Pitajte nutricionistu, ali zaista

Pitajte nutricionistu, ali zaista

Slušajući ljude, a i prateći mnoge portale, forume, blogove, primetila sam da su mnogi "sami svoji majstori" kada je dijetoterapija u pitanju, i da se retko ko i zaista obraća nutricionistima i dijetetičarima. Kada ih pitate zašto, odgovor je sličan: "Ma, nemaju pojma", postavljaju se kao da, zahvaljujući internetu, znaju mnogo više o dijetetici i nutricionizmu, biohemiji, anatomiji i fiziologiji...

Neću da ulazim u to zašto su kolege navukle gnev na sebe, ali želim da znate da ne možete baš uvek sami da postavite sebi dijagnozu, i sami nađete rešenje. Još nešto, to što je neko pročitao nešto članaka na internetu, par knjiga nekih velnes gurua, ne čini ga nutricionistom i ne znači da se zaista i razume u ishranu.

Ako ste se obratili nutricionisti za pomoć, ne očekujte da će vam preporučiti neku supernamirnicu kao rešenje svih problema. Nećete dobiti ni magični suplement, ili šaku suplenemata koji su vam "neophodni" za gubitak telesne mase, pročišćenje jetre ili ko zna šta već (mada negde i hoćete). Nećemo vam strogo isključiti iz ishrane 5, 10, 50 namirnica koje vam navodno narušavaju zdravlje i gomilaju masne naslage (osim gde je to zaista neophodno), niti ćemo tvrditi da je Atkinsonova, LC, LCHF, bezlutenska, horno, ili koja god dijeta, najbolja i obavezna do kraja života.

Nema prečica do zdravlja. Nema namirnica koje baš nikada ne smete pojesti i koje će vam uništiti zdravlje posle jednog zalogaja. Nije moguće rešiti zdravstvene ili estetske probleme izbacivanjem namirnica ili grupe namirnica - i tačka. Ne postoji dijeta koja odgovara svima, ili čak svim ljudima sa određenom krvnom grupom!

Ono što možemo da uradimo za vas, pre svega, jeste da utvrdimo šta je vaš problem, da vam na osnovu tog problema, u saradnji sa vama, odredimo najbolji plan za promenu navika, dijetoterapiju, i naučimo vas da od isplaniranog retko odstupate. Znam da nije ohrabrujuće čuti da vam ananas neće istopiti naslage sa stuka, da ispijanje vode sa limunom neće ubrzati mršavljenje i da vam nije baš sav šećer smrtni neprijatelj, ali morate biti strpljivi i imati poverenja u nas.

Pitati sve što vas zanima, i ne obraćati pažnju na tekstove u novinama ili blogovima koji vas često mogu dovesti u zabludu. Možda vam se ne smeškamo sa rafova nudeći vam neke supernamirnice, ne iskačemo na društvenim mrežama sa raskrinkavanjem farmaceutske i prehrambene industrije i ne optužujemo mleko ili gluten za sve zdravstvene probleme. Nismo uvek ni tako nasmejani i lepi kao mnogi na slikama sa raznih blogova, ali ima nas koji ćemo se potruditi da vaše navike promenimo trajno, da vas naučimo da kuvate ukusno i zdravo.

dietitians 

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER  

Jasmina M

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html