Srpski seljak na udaru evropskog mleka

Srpski seljak na udaru evropskog mleka

Ukidanjem kvota u mlekarskoj industriji Evropske unije na udaru će biti male mlekare i sitni proizvođači


NAJAVA ukidanja kvota EU za proizvodnju mleka, i mogući uvoz velikih količina jeftinijeg proizvoda, uneli su zebnju među domaća mala gazdinstva i mlekare. Seljaci strahuju da neće imati kome robu da prodaju, a srpske mlekare pomno prate šta radi konkurencija.

Prvi udar "nekontrolisane" proizvodnje mleka u Evropi osetiće proizvođači u Srbiji. To nam je potvrdio i Zoran Hadžić, komercijalni direktor paraćinske mlekare "Mihajlović".

- Naše cene mleka nešto su više nego u Evropi - priča Hadžić. - Pratimo situaciju, i nadamo se da će se to ukidanje kvota za mleko produžiti. Ukoliko konkurencija bude uvezla nešto, i mi ćemo isto to da uradimo. Moramo da zadržimo našu proizvodnju. Iako nam je bitno da mleko bude domaće, nećemo imati izbora. Jer ukoliko to ne uradimo, a to radi konkurencija, bićemo u teškom položaju. Najviše će stradati seljaci. Oni ni do sad nisu bili u nekom zavidnom položaju. Primaju premije koje kasne. Niko ih ništa ne pita.

Profesor Miladin Ševarlić, agroekonomista i savetnik Ekonomskog instituta, kaže da će se čitava ta priča negativno odraziti na sektor mlekarstva, jer će biti drastična proizvodnja mleka u EU, bez limita.

- U Evropi će doći do povećanja proizvodnje i ponude - priča profesor Ševarlić. - To su sve visoko subvencionirane i decenijski mnogo bolje organizovane zemlje od naše. Naši proizvođači će zbog toga biti na teškim mukama, bez obzira na veličinu farme. Srbija mora da shvati, da ukoliko ne subvencionira naše poljoprivrednike, finansiraće poljoprivrednike u zemljama iz kojih će uvoziti hranu.

Da im se ne piše dobro, smatra i Muriz Turković, vlasnik kompanije "Turković" iz Sjenice. Prema njegovim rečima, naši proizvođači nemaju ni opremu kakvu imaju kolege iz EU:

- Igramo na neke proizvode koji su zaštićeni geografskim poreklom, jer često u Evropi od lošeg kvaliteta oni naprave "za oko" dobar proizvod.

Vlasnik domaće mlekare "Maglić", u Bačkom Magliću, Slobodan Šijaković, na čijem platnom spisku se nalazi 300 seljaka, kaže da će nas evropsko mleko "preplaviti":

- Od januara će sigurno biti katastrofa. Evropljani će sada uvećati svoje farme, a kako su izgubili tržište Rusije, moraće negde da plasiraju svoje proizvode. Inače, imamo strašnu navalu mlekadžija iz EU, da prepakujemo njihove sireve i izvozimo za Rusiju.

NEMA VIŠKA MLEKA

LIBERALIZACIJA trgovine mlekom iz EU neće ugroziti naše proizvođače, jer ćemo povući zaštitnu klauzulu protokola i zaštitićemo domaće tržište - rekla je ministarka poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević.

- O tome razgovaramo sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, a ukoliko i ne uspemo, verujem da nećemo imati višak mleka, jer smo u prethodnih nekoliko meseci stvorili mogućnost da plasiramo naše proizvode - ispričala je Bogosavljević Boškovićeva. - Radili smo dosta sa Ruskom Federacijom.

* * *

JEFTINO MLEKO IZ EU RUŠI SRPSKE FARMERE

Stručnjaci upozoravaju da ukidanje kvota za evropske mlekare može opasno da uzdrma domaću industriju. Evropljani su do sada za višak proizvodnje plaćali penale

MLEKARSKA industrija u Srbiji pašće na kolena pred naletom evropske reke mleka, koja preti da potopi domaće tržište! Naime, ukidanje kvota za proizvodnju mleka u Evropskoj uniji, od 1. januara 2015. godine, može potpuno da uništi domaću proizvodnju mleka, a naročito mala stočarska gazdinstva.

Do sada su evropski proizvođači imali kvote koje mogu da proizvedu, a za sve što pretekne - plaćali su penale. Od 2015. godine, neće biti više tih ograničenja. Sada vrlo lako mogu da jeftino proizvedu viškove. Pošto je EU uvela sankcije Rusiji, u našoj Asocijaciji proizvođača mleka strahuju da će "poplava" evropskog mleka uništiti domaću produkciju.

- Proizvodnja mleka biće maksimalno ugrožena, i nje verovatno neće više ni biti - upozorava Sanja Bugarski, predsednica Asocijacije. - Ministarstvo poljoprivrede nije napravilo elementarni ambijent za proizvodnju mleka, tako da mi nemamo nikakve šanse, naročito kada pričamo o nekoj konkurenciji sa EU. Niko od nadležnih nije zainteresovan da reši probleme u govedarstvu. I niko ne želi da zaštiti domaće proizvođače. Već sad imamo veliki problem sa proizvodima iz EU, jer abnormalno ulaze u Srbiju. Za njih je zatvoreno tržište Rusije i oni se rešavaju viškova.

Kako kaže Bugarski, Srbija čak nema ni dovoljnu količinu kvalitetnog mleka da bi povećala izvoz za Rusiju. A kad budu ukinuli kvote u EU, samo će Holandija povećati proizvodnju mleka za 15 odsto.

- Mnogima u Srbiji je jednostavnije da uvezu mleko u prahu - tvrdi Bugarski. - Evropa sada ima dosta viškova mleka i mlečnih proizvoda, pa će doći i do pada cena. Biće i kod njih proizvodnja ugrožena. Svakako, uvoz inostranog mleka ne može da bude strategija razvoja mlekarske industrije. Ako se to radi, onda ste običan uslužni centar. Zato u Srbiji određeni lobiji plaćaju da nemamo nezavisnu laboratoriju za ispitivanje mleka, kao što finansiraju da se ne uradi pravilnik o kvalitetu mesa. Svaki put kada se pojavi neki višak sirovine, otkupljivači otkazuju malim proizvođačima koji donose mleko u kanticama. Takav način proizvodnje nigde u razvijenim zemljama i ne postoji. Država ništa nije uradila da male ukrupni.

KAO ZAPETE PUŠKE

UKIDANjE kvota za mleko, Holandija gleda kao priliku za proširenje svojih farmi, ali i povećanje proizvodnje, kako u njihovoj zemlji tako i u EU. Kako su nam rekli u Odeljenju za poljoprivredu Ambasade Holandije, njihovi farmeri spremaju se za ovo ukidanje već duže vreme. U tom smislu, sva tržišta su im zanimljiva. - Holandski mlečni proizvodi već su prisutni na srpskom tržištu i cene su konkurentne, ali to nije slučaj i sa svežim proizvodima - kažu u Ambasadi Holandije. - Članice EU, koje su bliže Srbiji, možda će biti zainteresovanije za plasman svežih proizvoda, jer troškovi transporta nisu visoki.

J. Subin
Izvor: Novosti

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html