Upotreba čaja

Upotreba čaja

Pre koje reči o upotrebi čajeva, naglašavam da je voda pravi i najidealniji napitak potreban čoveku. Preporuka je da se kozumira litar do dva dnevno. Iako je najidealnija, sa konzumiranjem ne treba ići u krajnost.

Nakon vode, napitak za preporuku je - čaj. Svakako je bolje izabrati čaj bez dodatka šećera, nego industrijski sok. Bolje je piti voćne čajeve, imaju manji sadržaj supstanci koje razdražljivo deluju na nervi sistem - poput kofeina. U toku dana treba napraviti balans vode, ceđenih sokova, šejkova i eventualno dve manje šolje kafe.

Čajevi imaju potentne fitonutrijente i zato treba biti oprezan sa raznm mešavanima. Kada pripremamo čajeve moramo detaljno da pratimo uputstvo. Idealna je kupovina čaja u biljnoj apoteci, gde vam farmaceut ili fitoterapeut može stručno da objasni pripremu. Ako se pogrešno pripremi čaj može da izgubi očekivani efekat na zdravlje, pa ne treba zanemariti pripremu.

Trudnice, na primer, treba da vode računa o upotrebi i kombinaciji čajeva. Ko će bolje posavetovati trudnicu, dojilju, pacijnta - od farmaceuta. Postoje osobe koje su dobro edukovane, ali svakako ne treba da se mešaju u tuđu struku. Treba znati da su moguće interakcije između lekova i čaja, što negativno utiče na organizam. Stoga, pozivam na oprez pri kupovini čajeva u rinfuzu jer mogu da budu kontaminirani.

U našoj sredini, pri biranju čaja posebno treba obratiti pažnju na cenu. Na žalost, jeftini čajevi su uglavnom samo otpad u toj proizvodnji - "prah". Zato pri izboru koristite savete stručnjaka.

* * *

Za posetioce portala PPNS: do sledeće objave, ukoliko vam je potreban savet za ishranu - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS. Poslaćemo vam odgovor u što kraćem roku.

Foto: geohappylife.com
Marija Prčić FB STRANA  

Marija P


APEL: ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOSTPPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html