BiH: Dve trećine uzoraka hrane GMO

BiH: Dve trećine uzoraka hrane GMO

Sarajevo - Od stotinak uzoraka hrane za ljude i životinje u BiH, koji su ispitivani na prisustvo genetski modifikovanih organizama (GMO), čak 67 je bilo pozitivno.

Ovo su pokazale laboratorijske analize Instituta za inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu.

Uzorci su uzeti u trgovinskim centrima i fabrikama hrane za životinje u 17 gradova širom BiH, od kojih je 72 bilo uvoznog porekla a 28 domaćeg, navodi se u izveštaju, koji je Agencija za bezbednost hrane BiH pripremila na osnovu laboratorijske analize Instituta, prenosi Indikator.ba.

Testirani su mesni proizvodi sa sastojcima na bazi soje, kukuruzne pahuljice, mešane žitarice, pekarski proizvodi koji sadrže kukuruz, među kojima su razne vrste keksa i grickalica, kao i hrana za životinje na bazi soje i kukuruza.

"Od ukupno 45 analiziranih uzoraka hrane za ljudsku upotrebu, 26 uzoraka je pozitivno, odnosno utvrđeno je prisustvo GMO, dok je 19 uzoraka negativno. Od 48 analiziranih uzoraka hrane za životinje 41 je pozitivan, dok je sedam negativno", navodi se u izveštaju.

S druge strane, u Inspektoratu RS, koji je učestvovao u celom procesu praćenja prisustva GMO u hrani, tvrde kako potrošači nemaju razloga za strah, jer su dodatne analize pokazale kako na tržištu nema proizvoda pozitivnih na GMO.

Na osnovu procenjenog rizika, Republička inspekcija je pripremila uzorke kukuruzne krupice i brašna, kukuruznih pahuljica, keksa, grickalica i smokija.

Uzeta su 23 uzorka koja su dostavljena na analizu referentnoj laboratoriji Evropske unije u Italiji, koja je nakon izvršenih analiza utvrdila da su svi uzorci bili uredni, odnosno da nije utvrđeno prisustvo genetičkih modifikacija, poručuju iz Inspektorata.

Isti izvor podseća da je prema važećoj zakonskoj regulativi, u BiH, uvoz, upotreba i proizvodnja GMO proizvoda zabranjeni, osim u posebnim slučajevima, uz prethodnu saglasnost nadležnog ministarstva i rigorozna ograničenja.

GMO je organizam (osim ljudskog) u kojem je genetički materijal izmenjen na način koji se ne može postići prirodnim razmnožavanjem ili prirodnom rekombinacijom.

Izvor: Tanjug

PPNS/O GMO/VIDEO: AGENCIJA ZA BEZBEDNOST HRANE BIH POKUŠALA DA SAKRIJE IZVEŠTAJ O GMO (RTRS, PEČAT)

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)  


MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • zare
    30.12.2014

    Uvoznike i dustributre kao ikontrolu uvoza pohapsiti i krivicno goniti,a svakako ih imenovati kako bi bili poznati narodu.

Dodaj komentar

Facebook komentari