Zimnica - zašto i kako je pripremati

Zimnica - zašto i kako je pripremati

Svrha zimnice je da tokom zimskih meseci unosimo vitamine, minerale i biljna vlakna jer je izbor sezonskog voća i povrća ograničen. Zimnicu pravimo kako ne bismo bili u deficit sa hranljivim materijama, stoga konzervišemo biljne namirnice.

Najbolji izbor konzervansa je svakako prirodan i to:

  • so,
  • šećer,
  • domaće jabukovo ili vinsko sirće, 
  • razni biljni začini,
  • med...

Sam postupak obrade namirnica je izuzetno važan. Ako odaberemo pravi način sačuvaćemo nutritivne sastojke u namirnicama. Pošto je reč o biljnim namirnicama čiji su vitamini, minerali, kao i fitonutijenti, labilni na visoke temperature moramo pažljivo odabrati postupak obrade namirnice. Preporuke su kratko blanširanje, pa konzerviranje ili čak i sveža namirnica, samo nalivena odgovarajućim konzervansom i vodom. Kiseli kupus je najbolji primer prave zimnice.

Voće je poželjnije za sušenje nego ukuvavanje i pravljanje slatka ili džema. Ali, ako imate mališane njima je potrebna određena energija iz šećera. Stoga je zdravija varijanta da napravite u domu džem ili slatko, uz minimalan dodatak šećera, nego da kupujete namirnice sa industrijski dodatim konzervansima.

Ako je neko iz porodice alergičan na konzervanse najbolji izbor je da zaledite namirnice koje volite. Zamrzavanje je odličan postupak konzerviranja. Kako bismo sve dragocene materije sačuvali, potrebno je da bude trenutno zamrzavanje, tj. u najkraćem vremenskom roku, da se ćelije ne bi oštetile.

Ne zaboravite da tokom pripreme voća i povrća koje obrađujete vodite računa o eliminaciji pesticide. Najčešća mesta nakupljanja su oko korena, semena, peteljiki. Preporučuje se potapanje u mlakoj vodi, pranje sodom bikarbonom, trljanje četkom.

Obradovali biste nas ako sa nama podelite recepte za omiljenu zimnicu, pa se nadamo da ćete nam ih poslati.

* * *

Za posetioce portala PPNS: do sledeće objave, ukoliko vam je potreban savet za ishranu - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS. Poslaćemo vam odgovor u što kraćem roku.

Foto: futoskikupus.com, savjetnica.com
Marija Prčić FB STRANA  

Marija P


APEL: ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOSTPPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html