Prodaja PKB je protivustavna!

Prodaja PKB je protivustavna!

Stručnjaci se usprotivili privatizaciji Poljoprivrednog kombinata Beograd. Strah od promene namene zemlje


DRŽAVA ne sme da privatizuje PKB korporaciju. Više od 90 odsto kapitala nalazi se u državnoj svojini, a prodaja zemljišta kao prirodnog resursa, u takvoj strukturi, protivzakonita je i protivustavna!

Ovo za „Novosti“ tvrdi profesor Miladin Ševarlić, savetnik Ekonomskog instituta. Kako kaže, svaki izgovor da je PKB vlasništvo Beograda, pravno i činjenično je apsurdan, jer u Srbiji postoji samo jedna državna svojina.

- Sva druga imovina u državnoj svojini, koja je data na korišćenje loklanim samoupravama, uključujući i Beograd, ne može biti njihovo parcijalno vlasništvo, već isključivo države Srbije - ističe profesor Ševarlić. - Ako su političari već odlučili da prodaju poslednje bastione srpskog modernog agrobiznisa, zašto ne sačekaju juli 2017. godine. Tada ćemo biti obavezni i da prodajemo poljoprivredno zemljište kupcima iz EU. Ili se prodaja, u minut do dvanaest, namešta da bi kupci u ovoj preranoj privatizaciji, kao budući preprodavci trgovcima iz Evrope, zaradili više i brže.

Profesor Ševarlić naglašava da bi bilo bolje kada bi PKB bio u državnoj svojini i postao repro centar za govedarsku i svinjarsku proizvodnju. I to ne samo za Srbiju, već i za zemlje CEFTA regiona, Rusiju i zemlje Carinske unije.

- Ako PKB ima neizmirenih obaveza, Grad Beograd uvek može da proširi urbanističko i industrijsko područje - smatra naš stručnjak. - Onda bi tih 300 ili 1.000 hektara prodao po ceni koja bi, verovatno, bila veća, od ukupne cene koju će unapred namešteni kupac platiti za svih 30.000 hektara zemljišta, i više od 20.000 grla goveda. Tu su i staklenici na nekoliko hektara zemlje, na stotine novih traktora, kombajna i druge poljoprivredne mehanizacije. Jedini izvestan biznis, ne samo u Srbiji već i u čitavom svetu, jeste proizvodnja hrane.

PKB SAČUVATI OD TAJKUNA

POLjOPRIVREDNI kombinat Beograd ne bi trebalo još prodavati, jer u žurbi mogu da se naprave greške, pa da država ostane bez mleka, smatra Milan Prostran, agroekonomista. Uz to, pitanje je da li će novi vlasnik da nastavi da se bavim mlekarskom proizvodnjom ili će da pobegne od stočarstva.

- PKB dnevno proizvede 200.000 litara mleka - kaže Prostran. - To je najveća fabrika mleka u ovom delu Evrope. I zbog toga nikako ne bi smela da trpi istu sudbinu kao i ostala poljoprivredna preduzeća koja su bila loše privatizovana i opljačkana.

J. Subin
Izvor: Novosti 

PPNS/O GMO/VIDEO: TRIBINA 99%: ORGANIZOVANO OTIMANJE PLODNE ZEMLJE (LAND GRABBING) U SRBIJI 


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO od 31. maja 2014. godine ima novu, trajnu adresu. Ubuduće, aktuelnosti o GMO pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html