Duma dozvolila strožije zakone o obeležavanju GMO proizvoda

Duma dozvolila strožije zakone o obeležavanju GMO proizvoda

U Ruskoj Dumi je završeno prvo čitanje predloga zakona koji uvodi takse za poslove koji se bave prodajom proizvoda koji sadrže GMO, a koji ne sadrže upozorenja za potrošače na pakovanjima.

Predlog je prošao prvo čitanje 5. novembra i sadrži skup amandmana o Administrativnom kodu koji uvodi odgovornost zbog nedostatka odgovarajućeg obeležavanja prehrambenih proizvoda koji sadrže GM materijal ili koji su napravljeni upotrebom genetički modifikovanih organizama.

Kada ovaj predlog zakona bude usvojen, proizvođači koji ne obeleže pravilno, ili obezbede netačne informacije, biće kažnjeni iznosom od 20.000 do 150.000 rublji (444-3.333 američkih dolara). Zakonodavci takođe imaju pravo da zaplene otkrivene zalihe. Ovaj predlog zakona takođe daje prava agenciji za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor da preuzme odgovornost u praćenju situacije i kažnjava prekršioce.

Trenutni Ruski zakon je na snazi od 2007. godine i zahteva jasno vidljive naznake za sva dobra koja sadrže 0.9% GMO od ukupne mase, ali nisu definisane kazne za one koji se ne pridržavaju pravila. Ne postoje ograničenja prometa ili prozvodnje prehrambenih artikala koji sadrže GMO.

Sudeći po zvaničnoj statistici, udeo GMO u Ruskoj prehrambenoj industriji je pao sa 12% na samo 0.01% u poslednjih deset godina. Trenutno postoji samo 57 registrovanih prehrambenih proizvoda u državi koji sadrže GMO.

Komentarišući predlog zakona, zamenik predsedavajućeg u Agrarnom komitetu Dume Nadežda Školkina je izjavila da je potpuna zabrana za GM proizvode u Rusiji nemoguća, jer će biti kontradiktorna sa pravilima Svetske trgovinske organizacije.

U februaru ove godine, premijer Dmitri Medvedev je održao sednicu Vlade posvećenu problemu o kome, kako kaže, Rusija mora da sprovede sopstvena istraživanja. To će biti osnova za odnos prema GMO koja će obezbediti vlastima stručne informacije i dozvoliti dalje zakonodavne mere i izvršne odluke.

Medvedev je takođe upozorio da nije dobro sagledavanje GMO proizvoda kao "totalnog zla", ali je rekao da vlada ne podržava njihovu upotrebu u prehrambenoj industriji.

Prevod: Bogdan Cekić
Izvor: rt.com

PPNS/O GMO/DOKUMENTI/STRANI IZVORI:
GMO-SLOBODNI REGIONI U NEMAČKOJ

(izvod)

Savezna služba za zaštitu potrošača i sigurnost životnih namirnica

Zakonom o genetskom inženjeringu je osnovana Savezna služba za zaštitu potrošača i sigurnost životnih namirnica (u daljem tekstu BVL, Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit), čiji je jedan od osnovnih zadataka davanje dozvola za različite primene GMO


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO od 31. maja 2014. godine ima novu, trajnu adresu. Ubuduće, aktuelnosti o GMO pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)    

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari