Skrivalica u čistom medu

Skrivalica u čistom medu

ODLUKA EVROPSKOG PARLAMENTA ZABRINULA PČELARE SRBIJE

Zabrinutost i polemike o genetski modifikovanoj hrani još su bez epiloga, a nova tema u ovoj oblasti uzburkala je evropsku javnost. Nedavno, Evropski parlament je odlučio da ne usvoji predlog Odbora za prirodnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost da med, koji sadrži polen GMO biljaka, bude posebno označen, što je izazvalo burne reakcije udruženja pčelara i ekoloških organizacija.

Prva asocijacija na med je zdrava hrana, ali se pričom o GMO med dovodi u pitanje poverenje u kvalitet meda. Pčele nemaju sposobnost da razlikuju GMO biljke od onih koje to nisu, a po svemu sudeći, i potrošačima će biti uskraćena mogućnost da razlikuju med sa GMO polenom od onog bez ovakvih sastojaka. Iako ovakav med još nije dospeo na naše tržište, zabrinutost u pčelarskim krugovima postoji.

- Umesto da se promoviše upotreba meda kao izvanrednog dodatka ishrani, koji prema brojnim naučnim istraživanjima, znatno doprinosi podizanju nivoa ljudskog zdravlja, ovim se potrošači dovode u zabludu i strah da će kupiti med koji u sebi ima ostatke GMO biljaka, a da to na tegli ne mora da piše - kaže Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Iako genetičari ukazuju na prednosti GMO hrane i vide je kao spas od gladi na planeti, većina je sumnjičava zbog toga što ova oblast nije još dovoljno istražena.

- Ono što plaši sve ljude jeste činjenica da smo umešali prste tamo gde nismo smeli, u genetski kod. Dodavanje gena iz jednih organizama u druge, prostim ugrađivanjem gena jedne vrste, u genetski kod druge vrste, može izazvati apsolutno nepredvidljive posledice - smatra Živadinović.

Sve ove nedoumice doprinose i dilemama među proizvođačima meda. Tako recimo u Udruženju pčelara "Požarevac" smatraju da će zbog stavljanja ovakvog meda u promet, bez posebnog označavanja, naneti štetu i ugroziti prodaju čistog meda.

- Ovom odlukom povećavamo proizvodne troškove našeg meda i moramo raditi dodatne analize da budemo sigurni da naš proizvod ne sadrži GMO - kaže Dejan Milošević, predsednik Udruženja pčelara "Požarevac". Dodaje da će, u tom slučaju, bar imati pravo da stavljaju oznaku NO GMO.

S druge strane, Zoran Stanimirović profesor Veterinarskog fakulteta je drugačijeg mišljenja. On ne smatra da je GMO hrana neki veliki problem, već stvar neobaveštenosti. Kako kaže, ukoliko Srbija želi da postane članica Svetske trgovinske organizacije, ona će morati i da dozvoli uvoz i promet proizvoda se genetskom modifikacijom.

Činjenica da u Srbiji još nije dozvoljen uvoz i promet GMO hrane, ne isključuje strahovanje Saveza pčelarskih organizacija Srbije da je već sutra moguća izmena zakona.

- Dobro je da Srbija ima restriktivni zakon po tom pitanju, ali se plašimo njegove promene. Na sreću, dok je ta zabrana trajala u EU, prilikom izvoza meda morali smo da ispitujemo naš med na sadržaj GMO polena, i apsolutno svi uzorci su pokazali da nemamo takvih biljaka na našoj teritoriji, niti GMO polena - ističe Živadinović.

Iz pčelarskog udruženja "Požarevac" ističu da je naš med upravo iz ovih razloga vrlo tražen na našem i evropskom tržištu i da je to šansa da se poveća izvoz.

- Jedan od razloga povećane potražnje našeg meda je što on ne sadrži GMO polen, a drugi, što mu je kvalitet, po parametrima hemijske analize, na veoma visokom nivou.

Kupci iz EU koji kupuju naš med, dovode ga često u minimalne granice kvaliteta, kako bi jeftiniji medovi prošli granicu kvaliteta i time imali dodatnu zaradu - kaže Milošević.

U Evropskoj uniji postoji zabrana uvoza meda koji sadrži sastojke biljaka, zabranjenih u zemljama EU. Pošto je u našoj zemlji još uvek zabranjen uvoz GMO hrane, ovakav med ne bi smeo da se nađe na našem tržištu.

- Naši potrošači ne moraju da strahuju u vezi s tim kad konzumiraju srpski med, kao ni pčelari, kad med izvozimo na strana probirljiva tržišta. Sve dok smo GMO slobodna zemlja, imaćemo veliku prednost u nastupu na tržištu - dodaje Živadinović.

Milica Stanojković
Izvor: Revija Zov

PROČITAJTE: GMO BI UNIŠTIO PČELARSTVO SRBIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html