Štenećak

Štenećak

Kada sam pisao prvi put o vakcinaciji, bilo je reči o vakcini koju nazivaju "vakcinom protiv štenećaka", a ona, u pravom značenju, štiti organizam pored štenećaka i od još nekih opasnih bolesti za pse, ali ove bolesti se ne prenose na čoveka (nisu zoonoze).

Štenećak je virusna, veoma zarazna bolest pasa, koja je naročito pogubna ako je kombinovana sa sekundarnom bakterijskom infekcijom. Uzročnik je virus, koji pripada familiji Paramyxovirusa, koji ispoljava naročiti afinitet prema endotelu krvnih sudova i mezenhimskim ćelijama. Naročito su osetljivi štenci uzrasta od tri do 12 meseci, ali oboljevaju i stariji, pogotovu oni slabijeg prirodnog imuniteta i oni koji prethodno nisu bili vakcinisani.

Ulazna vrata infekcije predstavlja sluzokoža gornjih disajnih puteva i digestivnog trakta. Virus se prvo razmnožava u tkivu limfnih čvorova, a zatim odlazi u krvotok. Iz obolelog organizma, virus se dalje širi iskašljavanjem, iscetkom iz nosa, odnosno očiju i slinom. U zavisnosti od faze infekcije, virus može da se izlučuje i urinom i izmetom. Mačke ne mogu da obole prirodnim putem i samim tim ne mogu da prenose virus na pse.

Ukoliko je bolest praćena i sekundarnom bakterijskom infekcijom, što je česta pojava jer je oslabljen imunitet dejstvom primarne virusne infekcije, mortalitet (uginuće) može da ide i do 80 odsto.

Ukoliko psi prežive, uz adekvatnu terapiju i puno sreće, posle preležane bolesti mogu da ostanu trajne posledice u vidu tikova, pareza (grčeva), poremećaja vida, sluha i njuha. To je od naročitog značaja za službene i radne pse koji se isključuju iz upotrebe (lovački, psi čuvari, psi za posebne potrebe...)

Inkubacija traje od tri do sedam dana, nakon čega nastaje povišenje temperature u dve faze:

  • prva faza traje dan-dva i ona je posledica razmnožavanja virusa u krvotoku (temperatura je 41oC), a zatim se smiri, opet za dan ili dva, pred drugu fazu
  • druga faza podrazumeva temperaturu različite visine i drugačije traje od slučaja do slučaja

Vrlo često se u ovom stadijumu dešavaju uginuća i to je tzv. perakutni tok. Češći je akutni tok, kada obolela životinja izlučuje sluzav iscedak iz nosa i očiju, apatična je, cvili, sa temperaturom i preko 41oC, povraća, kašlje, ima proliv...

O daljem toku bolesti, više reči sledećeg vikenda.

Do druge objave u 2015. godini, ako vas interesuje bilo šta o štenećaku ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

SREĆNI VAM PRAZNICI!

DVM Miki Bojović
Foto: petfinder.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html