Problemi ishrane sportista i rekreativaca

Problemi ishrane sportista i rekreativaca

Ishrana sportista i rekreativaca nije adekvatno pokrivena. Mladi koji žele da se ozbiljnije bave sportom ili makar rekreativno, često nisu sigurni kako da se hrane. Sve učestalija slika je da mršav mladić ili devojka ode u teretanu u nadi da se pravilno ugoji, dobije na mišićnoj masi, ali nailazi na prvi problem - ishrane! Tada dobije razne poluinformacije od svakoga, traži po internetu i tako dobija sugestije da treba da koristi suplemente – drugi problem!

Da li su mladima koji se bave sportom zaista potrebni suplementi? Ili još ozbiljnije, da li su osobama koje se povremeno bave sportom potrebni suplementi?

Svi koji su u nedoumici treba da se jave lekarima sportske medicine, dijetoterapeutu i nakon toga da se izradom plana ishrane pozabavi nutricionista dijetetičar. Ishrana sportista je strogo individualna i zaisi od sporta kojim se neko bavi.

Plan ishrane uključuje i adekvatnu hidraciju i rehidraciju. Ako su treninzi učestali, u tom slučaju mogu da se uključe određeni dodaci ishrani i to strogo uz konsultaciju lekara. Česti treninzi nekad ne ostavljaju vremena za konzumiranje obeda kojima bi se nadoknadio gubitak nutrijenasa u organizmu. Lekar odlučuje da se uvedu suplementi, opet u odgovarajućoj dozi prema polu, uzrastu, sportu...

Priroda je tu da nam pruži najbolje. Bolje je nekada konzumirati namirnice koje su najbolji izvor određenih nutrijenasa nego koristiti veštačke izvore i opteretiti pojedine organe bez potreba.

Pozivamo aktivne sportiste i rekreativce da iskoriste kontakt formu portala PPNS i jave nam svoj stav o ishrani i prenesu iskustva, kao i da postave pitanje ukoliko imaju neke nedoumice.

Marija Prčić 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html