Hrvatske vlasti o otkrivenom GMO u uzorcima hrane od pirinča

Hrvatske vlasti o otkrivenom GMO u uzorcima hrane od pirinča

ZAGREB - U tri uzorka hrane poreklom od pirinča, prošle godine je uočena prisustvo GMO, a uvozniku je naređeno da te proizvode povuče sa tržišta, da ih spali ili vrati u zemlju porekla - što je i učinjeno, odgovorilo je Ministarstvo zdravlja saborskoj poslanici Mireli Holi. Ona je, naime, poslaničkim pitanjem iskazala interes za to što su pokazale dosadašnje kontrole u smislu detekcije GMO na hrvatskim policama, koliko je otkriveno proizvoda koji sadrže GMO i koji su to proizvodi, koliko se često rade kontrole i po kojim kriterijumima.

Od 312 uzoraka hrane, koliko ih je u 2013. uzorkovalo samo Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, njih 289 bilo je negativno, a 23 pozitivno na GMO. U 20 uzoraka GMO je bio prisutan do praga slučajne tehnološke kontaminacije, odnosno do 0,9 posto, a u tri uzorka hrane poreklom od pirinča uočena je prisustvo GMO.

Kontaktiran je uvoznik sporne hrane, kojem je "usmenim rešenjem" sanitarni inspektor naredio da hranu povuče sa tržišta i neškodljivo uništi, što je i učinjeno. No, s obzirom da se radilo o hrani uvezenoj u junu 2012. godine na "celom tržištu Hrvatske pronađene su minorne količine sumnjivih rižinih proizvoda, u količinama 3,5-5 kilograma", dobavljača iz Tajlanda i Italije, navodi Ministarstvo.

Ističe i kako je na zahtev uvoznika napravljeno ponovno uzorkovanje u kojem je samo jedan od navedena tri uzorka bio pozitivan. Predmetni postupak vodio se pre ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula 2013. godine, napominje Ministarstvo koje ne navodi ime hrane niti njena uvoznika.

Ministarstvo je poslanicu Holi izvestilo i o nalazima dve laboratorije ovlašćene za ispitivanje, kontrolu i praćenje GMO. Laboratorija za GMO Odseka za kvantifikaciju GMO i procenu rizika HZJZ lani je analizirao 424 uzorka hrane za ljude i za životinje. Njih 344 bila su negativna, 62 pozitivna, ali ispod praga od 0,9 posto, dok je 18 uzoraka bilo iznad tog praga. Koji su to uzorci, Ministarstvo nije specifikovalo.

Osječka Laboratorija za ispitivanje semena Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo primila je 95 uzoraka semena, hrane i hrane za životinje na kojima je odrađeno 391 analiza. Samo u jednom uzorku, sojinoj sačmi, utvrđen je sadržaj soje "GTS 40-3-2" u udelu većem od deset posto, piše Ministarstvo.

Rezultati službenih kontrola, kažu, ukazuju na tendenciju rasta broja pozitivnih uzoraka, što je u skladu sa povećanjem površina pod genetski modifikovanim kulturama na svetskom nivou, dok je ukupan udeo pozitivnih uzoraka ispod svetskog proseka, što sugeriše da je hrvatski sistem službene kontrole GMO efikasan.

Ministarstvo ističe i da nijedan uzorak analiziranog semena nije bio pozitivan, što upućuje da su hrvatska životna sredina i tržište semena još uvek oslobođeni prisustva genetski modifikovanih kultura.

Izvor: SEEbiz


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO od 31. maja 2014. godine ima novu, trajnu adresu. Ubuduće, aktuelnosti o GMO pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html