U Kneževcu održani Dani polja

U Kneževcu održani Dani polja

Poljoprivredno savetodavna stručna služba Kragujevac tradicionalno je organizovala Dan polja kukuruza u selu Kneževac, kod Bara.

Na imanju domaćina Jove Nikitović, na oglednom polju površine tri hektara bilo je zasejano dvadeset šest hibrida kukuruza pet proizvođača semena.

Ova godina jedna je od najlošijih po prinosu kukuruza, tvrde stručnjaci.

Vojvođanski poljoprivrednici najviše su pogođeni dugotrajnom sušom, koja je obrala kukuruz.

Malo bolje prošli su šumadijski poljoprivrednici. Ali, nije čudo kada se kaže da su prosečni prinosi od nule do pet tona po hektaru.

Na oglednom polju domaćina Jove Nikitovića u selu Kneževac zasejani su hibridi kukurza.

Ovo polje pod kukuruzom nije navodnjavano, ali je dalo dobre rezultate, u saradnji sa stručnjacima Poljoprivredno stručne službe Kragujevac.

Kako su na oglednom polju posejani hibridi ZP, NS, AS i Sinđentini, bila je prilika da stručnjaci uporede ovo sa vojvođanskim poljima.

Na preko osamdeset odsto parcela u Srbiji, ovogodišnji prosečan prinos kukuruza kreće se oko tri tone, što je malo za našu zemlju.

Uz primenu potpune agrotehnike, koja uključuje i sisteme za navodnjavanje mogu se postići prinosi i do petnaest tona po hektaru, ali smo za sada daleko od toga.

U Šumadiji, koja slovi za bezvodno područje, poljoprivrednici moraju dobrim izborom hibrida da se izbore za bolje prinose.

Izvor: RTK

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html