Ortoreksija - opsesivno razmišljanje o ’pravoj’ hrani

Ortoreksija - opsesivno razmišljanje o ’pravoj’ hrani

Kako je sve više pokreta i tipova ishrane zbog kojih ljudi izbacuju čitave grupe namirnice iz ishrane, vreme je da pomenemo i ortoreksiju. Ortorexia nervosa, dobila je ime od grčke reči orto, što znači pravi, ispravan a prvi ju je opisao doktor Stiven Bratman još 1997. godine nakon što je i sam počeo opsesivno da razmišlja o "pravoj" hrani.

Nije lako razlikovati "pravilnu" ishranu i dobre navike od ortoreksije ali se može reći, ukoliko hrana i ishrana nekoj osobi izaziva nelagodnost i stres, da bi ta osoba mogla imati ortoteksiju. Ovakve osobe mogu lako pasti u očajanje ako pojedu malo hleba od belog pšeničnog brašna, sa nestrpljenjem čekaju svoj sledeći obrok od kelja i kinoe, i uglavnom jedu sami kod kuće, dok u društvu uglavnom piju samo vodu.

Iako ortoreksija još uvek nije i zvanično priznata kao poremećaj ishrane, o njoj se sve više govori i istražuje, i smatra se da oko 1% stanovništva pati od ovog poremećaja. Eventualno postojanje ovog poremećaja može se proveriti pomoću Bratmanovog testa, ili ORTO-15 testa. Oba testa se sastoje od pitanja u vezi ishrane i hrane. Psiholozi i psihijatri još uvek nisu sigurni u koju vrstu poremećaja ortoreksiju treba svrstati jer se zaista značajno razlikuje od anoreksije ili bulimije. Navode da motiv hranjenja u ovom slučaju nije gubitak telesne mase, već osećaj superiornosti, savršenstva, pravilnog i zdravog života. Čak je i sam Bratman 2010. godine izjavio da ortoreksija po malo liči na opsesvino kompulsivni poremećaj sa elementima anoreksije. Naravno, ovaj poremećaj je neophodno dodatno istražiti i proučiti kako bi se poremećaji ishrane lakše prepoznali i razgraničili, i samim tim lakše lečili.

Ispitivanja među zdravstvenim radnicima u kojima su korišćeni Bratmanom i ORTO-15 testovi, pokazali su da veliki broj zdravstvenih radnika (lekara, dijetetičara, nutricionista) ima ovaj poremećaj. Ukoliko ste od onih koji određene namirnice ili grupe namirnica ne koriste, ukoliko pažljivo čitate deklaracije i birate industrijske proizvode prema sastojcima, ako izbegavate goitrogene, proste šećere, lecitin, lako se može desiti da i vama neko uspostavi ovu dijagnozu. Ipak, kao što rekoh, ovaj poremećaj mora dodatno da se istraži, jer zaista ne prihvatam da se osoba koja izbegava neke industrijske proizvode, i preferira sveže ili organsko povrće i voće, naziva ortoreksičnom.

orto 15

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER  

Jasmina M

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html