STO odbila Srbiju zbog GMO hrane

STO odbila Srbiju zbog GMO hrane

Ni ove godine naša država neće postati član Svetske trgovinske organizacije. Od 159 članica STO, ove proizvode dozvoljava samo 28


SRBIJA ni ove godine neće biti primljena u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), a glavni razlog je taj što nismo odobrili promet genetski modifikovane hrane, nezvanično saznaju "Novosti" u Vladi Srbije. Jedan od glavnih uslova ulaska u STO bila je liberalizacija trgovine GMO.

Rok koji je Srbija dobila od STO da do 15. oktobra dozvoli promet genetski modifikovanih proizvoda, nismo ispoštovali. Kako saznajemo, Srbiji je STO pokušala da "izađe u susret" time što je bilo dovoljno da izmene zakona o GMO odobri samo Vlada, jer u većini novih članica koje se kandiduju u STO, dozvole prometa GMO mora da odobri i Skupština.

- Nije bilo struja u Vladi za GMO, ali je pritisak javnosti bio ogroman - ističu u Vladi.

- Prvi korak je bio da izbegnemo član zakona kojim se zabranjuje promet GMO, ali bismo kasnije u Zakonu propisali strogu proceduru koju nijedan odsto uvoznika GMO ne bi mogao da ispoštuje. Ispunjenje uslova koji bi zakon odredio bilo bi praktično nemoguće.

Inače, samo 28 zemalja sveta dozvolilo je promet genetski modifikovane hrane. Većina od 159 članica Svetske trgovinske organizacije nije dala "zeleno svetlo" za GMO, a među njima su Norveška, Francuska, Švajcarska, Luksemburg, Grčka, Austrija, Mađarska, Poljska, Bugarska i Irska.

- To što Srbiju neće primiti u STO, nimalo ne treba da nas brine, jer i da su nas primili ne bismo ništa dobili - kaže agroekonomista dr Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

- Prijem u STO ne donosi veći kreditni rejting, niti bolje uslove od onih koje već imamo. Naime, Srbija ima potpisane bilateralne ugovore sa mnogim zemljama u koje treba da izvozimo hranu poput CEFTE ili bescarinske trgovine sa Rusijom na kojima ćemo zaraditi više nego što bi ikada zaradili u saradnji sa EU! Nadam se da se ministar poljoprivrede Dragan Glamočić predomislio i da više neće zastupati ideju o promeni zakona i dozvoli prometa GMO hrane, jer je u utorak otvorio Sajam etno-hrane.

U Srbiji su 83 opštine potpisale Deklaraciju o zabrani GMO hrane. U ostalim opštinama je procedura u toku, a samo je Skupština opštine Kraljevo odbila da o tome raspravlja.

OBRUČ OKO SKUPŠTINE

DVADESET ekoloških organizacija zakazalo je za 4. decembra u 11 časova miran građanski protest protiv GMO.

Tokom ovog mirnog "Marša protiv Monsanta" biće organizovan živi lanac oko Narodne skupštine zbog planirane izmene postojećeg restriktivnog zakona Republike Srbije koji onemogućuje uzgoj, promet i uvoz GMO "hrane" u Srbiji.


Izvor: Novosti
A. Krsmanović - M. Spasenov

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html