Snežana Bogosavljević-Bošković: Srbiji nije potrebna GMO hrana

Snežana Bogosavljević-Bošković: Srbiji nije potrebna GMO hrana

Sa aspekta naše poljoprivrede, smatram da Srbiji nije potrebna GMO hrana jer raspolažemo velikim potencijalima za proizvodnju hrane dosadašnjim tehnologijama

Saopštenje za javnost prof. dr Snežane Bogosavljević-Bošković, narodne poslanice SPS u Narodnoj skupštini Republike Srbije:

Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu NS Republike Srbije, čiji sam i ja član, juče i danas zaseda u našem gradu. Neposredan povod za održavanje ove sednice je projekat kojim je komisija za raspodelu sredstava za podsticaje u poljoprivredi Skupštine Grada Čačka konkurisala kod resornog ministarstva za materijalnu podršku. Cilj projekta je podrška razvoju govedarstva našeg kraja.

Iskoristili smo mogućnost održavanja sednice Odbora van sedišta Narodne Skupštine. Tako, posle Čajetine, Subotice i Svrljiga, Odbor zaseda ovde u Čačku.

Materijalna podrška održavanju ovih sednica obezbeđena je preko projekta Ujedinjenih nacija, UNDP.

Sve vreme bila sam upućena u izradu ovog projekta i smatram da je vrlo kvalitetan i da zavređuje pažnju i pomoć u realizaciji.

Na dnevnom redu ove sednice su i druge teme važne za poboljšanje stanja poljoprivrede na području naše Opštine.

Kod utvrđivanja dnevnog reda ove sednice, insistirala sam da jedna od tačaka dnevnog reda bude vezana za proizvodnju, promet i upotrebu GMO u hrani za životinje i čoveka.

Već duže vreme se u javnost plasiraju najrazličitije informacije vezane za ovu temu kojima se stvara zabuna, strah i panika kod stanovništva. Razne grupe i pojedinci daju sebi za pravo da daju svoje mišljenje i iznose neproverene informacije o ovako važnoj i osetljivoj temi.

Iz Čačka je potekla inicijativa i usvojena je prva deklaracija protiv GMO, a posle toga je po principu domino efekta usvojena u više Skupština Gradova i Opština.

Deklaracije su bile povod i prozivanja narodnih poslanika, proglašavanja za GMO lobiste itd. Da bi se ova pitanja razjasnila i prekinulo sa praksom bespotrebnog širenja panike i uznemiravanja javnosti Odbor i ja lično smo pozvali Ministra prof. dr Dragana Glamočića da sa svojim saradnicima koji su najkompetentniji za ova pitanja budu prisutni na sednici i daju odgovore na sva pitanja vezana za ovu temu. Pored toga prvi put se vrši i direktan prenos ovakve sednice putem interneta, tako da svi zainteresovani mogu da prate rad ove sednice.

Posle četvoročasovne rasprave u kojoj su učestvovali, pored članova odbora i svi zainteresovani, otklonjene su mnoge nedoumice vezane za ovu temu.

Ministar je u svom izjašnjavanju na sednici odbora, a i u izjavi za medije bio potpuno jasan: Novim zakonom neće biti dozvoljena proizvodnja i promet GMO za ljudsku ishranu. Najavio je da će novi zakon, koji je u pripremi, po ovim pitanjima biti strožiji od dosadašnjeg.

Tokom jučerašnjeg dela sednice Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu svoje izlaganje je imala i narodna poslanica prof. dr Snežana Bogosavljević-Bošković. Pored ostalog, ona je u svom govoru rekla i sledeće:

Izuzetno sam zadovoljna što se ova sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu NSR Srbije održava danas u Čačku.

Zahvaljujem se članovima Komisije za raspodelu sredstava za podsticaje u poljoprivredi grada Čačka za iskazanu inicijativu za održavanje sednice Odbora za poljoprivredu republičke skupštine u našem gradu.

