Srpsko seme osvaja region

Srpsko seme osvaja region

Beograd - Kvalitetno seme povrća iz Srbije osvojilo je njive u okruženju, pa se tako čak 95 odsto paprike u Makedoniji proizvede od našeg semena, prenosi RTS.

Srbija prepoznatljiva i u svetskim razmerama po semenskom i sadnom materijalu povrća, voća i žitarica. Instituti stvaraju i nove sorte i hibride.

Srbija je bogata velikim brojem starih autohtonih sorta voća i povrća koje su se gajile ili se gaje na našem području. Istraživanja pokazuju da u Srbiji postoji čak 170 biljnih vrsta koje su izumrle ili su pred izumiranjem. U skladu sa vremenom koje dolazi, naši instituti ipak stvaraju i nove sorte i hibride. Prepoznatljivi smo i danas u svetskim razmerama po semenskom i sadnom materijalu povrća, voća i žitarica.

Na našim poljima više nema kukuruza krivaka ili osmaka. U voćnjacima je sve manje ili nema kruške karamanke, jabuke kolačare i kožare, šljive ranke i belošljive, paradajza jabučara.

Naše domaćice sada kuvaju pasulj gradištanac iz Kirgistana i Argentine i tetovac iz Kine. Zubu vremena i hibridizacije odoleva leskovačka paprika - nizara.

"To je autohtona sorta koja ne gubi ni jedne godine. Isto seme se koristi već 350 godina", kaže Radomir Kostić iz Donje Lokošnice.

Ipak i danas je Srbija u svetu prepoznatljiva po stvaranju novih sorti i hibrida. Prednjačimo u povrću i žitaricama. Kvalitetno seme povrća osvojilo je njive u okruženju. Čak 95 odsto paprike u Makedoniji proizvede se od našeg semena.

Selekcioner iz Velike Plane Ivo Đinović ističe da se ukrštanjem dobijaju otporne i rodne sorte.

"Selekcija nikada ne miruje. Tako da mi od starih sorti paradajza koristimo ukus i kvalitet, a ukrštanjem sa modernim linijama i genotipovima koji se stvaraju selekcijama, dobijamo otporne, rodne i trajne sorte i hibride paradajza koje mogu da trpe transport i čuvanje u rafovima", objašnjava Đinović.

Naš semenski kukuruz i pšenica zauzimaju velike površine u žitorodnim rejonima Rusije, Ukrajine, Rumunije.

Života Jovanović sa Instituta za kukuruz Zemun Polje ističe da je Srbija i dalje jedna od glavnih sila kad je u pitanju semenska proizvodnja kukuruza.

"Domaći proizvođači semena su svakako konkurentni kad je u pitanju genetski potencijal , rodnost i agroekološki uslovi gajenja", rekao je Jovanović.

Značajna devizna sredstva Srbija svake godine ostvari izvozom semenske pšenice i kukuruza oko 30 miliona dolara.

Međutim, mnogo novca nam ode na uvoz kultura po kojima smo prepoznatljivi i za koje imamo idealne uslove gajenja. Uvozimo paradajz, papriku i grožđe iz Makedonije i Turske, lubenice iz Albanije i Grčke, crni i beli luk iz Kine i Holandije. Godišnje nas uvoz desetak hiljada tona pasulja košta oko sedam miliona evra.

Pred Srbijom i njenim poljoprivrednicima je težak zadatak na očuvanju starih i autohtonih sorti, ali i borba za nove hibride, voćne vrste i tržišta.
 

Izvori: RTS, Tanjug

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html