Omiljene tikvice

Omiljene tikvice

Moj frižider je pun tikvica, i to onih tamno zelenih, pa dok smišljam neke nove recepte za pripremu ukusnih jela sa tikvicama, želim da vas podsetim koliko su zdrave i korisne.

Tikvice pripadaju grupi Cucurbitaceae,u koju ubrajamo i omiljeno letnje "voće", dinju i lubenice. Postoje tikvice raznih boja, oblika i veličina, ali sve pripadnike ove grupe karakteriše veoma glatka kora, visok sadržaj vode i vitamina, a mala energetska vrednost. Da ne zaboravim, i cvetovi ove namirnice se koriste u ishrani, naročito u italijanskoj i francuskoj, i pravi su specijaliteti.

Tikvice imaju malu energetsku vrednost, samo 16kcal na 100g namirnice. Mala energetska vrednost i odlična zasićujuća moć, čine je idealnom namirnicom u dijetoterapiji. Bogata je vlaknima, ali da bi se unelo što više vlakana, najbolje je jesti ih sa korom kad god je to moguće.

Sve sorte tikvice, a naročito one zlatno žute, sadrže značajnu količinu luteina i zeaksantina. Ovi liposolubilni pigmenti pripadaju grupi karotenoida koji štite organizam od štenih uticaja slobodnih radikala, a naročito su značajni za zaštitu kože i vida.

Zelena sorta tikvica, koju često zovemo zukini, bogata je folatima koji su veoma važni sa sintezu DNK. Folati su veoma važni za pravilan razvoj neuralne tube fetusa, pa ako planirate trudnoću, ili ste je upravo potvrdili, obavezno uvrstite i tikvice u vaš jelovnik.

Takođe, tikvice su odličan izvor kalijuma, veoma važnog intracelularnog elektrolita. Kalijum je, kao što smo već pominjali, veoma važan u regulaciji krvnog pritiska, pa je ova namirnica odlična i za hipertoničare.

Tikvice su dobar izvor vitamina C, tako da 100g ove namirnice može podmiriti skoro tećinu dnevnih potreba za ovim vitaminom. Osim ovog važnog antioksidansa, tikvice sadrže i druge vitamine: vitamin A, tiamin, piridoksin i riboflavin.

Tikvice se zaista mogu koristiti na razne načine i u mnogim jelima. Od njih možete praviti kombinovana jela, salate, pa čak i slatke pite i kolače. Dostupna je i zimi, a pošto je i korisna i ukusna, predlažem da je koristite što češće možete. Ako imate neke zanimjive recepte sa tikvicama, volela bih da mi ih pošaljete, pa da i njih dodamo u našu arhivu zdravijih recepata.

tikvice

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER  

Jasmina M

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html