Sticaj okolnosti je da je današnja prva tačka dnevnog reda simbolički vezana upravo za grad Čačak. Čačak je grad u kome je usvojena prva deklaracija protiv GMO. Posle Čačka slične deklaracije usvojilo je više Skupština gradova i opština.

Ja se nisam u dovoljnoj meri bavila GMO tako da ne smatram sebe kompetentnom za ovu oblast, ali znam da imamo vrhunske stručnjake koji mogu i treba da daju svoj sud o svim aspektima korišćenja GMO u hrani za životinje i čoveka.

Nisam se bavila ni zakonskim regulativama, ali smatram da je današnje izlaganje predstavnika Ministarstva na ovu temu itekako važno, značajno i korisno. Posebno ako se imaju u vidu najrazličitije informacije koje se svakodnevno plasiraju u javnost putem štampe i drugih medija o tome kako su pojedine zemlje zakonom uredile pitanja vezana za proizvodnju, promet i upotrebu GMO.

Da bi se izbegle zabune, dezinformacije, strah i panika najšire javnosti upućujem apel našim kompetentnim stručnjacima da se o ovim pitanjima jasno izjasne i apel novinarima da upravo ovim stručnjacima daju više prostora u svojim medijima.

Sa aspekta naše poljoprivrede, smatram da Srbiji nije potrebna GMO hrana jer raspolažemo velikim potencijalima za proizvodnju hrane dosadašnjim tehnologijama.

Naime, procene stručnjaka su da kada bismo na pravi način iskoristili naše prirodne resurse mogli bismo da proizvedemo hrane daleko više nego što su to potrebe našeg stanovništva. Dakle, mogli bi da obezbedimo i značajne količine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za izvoz.

Pored toga, i ovom prilikom želim da istaknem da smatram da naša zemlja poseduje izvanredne potencijale za proizvodnju organske hrane,kao što su:

  • područja sa plodnim i nezagađenim zemljištem, što je osnovni uslov za otpočinjanje ove proizvodnje,
  • povoljne i druge agroekološke uslove,
  • trenutno veliki broj malih gazdinstava za koja bi ova proizvodnja mogla da bude racionalno rešenje i
  • velike mogućnosti plasmana ovih proizvoda koji su visoko cenjeni kao hrana posebnog i garantovanog kvaliteta.

Takođe, želim da još jednom ukažem na zaključke jednog velikog međunarodnog tima poljoprivrednih stručnjaka i naučnika okupljenih u projektu UN – na temu Međunarodna procena poljoprivrednog znanja, nauke i tehnologije za budućnost- a koji kažu da je poljoprivreda, posebno ona koja se bavi organskom proizvodnjom i koja se odvija na malim gazdinstvima, jedan od 4 glavna sektora za otvaranje miliona novih radnih mesta u 21. veku.

O organski proizvedenoj hrani danas mnogi govore. Često je pominju kao alternativu GMO hrani. Smatram, ipak, da se o ovoj proizvodnji i njenoj tehnologiji kod nas, danas još uvek malo zna, a još manje je ona zastupljena u našoj poljoprivrednoj praksi. Slika o ovome bila bi sigurno drugačija da umemo više i bolje da koristimo stečena stručna znanja naših diplomiranih inženjera poljoprivrede.

Iz svih prethodno navedenih razloga, predlažem gospodinu Ministru i njegovim saradnicima da imenuju jedan stručan tim koji bi izradio STRATEGIJU RAZVOJA ORGANSKE POLJOPRIVREDE U SRBIJI.

Smatram da bi ova strategija i njena implementacija u praksi bila rešenje i da bi dala odgovore na mnoga pitanja i dileme u oblasti naše poljoprivrede, a koje su inače, jednim delom, predmet i naše današnje sednice.

Izvor: Ozon Pres

BIOGRAFIJA POSLANICE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html