Rogač - ako niste, probajte što pre

Rogač - ako niste, probajte što pre

Moj omiljeni dodatak ovsenoj kaši je rogač, i to uglavnom zbog divne arome. Naravno, rogač ne dodajem samo zbog arome, već i zbog mnogo korisnih sastojaka koje ova biljka ima. Koliko je ova biljka korisna znalo se od davnina, rogač je korišćen u ishrani i lečenju, pa čak i u procesu balsamovanja u starom Egiptu. Rogač je samoniklo drvo koje potiče sa Mediterana, ali se danas gaji i koristi svuda u svetu. Spada u mahunarke, raste u suvim i toplim predelima i veoma je otporan. Ima specifičan miris i blago sladak ukus, pa se često koristi kao zamena za čokoladu u mnogim poslasticama.

  • Bogat je biljnim vlaknima i ima 222kcal u 100g namirnice. Uglavnom se u koristi mleven i u manjoj količini, ali je svakako odličan izvor vlakana i hranljivih materija.
  • Pored toga što sadrži vlakna, sadrži i tanine, pa je odličan za regulisanje stomačnih tegoba.
  • Rogač sadrži galnu kiselinu koja ima antialergijska, antiseptična i antibakterijska dejstva. Kako je rogač bogat i vitaminima, naročito vitaminom E, pruža odličnu zaštitu organizmu od mnogih infekcija, pa je dobro koristiti ga tokom zimskim meseci.
  • Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, naročito nerastvornih, rogač može pomoći i u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Takođe, pomaže i u regulisanju nivoa šećeri u krvi.
  • Rogač je bogat mineralima, naročito kalcijumom, a sadrži i gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen.
  • Od vitamina, pored vitamina E, sadrži i tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 i, folnu kiselinu.

Rogač nam je dostupan tokom cele godine, i može se kupiti u većim marketima ili prodavnicama zdrave hrane. Uvek kupujte rogač u pakovanjima sa čitkom deklaracijom i čuvajte ga na suvom mestu. Može se koristiti na razne načine (mahuna, semenka, brašno) ali se najčešće u vidu brašna, dodaje mnogim poslasticama. Ako ga do sada niste koristili u ishrani, probajte što pre i sigurna sam da će vam se svideti. U mnogim receptima vam može zameniti kakao, čokoladu, orah, i kada budete osetili divnu aromu koju ima, nećete se pokajati što ste ga probali.

rogac

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER  

Jasmina M

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html