Proizvođači traže uvoz GM hrane

Proizvođači traže uvoz GM hrane

Grupacija proizvođača hrane za životinje Privredne komore Srbije traži da se dozvili korišćenje GM sojine sačme. Ako se ne prihvati njihov predlog, zahtevaju embargo za strano meso


GRUPACIJA proizvođača hrane za životinje okupljena u Privrednoj komori Srbije traži od države da dozvoli uvoz i korišćenje GM sojine sačme za ishranu životinja ili da potpuno zabrani uvoz mesa od životinja hranjenih GM hranom.

Ako bi se dozvolila upotreba GM hrane domaći proizvođači bi bili stavljeni u ravnopravan položaj sa konkurencijom u regionu, rekao je predsednik grupacije Zoran Vukadinović na današnjoj sednici ove grupacije. Prema njegovim rečima, Srbija je u proteklih šest godina uvezla 58 miliona kilograma mesa i prerađevina od životinja hranjenih GM hranivima.

Snižavanjem carina od 2014. godine očekuje se dodatno povećanje uvoza svih proizvoda životinjskog porekla koji su daleko jeftiniji upravo zbog jeftine GM hrane kojom se hrane domaće životinje u celom svetu, naveo je on.

Vukadinović je istakao da je genetski modifikovana sojina sačma danas prisutna u ishrani životinja u Evropi u procentu od 96 odsto:

- Mi to meso koristimo, trošimo, a živimo u zabludi da kod nas nema GMO, a u stvari sve vreme se hranimo genetski modifikovanim proizvodima. Istovremeno, nismo u situaciji da budemo konkurentni.

Direktor kompanije "Kartonval" Zoran Petković, koja se inače bavi proizvodnjom stočne hrane, rekao je da je Srbija u poslednjih osam godina za uvoz mesa potrošila 158 miliona evra, a da bi za uvoz GMO sojine sačme u narednih osam godina trebalo da potroši 400 miiliona evra.

- Zašto bi to država činila - pita Petković.

- Ukoliko nema dokaza o štetnosti GM, zašto bismo uvozili GM sojinu sačmu i zavisili od žetve u Argentini ili nekoj drugoj zemlji, zašto ne počnemo i sami da je sadimo.

Zbog čega da pravimo posao argentinskim i brazilskim farmerima?

Zašto da ne gajimo soju ako je to zdravo? Ne može i tamo i ovamo. Ako hoćemo da radimo sa GMO sojinom sačmom, mora da se dozvoli seljacima da gaje genetski modifikovanu soju.

On je podsetio da se proizvodnja stočne hrane u Srbiji oslanja 95 odsto na domaće sirovine, a ukoliko bi se dozvolio uvoz sojine sačme za ishranu životinja napravili bismo uvozno zavisnu proizvodnju.

Predlog za uvoz GM hrane za životinje biće prvo upućen Ministarstvu poljoprivrede, koje bi trebalo da odluči da li će takav predlog proslediti Vladi Srbije.

PRIMER SLOVENIJE

SVO meso, mleko i jaja iz Slovenije, koji se nalaze na rafovima naših radnji su od životinja hranjenih GM sojinom sačmom, osim onih na kojima eksplicitno piše da - nisu.

- U nedavnoj poseti Sloveniji uverili smo se da 90 odsto životinja hrane GM hranom - kaže Radivoj Radaković, savetnik ministra za poljoprivredu. Ukoliko na proizvodu nije eksplicitno navedeno, onda je sigurno poreklom od životinje hranjene GMO.

A. Krsmanović
Izvor: Novosti

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html