojim će SPD Radnički obnoviti uništeni mobilijar i sprave. Ulažemo pola miliona dinara u nešto što nismo morali. Odgovorili smo na zahtev i poziv roditelja da zaštitimo ono što je već napravljeno jer deca nemaju cenu, poručio je Stevović.

Kreativni park je prema rečima direktora SPD Radnički Bratislava Urakovića imao rekordnu posećenost ove godine.

- Sugrađani u najvećoj meri koriste park na pravi način, ali ima i neodgovornih posetilaca. Do sada smo bili dosta blagi, a vrata parka su bila otvorena i noću. Od večeras krećemo sa zatvaranjem, sutra ćemo instalirati lampe sa senzorima i video nadzor i u kratkom roku sanirati učinjenu štetu na spravama jer moramo da sačuvamo ogromno bogatstvo koje imamo na najlepšoj lokaciji u gradu, ističe Uraković.

U skladu sa Zakonom i zakonskim ovlašćenjima koja se odnosi se na zaštitu gradskog mobilijara i imovine Grada koja se uništava, patrole Komunalne milicije će u cilju sprečavanja i preventivnog delovanja pojačati nadzor nad parkom.

- Ukoliko se zateknu maloletna lica, u skladu sa zakonom, biće pozvani policija i Centar za socijalni rad koji će preduzeti nadležnost iz svojih oblasti, objasnio je Dejan Iskrenović, načelnik Komunalne milicije.

Izvor: Ekologija Kragujevac 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html