Nismo dovoljno zaštićeni od GM hrane

Nismo dovoljno zaštićeni od GM hrane

Iako imamo zakon koji zabranjuje uzgoj, promet i preradu GMO biljaka u mnogim slučajevima naši potrošači ne mogu biti sigurni da jedu ispravnu hranu


Potrošači brze hrane u Srbiji nisu adekvatno zaštićeni, jer su ostali uskraćeni za informaciju da li proizvodi koje kupuju mogu biti i od stoke hranjene GM sojom, kaže za „Politiku” dr Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta. Prema njegovom mišljenju, pitanje je i da li su sankcije koje su propisane zakonom i podzakonskim aktima adekvatne i na koji način ćemo se u budućnosti braniti od ovog i sličnih primera.

– Ako smo u prethodnih godinu dana imali slučajeve da se deci prodaju proizvodi

sa prelepljenim deklaracijama i isteklim rokom trajanja ili ako se u blizini škola prodaju pljeskavice od crkotina, onda ne treba da čudi što velike kompanije pokušavaju da iskoriste takvo tržište za ostvarivanje profita. Drugo, trebalo bi postaviti pitanje zbog čega jedan deo proizvedene hrane ne bude iz domaćih izvora. Ako „Mekdonalds” u Nemačkoj ima ugovor sa hiljadama farmera, koji proizvode za njega sirovine za nemačke potrošače u tom lancu, zašto posle ovoliko godina poslovanja u Srbiji takva praksa nije primenjena i kod nas. Zašto proizvođači u Srbiji ne tove piliće i junad za ovu kompaniju pod njihovim monitoringom i za njihove potrebe, posebno imajući u vidu da je naša zemlja jedan od najvećih izvoznika soje koja nije genetički modifikovana u Evropi, kaže Ševarlić.

On naglašava da ostaje i otvoreno pitanje za one koji su doneli zakon kako tumače odredbu po kojoj je kod nas zabranjen, uzgoj, promet i prerada GMO i proizvoda od GMO. Da li je pileće meso koje je hranjeno sojinom sačmom od GM soje proizvod od GMO ili nije? To je važno pitanje na koje neko mora da odgovori.

Lanac brze hrane našao se, inače, u ovoj priči pošto je nedavno objavljeno da ta kompanija u Srbiji već tri meseca prodaje proizvode od piletine koja je hranjena genetski modifikovanom sojom. „Mekdonalds” je naveo kako od „od marta 2014. godine dobavljači živine neće biti u mogućnosti da sa sigurnošću potvrde da se u ishrani živine neće pojaviti u tragovima GM soja, i kako većina mesa koje se prodaje u njihovim restoranima stiže iz EU”.

– Vrlo je simptomatično objašnjenje ove multinacionalne kompanije da pileće meso uvoze iz Mađarske koja je promenila ustav i to iz dva razloga – jedan je zbog zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, a drugi zabrana zbog GMO.

Predstavnici „Mekdonalds” kompanije tvrde da u svojim restoranima u Evropi ne koriste genetički modifikovane sirovine u hrani i da se to odnosi i na Srbiju.

U Srbiji se, navodi se u saopštenju kompanije, koriste isključivo proizvodi i sastojci koji zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta i bezbednosti, i u skladu su sa relevantnim zakonima u Republici Srbiji.

– Piletina koja se služi u „Mekdonaldsovim” restoranima uvozi se iz Mađarske, dok se za ishranu živine koristi soja. U hrani za živinu se u tragovima može pronaći genetički modifikovana soja, jer proizvođači u svetu ne mogu da garantuju da nije došlo do njenog minimalnog mešanja sa nemodifikovanom sojom, navodi kompanija u saopštenju, i dodaje da prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ta hrana za živinu nema negativan uticaj na kvalitet i bezbednost samog mesa.

– Vrlo sam skeptičan u pogledu tvrdnji multinacionalnih kompanija kako nema dokaza da nije zdravstveno bezbedno pileće meso koje se prodaje u njihovim restoranima, kaže naš sagovornik i dodaje da posebno zabrinjava to što nijedna inspekcija, niti ministarstvo nije reagovalo na ovu priču niti su se oglasili u javnosti i građanima dali objašnjenje.

– Kada je jedna naša kompanija na proizvodu istakla žig „bez GMO“ (reč je o proizvodu koji najčešće jedu deca), inspekcija je ekspresno reagovala i zabranila kompaniji da to ističe, jer se „navodno time stavlja u neravnopravan ili povlašćen položaj u odnosu na konkurenciju“. Kako je moguće da im nije zanimljivo da se oglase i u ovom slučaju i zaštite građane. Očekujem da svi reaguju u što kraćem roku, kaže prof. Ševarlić.

Jelica Antelj
Izvor: Politika 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html