GMO - pojašnjenje oznaka kog hibrida kukuruza (SAD)

GMO - pojašnjenje oznaka kog hibrida kukuruza (SAD)

Dosta se u poslednje vreme spominju GMO organizmi. U našem slučaju to se vezuje za gajenje biljnih vrsta koje u sebi imaju unet gen neke druge vrste (pr. gen bakterije) koji pruža tolerantnost ili otpornost na herbicid ili štetočinu.

Neophodno je da predstavimo šta sve "nose" semena kukuruza iz biotehnološkog carstva. To je samo jedan mali deo nama najpoznatiji iz priča i članaka. Potrudili smo se da ih predstavimo jasnim razumljivim jezikom kako je to uradila i kompanija BIRD Hybrids, Ohajo, SAD - u svom katalogu koji smo doneli 2008. iz SAD. Ima malih dopuna koje su se javile u prethodnom periodu.

Primer jedne inovacije iz ove oblasti je: Agrisure Artesian Tehnologija, Syngenta US - zaštita kukuruza od suše tokom cele godine dajući kukuruzu mogućnost da proizvede više. Rezultati kažu da su u ekstremnoj suši ovi hibridi dali za 48.4% veći prinos od drugih hibrida. Ovo je novost iz 2012 godine.

Upoznajmo se sa osnovama koje se nalaze u ovom dokumentu.

Bogdan Garalejić, savetodavac-saradnik, PSS Institut TAMIŠ Pančevo
Izvor: polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs
Фото: gmo-awareness.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html