EU ipak sprema plan za zabranu GMO

EU ipak sprema plan za zabranu GMO

Brisel - EU je počela da radi na propisu koji bi omogućio nekim članicama da zabrane uvoz genetski modifikovanih useva čak i ako ih odobri Unija za bezbednost hrane.

Članice EU su nedavno dobile takvu mogućnost kada je reč o uzgajanju genetski modifikovanih useva.

Današnji predlog Evropske komsije ide na razmatranje u Evropski parlament, a o tome će dalje raspravljati i zemlje-članice.

Evropski komesar za bezbednost hrane Vitenis Andriukaitis rekao je da će "države-članice dobiti veće pravo pri upotrebi genetski modifikovanih organizama koji su odobreni u EU, u hrani i ishrani na svojim teritorijama".

Izvor: Beta 

* * *

EK PREDLOŽILA ZAKON O SPREČAVANJU UVOZA GMO USEVA

Evropska komisija predložila je danas novi zakon koji će omogućiti pojedinačnim članicama Evropske unije da same ograniče ili zabrane uvoz genetski modifikovanih useva, čak i ako EU bude odobrila njihovo korišćenje.

Najnoviji predlog bi, kako ocenjuje Rojters, mogao da uznemiri trgovinske partnere Unije, posebno Sjedinjene Američke Države, koje žele da Evropa u potpunosti otvori svoja vrata za američke GMO useve u okviru planiranog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i SAD, prenosi agencija Rojters.

Osim toga, ovaj predlog Komisije je naišao i na kritike grupa za zaštitu životne sredine, koje strahuju da će najnoviji propisi zapravo dozvoliti priliv GMO useva.

Komisija je, takođe, saopštila da će članice koje ne budu želele GMO useve biti u obavezi da obrazlože takvu odluku. Mišljenja u pogledu uzgoja GMO useva u Evropi su podeljena, pa tako, dok Britanija snažno podržava njihov uzgoj, Francuska je među članicama koje se tome strogo protive.

Jedine evropske države u kojima se trenutno gaje GMO usevi su Španija i Portugalija, gde se uzgaja kukuruz američke kompanije Monsanto "MON810".

Izvor: Tanjug

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html