GMO - crni dani za Evropsku uniju

GMO - crni dani za Evropsku uniju

Birokratija Evropske unije koja je omogućila da se GM kukuruz ubuduće seje i u zemljama koje pripadaju toj zajednici izazvala je šok i nevericu kod boraca protiv te vrste hrane u Srbiji.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta i jedan od najžešćih boraca protiv GM hrane dr Miladin Ševarlić kaže da je razočaran.

- Ovo su ne samo crni dani za demokratiju Evropske unije, nego i za celo čovečanstvo. Šokiran sam i dobro ću razmisliti da li ću u budućnosti podržavati procese vezane za evropske integracije. Dosada je EU odolevala prodoru te vrste hrane - kaže za "Vesti" Ševarlić.

Naš sagovornik, koji je i predsednik Društva agroekonomsita Srbije, podseća da se više od 100 gradova u Srbiji izjasnilo protiv ovakve hrane.

- U svetu je korišćeno 30 modela GM, a dominantni su kukuruz, soja, uljana repica, krompir i pirinač, koji su uništili više od 40.000 autohtonih sorti i hibrida dobijenih putem selekcije, i nekoliko miliona jedinki neagrarnih biljnih vrsta - navodi Ševarlić.

On kaže da postoje i dokazi da su u fetusu i mleku majki dojilja nalaze recidivi ukoliko su konzumirale ovu vrstu hrane, a GM hrana nije razgradiva u crevnom traktu životinja.

To su, navodi Ševarlić, krunski razlozi zbog čega ne treba dozvoliti ulazak ove vrste hrane u Srbiju.

- Nažalost, moćne američke kompanije još jednom su demonstrirale svoju moć kada su uspele da izdejstvuju gajenje GM kukuruza u EU, iako nije sigurno da će se to dogoditi zbog komplikovane procedure - kaže Ševarlić.
 

Vesti onlajn

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html