Dragi školarci, ne zaboravite užinu

Dragi školarci, ne zaboravite užinu

Veliki broj mojih malih drugara i drugarica krenulo u prvi razred, i nadam se da im je prvi dan u školi bio lep i zanimljiv. Sigurna sam da su im mame spakovale zdravu užinu, ali ne i da su i neki drugi školarci imali dobar i zdrav obrok u školi. Postoje mnoge korisne akcije i inicijative na društvenim mrežama, između ostalog i ona za vraćanje školskih uniformi, ali još nisam videla da je pokrenuta akcija za vraćanje školske užine. Dobra i zdrava školska užina je najbolja prevencija mnogih bolesti i poremećaja kasnije u životu, a kako nemamo organizovane obroke u školama, moramo se sami pobrinuti da se naša deca hrane pravilno.

Od prvog dana škole, pakujte obroke kod kuće i ograničite džeparac. Naravno, ne kažem da im moramo zabraniti sve ono što verovatno većina njihovih drugara jede, ali ako su od malih nogu naviknuti na raznovrsna zdrava jela, vratiće se njima i kada probaju tople sendviče sa majonezom, čips sa aromom šunke i ko zna šta još. Pravite im sendviče od integralnog hleba, sa puterom, šunkom i sirom, kiselomlečne proizvode, domaće poslastice i voće, salate i domaće pite od povrća i sira, šta god vam je zgodno da pripremite i spakujete.

Još nešto je veoma važno - moramo im ličnim primerom pokazati kako bi trebali da se hrane. Nikako pred njima ne govorite i ne pokazujte da nešto ne volite ili ne jedete (ovde mislim na slučajeve izbegavanja karfiola, brokolija, patlidžana, morske ribe...), grickajte koštunjavo voće između glavnih obroka, i nikako nemojte piti voćne sokove i gazirane napitke umesto vode (što je veoma čest slučaj). Šetajte sa decom, vodite ih na sport, pošto ni časovi fizičkog vaspitanja nisu kao što su nekada bili, i neka ponekad i učestvuju u pripremanju hrane... Onda nećete morati da vodite računa o tome šta vaše dete jede dok je u školi, jer ćete znati da će najverovatnije i najčešće izabrati ono što je za njega zdravije.

* * *

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER  

Jasmina M

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html